Ninth Configuration, The

USA, 1980, 118 min

• 2-Xtreme

The Ninth Configuration má niečo do seba. Film má čo ponúknúť, no ponúka to veľmi zle. William Peter Blatty to na papiery evidentne vie, ale ako režisér zlyháva a zahrabáva sľubný námet pod čiernu zem. Je to podané tak, že som to skoro ani nedopozeral. Keby sa toho chytil schopný režisér, verím, že by sa z toho stal oveľa známejší a možno aj kultovný film. Takto ide o dobrú vec, ktorý si radšej prečítam než znovu pozriem. Bezváhania dávam len 2*, pretože som sklamaný z toho, ako sa dá takýto dobrý dej takto zle a nudne natočiť.(8.8.2010)

Tvorca exorcistu natocil film, ktory naozaj zobrazuje sialenstvo. Ziadna surealna drama, len thriller, ale s nadychom blaznostva terryho giliama v hororovejsej podobe. V jednem klastore na pobrezi ticheho oceanu, budeve, tehlu po tehle postavenej a prenesenej z nemecka, na samote, byvaju vojaci z vietnamskej vojny, ktori prisli o rozum.....(19.5.2007)

• danecek24

38. Zlatý Glóbus za rok 1980 - cena (1) - *Nejlepší scénář - William Peter Blatty + nominace (2) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec ve vedlejší roli - Scott Wilson(25.12.2008)

"Vaše planeta žádá váš návrat." --- William Blatty je scénáristou prvního THE EXORCIST a duchovním otcem trilogie víry (THE EXORCIST, THE NINTH CONFIGURATION, THE EXORCIST III). Je to původní autorská série a jako taková má pro mě mnohem větší význam, než všechny ostatní vykrádačky prvního EXORCISTY. --- Blatty by se mnou nesouhlasil, ale podobnost KONFIGURACE a EXORCISTY je značná; oba filmy na mě působí stejně. Dokonale propracovaná psychologická hra s neprobádanými stránkami lidské duše, konfrontace dobra a zla, víry a její hledání. A vůbec to není hloupé; Blatty dokáže najít odpovědi i tam, kde se jiní už jen bezradně odvolávají na víru. --- "Když zemřete první a život po smrti existuje, dáte mi znamení?" - "Pokusím se."(16.1.2009)