Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šílený doktor Mirakle (Bela Lugosi) unáší mladé ženy a dělá na nich pokusy s opičí krví, aby dokázal příbuznost mezi lidmi a opicemi. Opakovaně se však setkává s neúspěchem, neboť ženy umírají. Jednoho dne se setkává s mladým studentem medicíny Pierrem Dupinem a jeho snoubenkou Camille a rozhodne se, že Camille bude obětí jeho dalších experimentů… (liquido26)

(více)

Recenze (17)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vynikající je výtvarná stránka, vliv expresionismu je znát. Rovněž skvělých je pár jednotlivých scén, třeba ta s náhodnou obětí doktora Mirakla by se neztratila ani v moderních exploitation horrorech. Velmi dobrá je pak i hravá kamera, některá kouzla byla až nadčasová (houpání na houpačce). Ovšem zbytek stál doslova a do písmene za verbalovo vyliž. Přehrávající herci, zejména Lugosi se skutečně "vytáhl", na Draculu zapomeňte, plytký příběh a skřípající a nadbytečný humor. Zatím nejhorší Universal a vratké tři. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Z povídky od E. A. Poa si tento film vzal několik postav a asi tak půlku příběhu. Druhá půlka je spíše podobná pozdějšímu filmu Bride of the Monster, ve kterém Lugosi hrál opět lehce šíleného vědce. Ve své době to mohlo být napínavé, dnes je tento film vhodný spíše jako nenáročná podívaná na deštivé odpoledne. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj v dobe vzniku filmu muselo byt triezve zmýšlajúcemu človeku jasné, že sa jedná o B-čkový thriller. Horor to nie je, zo začiatku tu skoro smrdelo scifi, ale nepotvrdilo sa. Lugosi je vo filme typický - vysoko-mimický prednes role. Zaujímavá je scéna s hojdačkou a od 2* ho zachránil celkom povedený akčný koniec. Hodnotenie: 50% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Z Poeovy povídky zůstaly jen některé motivy, ale to vůbec nevadí. Lugosi je v roli šíleného vědce opět nepřekonatelný (ten rozcuchanej účes mohli trochu vychytat). Mimo to je to tohle jeden z mála UNiversal hororů, kde se docela povedl i kladný hrdina, kterej konečně nevypadá a nechová se jako idiot :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi volně inspirováno povídkou od E. A. Poa, kde samozřejmě není žádný šílený doktor, co ze všeho nejvíce připomíná klasiku od H. G. Wellse - Ostrov dr. Moreaua. A také si nejsem jistý, zda by byl E. A. Poe (zemřel o 30 let dříve než Darwin) posedlý Darwinovou teorií evoluce. A jistě, místo orangutana je gorila. Alespoň že ve většině záběrů figuruje živá opice. Z povídky zůstal jeden z nejdůležitějších motivů - záhada zamčeného pokoje, byť i ten je upraven. Nic z toho by mi nevadilo tak, jako že snímek je poměrně utahaný, a proto budí dojem trvání 90 minutového filmu. Vtipná je scénka dohadujícího se Němce, Dána a Itala. Zato policie jsou troubové jako vždycky. Za pozornost stojí působivé kulisy města evokující staré expresionistické filmy. Dnes tak pro zvědavé či sběratele. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Anachronismus: Film se odehrává roku 1845, ale zmiňovaná Darwinova teorie evoluce byla publikována až roku 1859. (liquido26)
  • Mezi karikaturami namalovanými na zdi Dupinova bytu je jedna připomínající E.A. Poea, který napsal povídku podle které byl film natočen. (liquido26)

Reklama

Reklama