Reklama

Reklama

Drak (Jackie Chan) by měl doma studovat literaturu a bojová umění, ale místo toho se poflakuje, vymýšlí vylomeniny se svým kamarádem a sem tam se zaplete do nějaké rvačky. Vede vcelku spokojený život, okořeněný řadou sportovních úspěchů, ale jen do té doby, kdy se náhodou zaplete mezi obchodníky s vzácnými čínskými předměty. Pak musí použít svoje bojové dovednosti, aby dokázal sebe i své okolí ubránit před všehoschopnými zločinci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jackie sa vratil z nuteneho exilu v USA do HK a konecne sa naplno pustil do rozbehnutia svojej kariery bez akychkolvek prekazok. Pôvodne to malo byt pokracovanie Mladeho majstra, ale zapletka sa ubrala inym smerom a nejak z toho zislo. Kto ocakava nonstop bitky, tak bude velmi sklamany. Dockame sa prakticky len dvoch väcsich bitiek a to az v poslednej tretine. Dovtedy je to skôr teenagerska komedia o dvoch mladikoch Drak (Jackie Chan) a Byk (Mars), ktori len tak blbnu a snazia sa zbalit rovnaku babu. Kto nema rad Jackieho humor, tak bude trpiet. Ja nastastie mam, takze som si prvu polovicu filmu uzil naplno a bitky mi vôbec nechybali. V druhej polovici sa k slovu dostanu aj sportove sceny. Najprv nejaka Cinska variacia na klasicky futbal s takou divnou loptickou a v zavere zase nejaka divna obdoba rugby. Tieto dve niekolkominutove epizodky ma vôbec nebavili. Popritom blbnuti a sportovani este sledujeme liniu o skupinke bývalých vojakov, ktori sa snazia predat vzacne starozitnosti, ale nastanu medzi nimi spory a ich osudy sa pretnu s osudom Draka a Byka co povedie k bitke. A ta stoji fakt za to. Konecne je neskutocne dynamicka. Taka ta ocividna nacvicenost chvatov a pomalost fazovej choreografie je prec. Choreografia je spickova a prevedenie chvatov neskutocne drsne. Prakticky pri kazdom chvate si hovorite, ze pokial sa nezranili, tak to muselo aspon sakramentsky boliet. Pokial v Mladom majsterovi Jackie pôsobil, ze vypil sud Red Bullu, tak tu pôsobi jak keby si do zil vstrekol liter adrenalinu a popritom stratil zvysky rozumu. Je neznicitelny jak terminator. Zdatne mu sekunduje aj Mars. Okrem tejto bitky Jackie behom filmu predvedie aj niekolko pôsobivych padov z vejkej vysky. V zavere sa konecne dockame aj nepodarenych scen v ktorych si môzeme vychutnat jak Jackieho niektore kusky poriadne boleli. Toto je podla mna prvy Jackieho film, ktory obsahuje vsetky jeho obvykle trademarky, aj ked vzhladom na maly pocet bitiek a nevyvazenemu tempu filmu sa nevydaril tak jak mohol. Hodnotim 103 minutovu predlzenu verziu znamu ako Alternate Asian Version. Oproti HK 92 minutovej kinoverzii, ktora vysla u nas na DVD, obsahuje nielen nejake sceny naviac, ale niektore tu pre zmenu chybaju (napriklad vtipna scena s delom) a cele film je uplne inak zostrihany. Uvodna sportova scena s rugby je na konci. Lepsie je tu vysvetlena motivacia vojaka, ktory sa rozhodne ist proti ostatnym alebo si uzijeme ovela viac srandy pri tom, ked Draka skusa jeho otec z recitovania. Skoda ale tych absentujucich vtipnych scen, ktore su v kinoverzii. Z obidvoch by som najradsen zostrihal dalsiu v ktorej by som pre zmenu vynechal tie sportove sceny a bol by som uplne spokojny. Takto je vysledkom nevyrovnany film, ktory napriek nedostatkom mam rad a minimalne kvôli tomu finalnemu suboju, ktory obstoji aj v sucasnosti sa to raz oplati vidiet. 7/10. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Jak jsem sledoval Jackieho předchozí klasiky v řadě za sebou během dvou dní, tak je krásně vidět, jak se posouvá Jackieho styl a jak postupně přidává jeho pozdější trademarky. Ať je to větší provázání komedie s akcí ve Fearless hyena, přidání revizit, které se používají při bitkách, jako dýmka v Young Masterovi, role pro své kamarády - Yuen Biao, komediání sekvence jakoby převzaté z vrcholných dob Hollywoodského studiového období (záměna identit) a gagy využívající propriet a ne jen grimasy a idiomů v čínském jazyce, které jsou pro nás nepřeložitelné. Prostě a jednoduše, Jackie se přiblížil západnímu divákovi, ale v akci mu předváděl něco nevídaného. Dragon Lord je zářným příkladem Jackieho posunu v jeho filmografii. Příběh je vlastně nepodstatný. Točí se kolem pašeráků se starožitnostmi, ale hlavní pozornost je upřena na Jackieho, který se snaží vyhnout studiím, běhá za dívkami a dělá různé alotrie se svým kamarádem (Mars). Situační komedie využívá postupy hollywoodských vzorů včetně grotesek (recitace pozie před otcem, blbnutí s puškou, celá sekvence s dopisem a drakem) a akce se neodehrává na náhodném plácku, ale v interiérech. Plus Jackie a jeho tým přidali komplikovanější kaskadérské a akrobatické kousky. Nejzajímavější je, že ve filmu jsou vlastně jen dvě větší bitky (pokud nepočítám sekvenci na střeše při získávání draka) a najdeme je až v závěru. Choreografie je rychlejší a plynulejší s excelentní integrací kaskadérských kousků a zapojení okolního prostředí. Radost pohledět. Unikátní na tomto filmu je, že aby se divák nezačal nudit pouze Jackieho komediálními výstupy, tak na začátku a v prostředku jsou dvě sportovní utkání, které by tam vlastně být nemusely, ale díky bohu za ně. Hlavně druhé utkání ve sportu, co je kombinace fotbalu, nohejbalu a kdo ví čeho je zábavné a skvěle natočené (a údajně to trvalo zatraceně dlouho, než byly natočeny všechny potřebné záběry). Jedna z mých oblíbených Chanovek. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Ak budem trochu tolerantný, môžem povedať, že Dragon Lord je bezchybná Chanovská kung-fu komédia. Pravda, nieje to také dobré ako napr. Jackieho režisérska prvotina Young Master (hlavne kôli nevyrovnanému pomeru humor-kung fu, v neprospech kung fu). Ale sú tu dva úžasne športové zápasy, ktoré vám svojou choreografiou a nápaditosťou vyrazia dych a výborný záporák Wang In Sik (Young Master, Hapkido, When Taekwondo Strikes), ktorý je podobne ako Jang Lee Hwang známy svojmi famóznymi vysokými kopačkami. A koniec koncov, Jackie sa takťiež predviedol v tom najlepšom svetle, takže nieje nad čím uvažovať. Nejaký pribeh je nám predsa aj tak ukradnutý. (7.5/10) ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

86 minut a z toho zajímavejch je jen patnáct. A to totiž finální fajt s úhlavním záporákem. Fajt, kterej má dobrou choreografii dokonce i na dnešek a netrpí nešvarem hejbajícího se kameramana. Celkem koukatelnej je i fajt s badmintonovým míčkem, ve výsledku ale ty tři hvězdičky zachraňuje jen ten závěrečnej souboj. A to je trochu škoda, páč po celej film marně čekáš na Jackieho humor a on přichází jen podivně infantilní... humor? [DVD] ()

raimi 

všechny recenze uživatele

První hodinu je Dragon Lord celkem nudná a nevtipná komedie, zpestřená dvěma exotickýma sportovníma vložkama (ten kung-fu hakis je super). Pak ale přijde velkej zlom, a závěrečná hystericky nasraná bitka probere z poklidného podřimování. Člověk pak jen valí oči na ty fatální stunty a nehoráznou řežbu, která se strhne. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Úvodní bojová scéna na dřevěné pyramidě drží s více než 2900 záběry, které byly nasnímány pro vytvoření jediné akční scény, světový rekord. (Rominator)
  • Film získal v roku 1983 na Hong Kong Film Awards nomináciu na Najlepšiu choreografiu bojovej scény - Jackie Chan, Fung Hak-On, Yuen Kuni. (Peter-1307)

Reklama

Reklama