Reklama

Reklama

Johnny Mnemonic

Trailer

Obsahy(1)

Kultový kyberpunkový sci-fi film nakrútený podľa svetoznámeho spisovateľa Williama Gibsona. Všetko nebezpečie sa ukrýva v jeho hlave. Je rok 2021 a celý svet je prepojený digitálnymi sieťami. Polovica civilizácie trpí ochorením nervového systému a významná farmakologická korporácia odmieta liek poskytnúť len tak. Johnny Mnemonic (Keanu Reeves) má však v hlave implantovaný dátový číp, vďaka ktorému dokáže virtuálne preniesť ohromné množstvo dát a zachrániť tak ľudstvo spod brutálnej nadvlády globálnych korporácií. V pätách sú mu agenti Jakuzy, ale Johnny je najlepší z najlepších. Začína sa boj za spravodlivosť, pri ktorom ide o všetko... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (280)

Lima 

všechny recenze uživatele

Takhle zabít zajímavý námět, to je opravdu umění. Kdo že za tím stojí? Robert Longo? Všimněte si, že od té doby už nic nenatočil. Ani se nedivím, ale stejně, dejte si na něho do budoucna pozor :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Génius jako je William Gibson si pro svá díla zaslouží mnohem lepší filmovou podobu...pravda je, že sám psal scénář, ale víte jak to je s těmi borci v marketingu, ti vám vykecají i díru do hlavy;) Navíc kdyby Jane vypadala jako Molly, asi by to dost lidí nevydejchalo:) Jinak nic proti Dině Meyer, ona za to nemůže. Vše kromě těch nejzákladnějších prvků (jako jsou jména postav:)) překopáno nebo spíš hluboko zakopáno jest, Dolph Lundgren zcela zbytečně zabírá místo na plátně (a že ho je pěknej kus), na mé skrytě cyberpunkové duši mě trošku zahřál snad jen matrix a potom efektní monovlákno;) A možná i hudba od nějakého Brada Fiedela. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně špatná adaptace povedené povídky. Kýčovitý, ale obsahově neuvěřitelně fádní a prázdný svět nefunguje, herci nehrají, ale bezradně chodí po obrazovce a režisér netočí, ale pouze staticky snímá dění. Opravdu velice nepovedená adaptace, kterou nezachrání ani sympaťák Reeves, ani přehrávající Lundgren a ani prkený Ice-T... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Možná by to bylo i zábavné (rozuměj debilní) sci-fi céčko, nebýt toho, že jsem v poslední třetině usínal a když se probudil, vždycky zjistil, že to vůbec nevadilo. A nebýt Dolpha Lundgrena. A Ice-T. Fuj. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby USA $19,075,720Tržby Celosvetovo $52,400,000║ bakelitový zlepenec /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Gibsonův odkaz by si zasloužil lepší film, o tom nemůže být pochyb (možná původní verze? Kdo ví...). Na druhou stranu Johnny Mnemonic dokázal zajímavě a béčkově předvést svět, který měl za pár let (opět s Keanu Reevesem) dobýt stříbrná plátna celého světa. Kyberpunk je tu, plný drátů, špíny a techniky s jasně odděleným světem bohaté vrstvy od chudiny a hackerů, kteří se "vylepšují". Gibsonova povídka má asi dvacet stran, hlavní linie v ní je podobná, všechny detaily zachycené, tak na, co si stěžovat? Sám Gibson viděl původní sestřih a rozhodně byl více spokojený s ním, než s kinoverzí. Velká škoda, že kyberpunk v plné síle musel na svůj pořádný hit počkat. Mnemonic se tak řadí vedle levnější, papundeklové, pohledy do tohoto světa. Asi stále lepší než Nirvana... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Sci-fi je to hodně dobrá, ale provedení je naprosto nepovedené až ubohé! Naštěstí pro cyberpunk mezitím Architekt potají programoval Matrix... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně, ale opravdu hodně nepovedená cyberpunková filmová kreace, jejíž zápory byly ještě víc zdůrazněny s příchodem filmů, jako byl třeba Matrix. Složitý datový svět ukrytý v chipu v hlavě Johnny Mnemonica je možná přehlednější a uspořádanější než filmový útvar sám. Johnny Mnemonic je prostě jeden velký zmatek. Snad jediným skutečně zásadním pozitivem tohoto sci-fi snímku je herecká účast Henryho Rollinse, který tu dostává větší prostor než třeba v Lynchově Ztracené dálnici. A já ho mám (pro jeho v takovéto formě neobvyklé spojení intelektuálního rozměru s fyzickými dispozicemi) rád... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak nevim no, mě se to líbilo hodně, ale asi jsem sám. Příběh mi přišel hodně dobře vymyšlený a celkové zpracování mi dost připomínalo mix Total Recallu, Blade Runnera, Demolition Mana a Matrixu. Akční scény tu sice stojej za kulový, ale o ty ani moc nejde. Herecká sestava je tu VELICE pestrá a některé herecké výkony musíte brát dost s rezervou. Nejvíc mě pobavil Dolph Lundgren jeho vizáž a hlášky typu "Come to Jesus" spolu s šílenýma grimasama mě vždy spolehlivě rozesmály (samozřejmě chápu že to tady každej setře, jenže trochu nadhledu podle mě nikdy neuškodí). Podle mě podařená věc, když budu dělat, že jsem toho delfína neviděl. P.S. když to tady někteří lidi označujou za céčka, tak bych jim s radostí nějaké opravdové céčkové filmy pustil. Divili by se, co jde splodit. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ne zrovna dvakrát skvěle dopadla adaptace díla největšího "kyberpunkera" Williama Gibsona. Těžko říci, co je hlavní vinou tohoto neúspěchu, snad vzájemné spojení vad, které se pokusím naznačit, snad i něco dalšího. Hádaje z úspěchu Gibsona-spisovatele a nejen z něj, zápletka skrývá v sobě nemalý dramatický potenciál. Má šanci se zhmotňovat v rovině emocionální, adrenalinové, etické, politické a snad i filozofické. Ona tak dokonce i činí, ovšem značně neumětelským způsobem. Jednoduché a po pravdě i logické cíle postav jako "zabít toho chlápka", "získat ta data", "sehnat někoho, kdo mi pomůže" samozřejmě samy o sobě neposkytují možnost jejich nějakého hlubšího rozpracování, rozhodně však s ním nejsou ani v rozporu. Dokonce lze říct, že poskytují určitý základ, na kterém se dá stavět. Žel se tak neděje. Johny jakoby byl pouze zmítán touhou se dat zbavit a přežít. Jeho strážkyni jde nejdříve jen o peníze a pak, najednou z ničeho nic, je zamilovaná. Uvěřit jí, že patří k výkvětu mezi bojovnicemi, považuji za zhola nemožné. SPOILER - Její reakce na zjištění, že návod v Johnyho hlavě ji může zachránit, zanechává ji nečekaně chladnou. KONEC SPOILERU. Beztechové jsou i bez charakteru - nic, jen spravedlivý boj proti zlému systému. Kněz Dolpha Lundgrena je jen vraždící stroj tvářící se jako náboženský fanatik. Jeho psýché je také jak duše stroje. Jednoduchého stroje. Snad jen yakuzák Kitano má v sobě něco chytlavého. Většině herců příliš nepomáhají ani kostýmy a masky, které mnohdy jako by vypadly z postapokalyptického sci-fi stylu Mad Maxe či Vodního světa a jež jsou spíše směšné než respekt, hrůzu či odpor budící. Kyberpunková díla v sobě prý také obvykle zahrnují kritiku přetechnizované společnosti (nebo alespoň její popis, detailní popis), kterou ovládají nadnárodní korporace srostlé se zločinem. To samo o sobě nemusí člověka nijak urážet, ovšem svět filmu Johny Mnemonic zcela postrádá plastičnost a propracovanost. Měl by být džunglí, v níž se vyznat, znamená mít miliony informací. Světem v němž skrytá vlákna vztahů neúprosně dávají do pohybu všeliké události. Ne světem jak z pera patnáctiletého áčkaře. Ale dosti kritiky, určitá část filmu přeci jen nepostrádá svou kvalitu - budu té kvalitě říkat "techno nápady". Spojení člověka s počítači, binární svět, monovlákno řezající i ocel, kyberimplantáty, rukavice pro vstup do virtuální reality - to vše má své kouzlo. A přece i zde, šáhneme-li ke srovnání s mladším Ghost in the Shell, zjistíme, že potenciál nebyl plně využit. GiTS je tím pravým kyberpunkovým filmovým vesmírem. A Gibson snad možná ani nebyl překvapen, že právě z tohoto "technonároda" vzešla perla "jeho" žánru - hádám, že ne nadarmo totiž učinil hlavní zločineckou organizaci v oblasti technologie yakuzu. Silné **. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sci-fi zlátanina. V podobe scenára to možno za niečo stálo, to je ale jedno. Ešteže bol Reeves aj po tomto probléme verný cyberpunku, inak by v Matrixe hral Will Smith (alebo kto). Prekvapivo tomu príliš nepomôžu ani Dina Meyer a Dolph Lundgren (v úlohe kňaza!). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je pravda, ze reziser zkazil dobrej namet, ale me to tak spatny neprislo a dobre sem se u toho bavil. Trchu mi vadilo, ze reziser tam haze postavy jak se mu to hodi a dialogy nic moc neosvetli a kamera je hodne spatna, ale jinak v pohode. Akce sice neni nijak uzasna, ale da se a pribeh hezky odsejpa. Herci sou taky v klidu az na Lundgrena, kterej slusne prehrava. Proste prumernej film s dobrym nametem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to až tak špatnej film, to vůbec ne. Od povídky se liší a marně žhavím hlavu, abych se rozhodl, jestli to prospívá nebo ne. Povídka mi přišla obyčejná a dnes bych si ji vůbec nepamatoval, nebýt filmu. Hodně se mi líbily různé nápady typu monovlákna nebo vůbec zde zobrazená společnost. Já vůbec miluju hlavně ty zobrazovaný společnosti ve scifárnách, příběh považuju za důležitej, ale když je tam dobře zobrazena společnost, jsem na vrcholu blaha. Pro Keanu je to vlastně taková malá příprava na Matrix (o kterým si nedovolím říct, že je lepší, je akčnější, ale nic víc říct mě nepřinutíte ani s kouřící pistolí). Dolph je správnej švihlák a tohle je jeho pravděpodobně jediná role, ve které se mi líbil a trošku za něco stála. Postmodemovou společnost navíc miluju, takže hodnotím jak vidno a to, že těch 300 giga už se dneska vejde na prostor velikosti několika cigaretových krabiček neřeším. Brzo prej má být uvedená do prodeje nějaká nová technologie, kde se vejde na jedno DVD asi stokrát víc dat, než dosud, zajímavý, co? (březen 2006) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč ti chtěli uříznout hlavu? Tady lidi většinou normálně zabijou." Už si snad ani nedokážu představit, jak moc sci-fi byl v roce 1995 přenos 320 GB dat. I když si matně vzpomínám, že mé první Pentium 75 MHz mělo tehdy HD 540 MB, takže to asi bylo hodně. Jenže ono je těžké hodnotit něco, co ve své době patrně působilo hodně moderně. Dneska už je to archaická záležitost, ale její myšlenky jsou ale stále aktuální. Mám tím na mysli to, že zmírňovat chorobu je mnohem výnosnější, než ji vyléčit a že naši civilizaci mohou zachránit jedině delfíni. Mne to tedy přiměřeně bavilo, mezi Johnnym a Jane to sympaticky jiskřilo a Kazatel byl fantastický, kdykoli začal kázat svými implantáty. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Johnny Mnemonic je přesně na půl cesty mezi tím, co se o něm říká a tím, čím jsem doufal, že bude. Výsledkem je tak relativně zajímavé, typicky 90kově bečkové sci-fi, které doplácí na nedotažený děj (postavy se objevují, kde tvůrce napadne, nějaká logika a realistický pojem o plynutí filmového času jde rázem do kopru, podstata viru NSA, naprosté upozadění černého ledu) a podivné triky, u nichž nevadí ani tak, že jsou mizerné (neboť se tím alespoň jasně rozliší, co je skutečnost a co virtuální realita), jako spíš, že jsou nepřehledné. Každopádně by mě hrozně zajímalo, jak to vypadalo na velkém plátně. Především je ale velmi zajímavé sledovat typické cyberpunkové propriety (uličky s odpadky, kouř, čisté vědomí bloumající sítí, ...) jak si je Hollywood představoval půl roku před premiérou Ghost in the Shell... Kupodivu nebyl od té Oshiího vize až tak daleko... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle film sem měl rád už od dětství. Tehdy sem to děsně žral, teď už to vidim trošku v horším světle, ale stále mam tenhle druh sci-fi rád a tak se na to vždycky děsně rád podívám. Krom toho tady hraje sympaťák Keanu Reeves a hlavně pěkně drsnej Dolph Lundgren ()

Související novinky

Adaptace Neuromancera v špatných rukou

Adaptace Neuromancera v špatných rukou

21.05.2007

Konec světa je na spadnutí. Všechna proroctví totiž tvrdí, že krátce před armageddonem svět ovládne Zlo. A k tomu už došlo. Jinak by se nemohlo stát, že dlouho očekávanou filmovou adaptaci slavného… (více)

Reklama

Reklama