Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnou legendu o venkovské dívce, která slyšela boží hlasy a dokázala v rozvrácené Francii 15. století vnuknout slabému králi vůli po znovusjednocení země, sama vzburcovat vyčerpané královo vojsko a postavit se do první bojové linie, o dívce, již vítala celá Francie jako vytouženou Pannu orleánskou, není třeba blíže představovat. Známe ji jistě z mnoha literárních i filmových podob. Film, který natočili kanadští tvůrci na přelomu roku 1998/99 - převážně v českých exteriérech a na Barrandově, za velké účasti českého štábu - je dalším, zcela novým zpracováním této nesmrtelné legendy. Jako představitelku titulní role snad vůbec poprvé zvolili dívku téměř stejného věku - teprve sedmnáctiletou Leelee Sobieskiovou. Přestože je tak mladičká a na pohled nenápadná, má už za sebou několik filmových rolí a je doslova vycházející hvězdou. Její nevinná, ještě dětská tvář (která je prý podle dochovaných portrétů skutečné Johance až nápadně podobná) je doprovázena udivující odvahou (téměř všechny scény, včetně jezdeckých a bojových, točila sama) a hereckou suverenitou, takže chvílemi máte pocit, že sledujete skutečnou, historickou postavu Johanky z Arku.

Pro naše diváky je však zajímavá i skutečnost, že film se za podstatné účasti české produkce natáčel téměř celý u nás, v Čechách. Za čtyři měsíce náročného natáčení (často v krutých mrazech) se početný štáb přesouval mezi Křivoklátem, Pernštejnem, Chebem, Loktem, Landštejnem, Žebrákem a Točníkem. Na Barrandově vyrostly kulisy Johančiny rodné vesnice. V komparsu si zahrály stovky českých statistů, ale i našich zkušených, mezinárodně uznávaných kaskadérů, šermířů a jezdců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

golfista 

všechny recenze uživatele

Já mám z téhle Johanky daleko lepší pocit, než z Bessonovi. Nevím čím to přesně je, ale myslím, že jsem téhle víc věřil. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že oproti Bessonově Johance měli tvůrci této podstatně skromnější rozpočet, čili výprava je tím pádem méně okázalá. Až na tuto "maličkost" ale ve všech ostatních aspektech strčí tato Johanka svou bohatší kolegyni hravě do kapsy. Vesměs neokoukané herecké tváře včetně pidiúčasti Kláry Issové, jakož i jiných českých herců, předvádí kvalitní výkony, dějově je tato verze tak nějak "pravděpodobněji" zpracovaná a co se týče bojových sekvencí, tak i v nich má překvapivě televizní verze navrch. Celkový dojem je tak více než dobrý. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ani já se neubráním srovnání s Bessonovou Johankou. Asi jsem od tamté očekával to, co jsem od této dostal. Neboli historickou reálnost a ne mysteriózní kecy, historický film a ne psychologický profil trhlé dívčiny, a hlavně jsem nechtěl tak švihlou a hejblavou kameru, jako byla u Bessona a trošku lepší scénář. Tohle byl mnohem lepší film a mnohem skutečnější Johanka, za kterou bych byl ochoten do té války i možná jít (a to říkám jako člověk, který přiznává, že by si raději usekl ukazováček, než by šel do války). Takže se opět jednou ukazuje, že vždycky není lepší potěšení pro ortodoxního lumpa, koukat na vysokorozpočtové spektákly místo na levnější televizní snímky. Rozhodně tedy ne, když je režisérem Duguay. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem z nenápadného televizního dílka, které se schovává ve stínu Bessonova velkofilmu, je o dost příznivější než verze s Millou Jovovich. Místo klišé, nablýskaných rekvizit a velkolepých scén tu najdeme to, co by se pod tím vším mohlo lehce ztratit a o co jde především - lidský příběh. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Co to? Kanadský historický televizňák mě přikoval k televizi tak silně, že jsem jen litoval, že tahle Johanka z Arku nebyla nakonec v kinech. Dobře promyšlený, natočený a krásně odvyprávěný příběh, který prostě známe všichni, ale stejně jsem byl napjatý až do konce. Není třeba velkých jmen k pořádnému zážitku a u tohodle filmu bychom ty jména museli hledat snad i mikroskopem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi slabá televizní záležitost, ani natáčení v ČR ve mě nevyvolá potřebu zvednout hodnocení. A ty minikuše, co to mělo bejt? To se možná hodí do laciné fantasy, ne do historického filmu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rozpolcená Francie a příběh Johanky, který všichni velmi dobře známe. A pro českého diváka navíc s bonusem, že se natáčela v několika tuzemských lokalitách. Velkorysá výpravnost, vevlmi dobří herci a i přes televizní původ slušně odvedená práce. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

O něco lepší než snímek s Milou... Duguayovi se povedlo prošpikovat své dílo prvky mysteriózna, díky nimž na jeho podání příběhu o neohrožené francouzce jen tak nezapomenu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film o dobře známém příběhu o hrdinné děvě, která zachránila Francii před Angličany ve Stoleté válce. Dobře zpracováno, dobře zahráno. Všechno je dobré. Ale "jen" dobré. 60% ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní zpracování, které se mi líbilo více než Bessonovo. Jen je mi záhadou proč se ze záhadných důvodů u nás vysílá zkrácená verze, původní má 3x80 min . ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Na TV projekt slušné, ale málo realistické, ešte menej uveriteľné a Leelee nedokáže utiahnuť takú zložitú postavu... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najlepšia verzia o Johanke, ktorej osud ma fascinuje. Strhujúco natočené, človek sa zdravo naštve a Sobieski bola úplne ideálnou voľbou. Pritom v tom istom roku vyšla hollywoodska verzia, ktorá nebola ani z polovice taká dobrá. Prachy nerobia dobrý film. Tu je dôkaz. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

I přes televizní formát z konce 90. let solidní výprava. Poměrně syrová atmosféra temného středověku se tu mísí s lehce pohádkovou atmosférou. Leelee jako Johanka je super, ostatní herci obstojní, dokonce se tam mihne i David Nykl. A to není jediná česká stopa. Potemnělé exteriéry českých hradů tomu dávají specifický feel. Jako celek dobré. Trochu rutina, což je limit daný formátem, ale pořád dobré a dostatečně vtahující. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelnější, umírněnější, sympatičtější a vůbec prostě lepší než ta Bessonova. Ale abych jen nesrovnával - Leelee Sobieski (údajně i tváří podobná pravé Johance) mi sem prostě sedla a celé to působí historicky věrně a nepřeplácaně, takže čtyři. ()

Reklama

Reklama