Reklama

Reklama

Hororová klasika, jež na plátna kin přivedla jedno z nejproslulejších monster! Lon Chaney jr. ztvárnil Larryho Talbota, který přijíždí na otcův (Claude Rains) zámek ve Walesu a seznamuje se s krásnou Jenny (Evelyn Ankersová). Oné osudné noci Talbot dívku doprovází na karneval a cestou potkávají tajuplnou cikánku. Věštkyně dívce vyjeví neblahý osud, jenž ji čeká. Zlověstná mysteriózní atmosféra umocněná skvostnou výpravou a plíživou hudbou učinila z Vlkodlaka mistrovské dílo uctívané fanoušky všech žánrů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hoci som fanúšikom obdobia i žánru, nemôžem ísť nad 3*. Vlkodlak Georga Waggnera sa lenivo pohybuje v bezpečných klišé, je predvídateľný, nemá čím prekvapiť, rómska predstaviteľka nevie hrať a zamhlené kulisy lesa o rozlohe 20 metrov štvorcových filmu na kúzle nepridajú. Navyše, ani dráma otec/syn snímke nedodáva hlbší rozmer. Klasikou robí tento film snád iba výkon Lona Chaneyho. Keď už nič iné, tak aspoň s väčšou fantáziou napísaný scenár ponúka konkurenčný, o 6 rokov skôr nakrútený Werewolf of London. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Vcelku ucházející podívaná, která trochu ztrácí svou středometrážní délkou, a působí spíše jako krátká a lehce načrtnutá povídka bez silnějšího vyústění, než celovečerní film. Studiové natáčení a vůbec práce s mizanscénou (výtečné svícení) jsou zřejmě nejzajímavějšími záležitostmi na tomto, přes šedesát let starém, horroru. Waggnerovi se podařilo v ateliérech vykouzlit téměř Dickensovská blata, po kterých se neustále líně táhne mlha a střední vrstva se zde pouští to nebezpečného a nerovného souboje s krvelačnou bestií, která svou rozdvojeností trochu připomíná další klasické dílo a tentokráte od spisovatele Stevensona. Racionalitě a vědě je věnováno dosti málo prostoru stejně jako dobrým hereckým výkonům, což je ovšem každému po pravdě ukradeno. Hlavně že je na co se dívat a solidně to odsýpá. Dovolím si ovšem ještě konstatovat, že dvojexpozice v roce ´41 nebyla opravdu žádným trikovým milníkem a vlčí maska zobrazované zvíře vlastně ani moc nepřipomíná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $180,000║ Taká ničím prekvapivá jednohubka, ktorá trpí na slabej obratnosti alebo lepšie povedané zručnosti režiséra George Waggnera, aj preto tu je dosť málo napätia, až príliš priamočiary dej, aspoň že troška zaujme maska Vlkolaka. /55%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"As if dead men didn't have all eternity." Universalovská klasika, která má jediný výraznější zápor. Vpravdě otřesnou "vykulmovanou" masku vlkodlaka. Tady se tvůrci měli inspirovat Vlkodlakem z Londýna. A to ostatně platí i o nenápaditých prolínačkách při transformacích. Jinak zbývají již pouze samé klady. Chaney je ztělesněné charisma a zde je navíc evidentně ve své živlu. Napětí je rovněž přítomno, hudba je prvotřídní a i atmosférický mlžný opar se dostavil. V přímo lahůdkové podobě. Děj o šest let staršího (a lepšího) bratříčka z města nad Temží tento film rozhodně nijak nekopíruje. Jde svou vlastní cestou. Dnes již nespočtukrát zrecyklovanou. Vyčítat Waggnerovu Vlkodlakovi příliš klasické schéma teda není zcela, respektive vůbec, spravedlivé. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice odfláknutá rychlokvaška se scénářem, který by svedlo i pětileté dítě. V ději není ani jeden zvrat, žádná zápletka nic. Nic z toho by ještě nevadilo, kdyby vlkodlak vypadal dobře, ale takhle trapnou masku jsem snad ještě neviděl. Chlápek v teplákách s trochu delším hárem mě o tom, že je vlkodlak nepřesvědčí, ani kdyby se snažil sebevíc. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Klasicka zalezitost s Lonem Chaneym jr. v hlavni roli nestastneho Vlciho muze. Film stavi predevsim na uchvatne atmosfere a vybornych vykonech prakticky vsech zucasnenych hercu. Naprosta nutnost pro milovniky vlkodlacich horroru! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jo, Lon Chaney je pořádně charismatický i v čistě pozitivních výstupech, pěkný film, ale co mi vadí je maska vlkodlaka. Ta se mi nelíbila před ani po shlédnutí filmu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zatraceně atmosférický (pokud máte slabost pro studiové dekorace a umělou mlhu) horor s výtečným duem Chaney - Rains. Přímočaře úderné a emocionálně silné. Jeden z nejlepších klasických hororů Universalu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ve všem polovičaté. Záměr scenáristy o psychologicky hluboký film je rozbit snahou režiséra o efektní podívanou. Vlkodlak nakonec není ani jedním, jen se po obojím závistivě kouká. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Z několika filmů s C. Rainsem jsem si k němu vybudoval docela slušnou antipatii, s vnímáním podobně nafoukaného skrčka jako T. Cruise... Zde mne sice otrávila linearita jako když střelí a průzračná nepřekvapivost děje, mizerně vystavené postavy, jejich nefungující vztahy a stupidní vedení diváka režisérem... ale překvapivě, C. Rains si u mě velmi polepšil přesvědčivým herectvím (Chaney taky prima). Rád bych přidal nějaký bodík filmu za historické zásluhy a podobně, ale výš mi svědomí jít prostě nedovolí. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak krátký film. Délkou připomíná spíš jednu epizodu nějakého seriálu: Hlavní hrdina se představí, objeví se Béla Lugosi, ten pak asi po deseti minutách zmizí, z hrdiny se stane vlkodlak, neví, co si má počít, lidé se ho bojí, rozuzlení, konec. Neuvěřitelně rychlý snímek. Ale je to taková ta "poctivá" klasika, což dost oceňuju. Ačkoliv příběh není zrovna geniální, nehodnotím hůř, protože je to zkrátka 60 let starý film. Asi to nedává smysl, ale mám docela rád atmosféru těchto filmů natáčených kompletně ve studiu:) Je v tom nějaká falešná nostalgie. Jenže taky je pravda, že je tam docela dost úsměvných okamžiků. Například ta cikánka, která nemá nic lepšího na práci, než jezdit v noci po lese:) Vlkodlačí maska také nebyla nic moc, například když srovnám s famozní maskou z Cocteauovy Krásky a zvířete ('46). A celkově mám dojem, že to mohlo být ještě trochu lepší. Ještě se chystám na Vlkodlaka v Londýně, uvidim... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Nechci být nějak přehnaně kritický (zvláště k filmu, který toho tolik pamatuje), ale tohle přece nemohlo být nic světoborného ani v době svého vzniku. Příběh stokrát propraný štěkot; zoufale krátký, banální a bez náležitého vyústění. I ta maska vlkodlaka je nechtěně směšná a amatérská (v dnešní době trojnásobně, speciálně pro ten houmlesácký účes z roku X, tak akorát vhodný pro sousedku v penzi). Jedinou kladnou devizou zůstává cameo mistra Lugosiho a skvělá atmosféra, na níž má velký podíl precizní nasvícení scény. 2,5* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Som obdivovateľom filmovej horrorovej tvorby. Mám rád všetky jej subžánre. No a ku mojim najobľúbenejším patrí werewolf horror. Fascinujú ma príbehy o vlkolakoch. Preto som si s veľkým nadšením a nemalým očakávaním pozrel čienobiely americký snímok "The Wolf Man" z roku 1941. Je to albsolútna werewolf horrorová klasika. "I člověk srdce čistého, jenž k modlitbě se večer sklání, múže se vlkem stát. Když kvete vlčí mor a podzimní luna ho svým jasem mámi.". **** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasika od Universalu potěší především fanoušky starých hororů. Vlkodlak ovšem, z dnešního pohledu, příliš strašidelný není. Má však tajemnou atmosféru a propriety gotického hororu. Rozsochaté stromy topící se v mlze, zámek, noční hřbitov, pochodně míhající se ve tmě a děsivá úmrtí. Ač se zdá, že oběti napadl vlk, který jim prokousl hrdlo, nedaří se žádného v okolí objevit. Divák se také dozví několik zajímavostí o lykantropii a to, že vlkodlaka může zabít jen stříbro. Vlkodlačí prokletí je trvalé, zlomit ho může jen smrt. Proto ani narůstající láska mezi Larrym (Lon Chaney Jr.) a Gwen (Evelyn Ankersová) nemá budoucnost, což v různých obměnách zopakovala řada pozdějších filmů. Ač proměna i maska nejsou nijak dokonalé a krve se divák nedočká, osobité kouzlo snímek má. Zajímavý je i motiv pentagramu. Objektivně 3*, fanoušek si ale jistě rád ty dvě přihodí, pro mne tedy 5*. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Even a man who is pure in heart and says his prayers by night, may become a wolf when the wolfbane blooms and the autumn moon is bright." ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nadějný námět opředený mlhou a podporovaný schopnými herci i rozumnou stopáží, avšak současně tápající v závoji stagnující kreativity a absentujícího momentu překvapení. Chaney je super a začátek navnadí, nejočekávanější pasáže ovšem kolem diváka proplují s nevýrazností, jakou nemůže omluvit ani datum výroby. Proměna v chlupaté monstrum je odfláklá a celkově schází dramatický švih, který by dokázal potenciál prostředí uspokojivě prodat a napětí vygradovat do výšin, v jakých se třeba komediálně laděný American Werewolf in London pohyboval naprosto suverénně. A nic moc na tom nemění ani fakt, že se v prvé řadě jedná o tragické drama o vyrovnávání se s nezáviděníhodným osudem. Závěr ok, ale od legendárního hororu z mé oblíbené žánrové éry jsem očekával podstatně více.. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Filmu kraľuje hlavne božská atmosféra lesov a folklórom opradený dej (cigáni, Bela Lugosi). Lon Chaney hrá v tomto ohľade až druhé husle, ale bezpochyby je okúzľujúci. Bohužiaľ scén s vlkodlakom je pomenej... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Klasický vlkodlačí film, kterému hodně ubírá na atmosféře příliš tradiční pojetí. Ač se děj odehrává v "moderní" době, snažili se autoři prostřednictvím prostředí (staré šlechtické sídlo, mlhou pokrytá blata, cikánské povozy tažené koňmi) posunout děj někam blíže k době strašidelných romantiků, což o nějakém novém přístupu rovněž nesvědčí. Takže vrcholem asi zůstane na svou dobu průkopnická maska monstra. Pro mě osobně se klasikou žánru stal mnohem modernější, o šest let starší Werewolf of London. ()

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Chloé Zhao chystá Drákulu

Chloé Zhao chystá Drákulu

05.02.2021

Oceňovaná režisérka Země nomádů a nadcházející marvelovky Eternals Chloé Zhao má za sebou zatraceně povedený rok, a tak není divu, že o ni v budoucnu budeme jistě ještě hodně slýchat. Nově se… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

09.07.2020

Reboot hororového Vlkodlaka v originále The Wolfman našel režiséra. Chystaný snímek od producenta Jasona Bluma nakonec natočí Leigh Whannell, jehož poslední filmy Upgrade a především Neviditelný… (více)

Reklama

Reklama