Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnou legendu o venkovské dívce, která slyšela boží hlasy a dokázala v rozvrácené Francii 15. století vnuknout slabému králi vůli po znovusjednocení země, sama vzburcovat vyčerpané královo vojsko a postavit se do první bojové linie, o dívce, již vítala celá Francie jako vytouženou Pannu orleánskou, není třeba blíže představovat. Známe ji jistě z mnoha literárních i filmových podob. Film, který natočili kanadští tvůrci na přelomu roku 1998/99 - převážně v českých exteriérech a na Barrandově, za velké účasti českého štábu - je dalším, zcela novým zpracováním této nesmrtelné legendy. Jako představitelku titulní role snad vůbec poprvé zvolili dívku téměř stejného věku - teprve sedmnáctiletou Leelee Sobieskiovou. Přestože je tak mladičká a na pohled nenápadná, má už za sebou několik filmových rolí a je doslova vycházející hvězdou. Její nevinná, ještě dětská tvář (která je prý podle dochovaných portrétů skutečné Johance až nápadně podobná) je doprovázena udivující odvahou (téměř všechny scény, včetně jezdeckých a bojových, točila sama) a hereckou suverenitou, takže chvílemi máte pocit, že sledujete skutečnou, historickou postavu Johanky z Arku.

Pro naše diváky je však zajímavá i skutečnost, že film se za podstatné účasti české produkce natáčel téměř celý u nás, v Čechách. Za čtyři měsíce náročného natáčení (často v krutých mrazech) se početný štáb přesouval mezi Křivoklátem, Pernštejnem, Chebem, Loktem, Landštejnem, Žebrákem a Točníkem. Na Barrandově vyrostly kulisy Johančiny rodné vesnice. V komparsu si zahrály stovky českých statistů, ale i našich zkušených, mezinárodně uznávaných kaskadérů, šermířů a jezdců. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

fanaraken88 

všechny recenze uživatele

Musím se přidat k ostatním a přiznat, že tato televizní Johanka se mi líbila mnohem více než ta Bessonova filmová. Asi jako hlavní důvod bych uvedl to, jak na mě obě hlavní aktérky působily. Jahanka byla symbolem čistoty, spravedlnosti, pravdy, lásky k Bohu a naděje...toto všechno na mě z té televizní v podání L.S. působilo...prostě jsem jí to věřil. Oproti tomu její konkurentce od Bessona toto všechno scházelo....zjednodušeně jsem ji to prostě nevěřil. Nevím čím to je, ale je to tak. Ještě bych si dovolil malou poznámku. Ten kdo se trochu zajímá o historii, tak ví, že Johanka začala slyšet hlasy někdy v 15 letech a v 19 byla upálena. Leelee bylo v době natáčení 16 let, takže se pro roli hodila nejen svým vzhledem, herectvím, ale i věkově. Mille bylo kolem 24 let, to se nemusí na první pohled zdát jako takový rozdíl, ale rozdíl to je celkem zásadní a souvisí s nedůvěryhodností Johanky v jejím podání...na tu náctiletou Johanku je příliš stará, nemluvě o tom, že by ji divák měl věřit "panenskou čistotu". ()

Udet 

všechny recenze uživatele

..tak tohle zpracování je daleko povedenější než to s Milou Jovovich.. ..mnohem věrohodnější, přijatelnější a především prosté přehánění a různých fantazírování.Je zde samozřejmě znát mnohem skromnější rozpočet, ale tady to vlastně ve finále vůbec není na škodu. Rozhodně lze doporučit všem jenž se zajímají o středověkou tematiku, potěší též že značná část filmu se natáčela zde v Česku. ()

Reklama

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Všichni porovnávají obě Johanky. Jestli mám i já rozhodnout, zda je lepší Johanka z Arku v čele s LeeLee Sobieski nebo s Millou Jovovich, zvolím tu první možnost. Krásně zfilmováno, snad i s historickou přesností. Film Vám nabídne spoustu emotivních prožitků a scén. Jako příklad mohu uvést první boj o pevnost, korunovace krále, pak návrat Johanky domů, odpuštění otce.....a mohl bych pokračovat dál. Ikdyž je Milla dobrá herečka, tak na tuhle pozici se mi více hodí Leelee, je prostě více sympatičtější. Pro mě ohromný zážitek. A to, že se většina filmu točila u nás, s našimi rekvizitami a v našich ateliérech, jen umocňuje můj celkový dojem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ani já se neubráním srovnání s Bessonovou Johankou. Asi jsem od tamté očekával to, co jsem od této dostal. Neboli historickou reálnost a ne mysteriózní kecy, historický film a ne psychologický profil trhlé dívčiny, a hlavně jsem nechtěl tak švihlou a hejblavou kameru, jako byla u Bessona a trošku lepší scénář. Tohle byl mnohem lepší film a mnohem skutečnější Johanka, za kterou bych byl ochoten do té války i možná jít (a to říkám jako člověk, který přiznává, že by si raději usekl ukazováček, než by šel do války). Takže se opět jednou ukazuje, že vždycky není lepší potěšení pro ortodoxního lumpa, koukat na vysokorozpočtové spektákly místo na levnější televizní snímky. Rozhodně tedy ne, když je režisérem Duguay. ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

Je docela paradox, že z Johanky, která se pyšnila většími hvězdami a větším rozpočtem, byl nakonec docela průser, zatímco o poznání skromnější televizní verze překvapila svou kvalitou, kterou tady asi nikdo moc nečekal. Jedinou citelnou vadou na kráse je pro mě král, kterej mě celej film docela iritoval. Leelee je jako Johanka věrohodnější než pološílená Mila. Palec nahoru za zříceninu Landštejn z mého rodného kraje. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Christian Duguay je režisér a zároveň kameraman akčních filmů. Při natáčení bitev sám jezdil na koni a točil. (JOhanka.1412)
  • Náročné bitevní scény byly natáčeny např. na hradě Valdštejn (začátkem března r. 1999). (Lynette)
  • Původně chtěl štáb natáčet v Maďarsku, ale české lokality se jim zalíbily natolik, že se filmový štáb rozhodl natočit celý film v České republice. Filmování pak probíhalo od prosince roku 1998 do března 1999 ve velmi náročných podmínkách, a to hlavně díky nepříznivému počasí. (Lynette)

Reklama

Reklama