Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (170)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ed Wood je opravdu mistr protože když někdo natočí takovouhle naprostou DEBILITU!!!!!!!!!!!!! Ale vás to přesto baví tak je to mistrovství. Občas jsem smíchy skoro padal ze židle Ed Wood je asi největší hereckej megalooser tisíciletí a vůbec všichni hrají strašně debilně, kromě Bely Lugosiho ten se mi v jakési roli boha nebo čeho opravdu líbil a je asi to nejlepší co film nabízí. Lugosi furt hrozivě dělá obočím a sype kultovní hlášky z rukávu (kde takový hlody proboha vyhrabali??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Ale vrchol filmu je když Glen svádí jakési vnitřní dilema jestli má Barbaře říct že je transvestita, najednou je tam ňáká ženská na gauči a tu buď svazujou, znásilňujou nebo bičujou opaskem a do toho se šklebí Lugosi. Pak tam začnou běhat duchové a jakejsi čert... Kdo neviděl neuvěří ale je to jedna z nejlepších (sice nechtěných) komedií vůbec. A to jsem se ani nezmínil o bizonech a naprosto zbytečné válečné povídce. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Po Burtonově životopisné filmu, jsem si řekl, že se na Glen or Glenda musím už konečně podívat. Díky své hlouposti a nelogickému střídání záběrů, beru tento film spíše jako experimentální i když to tak původně určitě nebylo myšleno a jako takový mě bavil víc než nějaký Andaluský pes nebo Begotten. Bela byl opravdu dokonalý a na jeho neustálé opakování pozor na zeleného draka, co žere velké zelené slimáky a další kecy, co bych nikdy v životě nečekal ve filmu o citlivém transvestitovi jen tak z hlavy nedostanu. Natáčeni musela být určitě sranda a hned bych si v takové ptákovince zahrál. 45% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Začněte nosit svetry z angorské vlny a budete šťastní. Ed Wood se proslavil jako nejhorší režisér všech dob, ale trochu nezaslouženě, protože on měl smysl pro dramatické prvky, dokázal vytvořit momenty ve svých filmech, které zaujmou. Jen ten film je takový naivně hloupoučký, aneb jak říct lidem - téměř vědecky - že to není až tak divné oblékat se jako holka. ()

Compote 

všechny recenze uživatele

Jeho ruce hladily její hebký angorský svetr, který si chtěl tak strašně dlouho vzít na sebe... Opravdu, není nad to vidět dokument o transvestitech, záběry 2.světové, domorodců, lehčího porna a sudokopytníků, a jako bonus dostat varování před drakem, co žere malé chlapce a ocásky štěňátek, to vše..v jednom. Nejlepší nejhorší film. Za méně než 5* bych prostě měla výčitky, tahle "genialita" mě vážně bavila. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po Plánu 9 je pro mě Glen, nebo Glenda druhým snímkem od režiséra Edwarda Wooda, který mě zaujal o něco více než první jmenovaný. Co se týká námětu, tak je celkem odvážný, obzvlášt proto, že se zabývá transvestitismem, avšak samotný scénář byla bída, hrůza a děs. Bela Lugosi, který měl být hlavním lákadlem, působil příliš afektovaně a vlastně mi scény s ním přišly jako z jiného filmu. Zkrátka pro "woodofily" bezpochyby další lahůdka, pro mě pouze film, který se zaobírá (ikdyž nešikovně) nadčasovou tematikou. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • V době natáčení byla herečka Dolores Fullerová, která hraje Glenovu snoubenku, skutečnou Woodovou přítelkyní. O jeho transvestismu však nevěděla a ani téma filmu jí nebylo sděleno nad rámec její role (u natáčení Woodových scén v dámském ošacení takřka až do konce nebyla přítomna - takto převlečen s ní má ve filmu vlastně jen jednu scénu). Když nakonec zjistila pravdu, prohlásila, že se cítí hluboce ponížena. Znamenalo to rozpad jejich vztahu, byť dle ní i nadále měla Wooda svým způsobem ráda a on jí prý i nadále vytrvale žádal o ruku. Později se stala úspěšnou skladatelkou (složila mimo jiné i některé hity pro Elvise). (DaViD´82)
  • Film byl uváděn pod mnoha a mnoha názvy. Dá se říci, že co země to název. Kupříkladu: "Louis a Louisa" (Francie a Belgie), "Vedl jsem dva životy" (Velká Británie), "On nebo ona", "Změnil jsem své pohlaví", "Glen či Glenda?" (Brazílie), "Glen nebo Glenda: Zpověď Eda Wooda" a tak dále. (DaViD´82)
  • Jediný z Woodových filmů, který natočil, ale neprodukoval. (DaViD´82)

Reklama

Reklama