Sebevraždené komando

Suicide Commandos

Válečný

Španělsko / Itálie, 1968, 98 min

Camillo Bazzoni

Další z italských válečných dobrodružství může zaujmout už v úvodních titulcích tím, že se v nich na pozici (zřejmě) kamerového operátora objevuje jméno Vittoria Storara.(7.9.2009)

• Terva

Nikdy před tím tak mnoho lidí nevděčilo za tolik, tak malé hrzce lidí....WINSTON CHURCHILL. Film začíná ( krom citátu ) zajímavě - Souborem černobílé fotografie na pozadí titulků a za podpory pískané melodie, která nás " nutí " pískat si taky. Seržant Eric Clodet má za úkol sehnat " pět " tygrů " na speciální misi č. 44. Tak se pomalu seznamujeme : 1; Victor Caleaz...velitel. 2; Harper...radar. 3; Sam Caloua....tlumočník. 4; Soral...akrobat. 5; desátník O´toulí...demolice. A za úkol mají zlikvidovat německé tajné letiště. Ve filmu mi nějak utíkal sled událostí, ale vše se soustředilo na závěrečnou scénu a tak logiku stranou, lidi se chtěj bacit. Ve filmu herci dost kouří až moc, dá se říci, ale tenkrát to byl trend. 60% filmu jsem se bavil.(3.2.2010)

• Saccard

Spojenecké velení musí šetřit výsadkáře pro chystanou invazi do Evropy, a tudíž obtížný úkol zničit německá letadla svěří narychlo sestavené skupině, kde figuruje například skautský vůdce, snědý zloděj nebo Francouz. Snímek svojí kvalitou odpovídá italské produkci, výhodu má v tom, že se nesnaží vypadat přehnaně realisticky. To se kladně projevuje ve fázi sestavování a přípravě komanda, které je vcelku vtipná a dobře sledovatelná. Po seskoku na nepřátelském území následuje prakticky neměnný děj. Vojáci narazí na nějaký problém, kvůli kterému by měli misi předčasně ukončit, což ovšem neudělají a najdou nějaké řešení. Na chvíli to vypadá, že všechno zvládnou, jenže i v řešení se objeví komplikace a je třeba vymyslet něco nového. To celé probíhá za asistence desítek německých vojáků, kteří zjevně nedokáží trefit vrata od stodoly, natož některou z hlavních postav na vzdálenost deseti metrů. Za podstatný nedostatek, přinejmenším ze svého silně subjektivního pohledu, považuji ústřední melodii, která se bez rizika psychické újmy nedá poslouchat více než jednou. Ve výsledku další z obsáhlé skupiny italských válečných filmů, bez jejichž zhlédnutí se vám svět nezboří.(28.8.2010)

• xaver

Další z nepříliš vydařených válečných snímků, pod kterými je podepsaný italský autor. Námět filmu je dost slaboduchý. Spojenci, kteří disponují téměř neomezenými prostředky, najednou nemají prostředky ani lidi na poměrně důležitou akci. Za víc než dvě hvězdičky to nestojí.(15.4.2012)

• Ladeo

Škoda, že se režisér nebo scénarista nedržel předlohy. Takhle byl na svět vržen film, který má chatrný děj a celkový dojem je, že se jedná o jakousi parodii - tank, který sestřeluje letadla, no docela jsem se bavil.(12.2.2010)