Reklama

Reklama

Bakuchi-uchi: socho tobaku

  • Japonsko 博奕打ち 総長賭博 (více)

Obsahy(1)

„Hlava klanu hazardních hráčů“ je čtvrtým dílem z filmové série Bakuči uči a patří k tomu nejvýraznějšímu ze žánru Jakuza filmů. Drama interního konfliktu při boji o moc nad zločineckou organizací má rozměr antické tragédie a ctí japonskou etiketu. (tomtomtoma)

Recenze (3)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Hlava klanu hazardních hráčů je chválen dovětkem mistrovského díla z Jakuza filmů, tedy mafiánského, gangsterského žánru po japonsku. Jde o čtvrtý film série  "Bakuči uči" (Hazard), a je více dramatem, než akčním thrillerem. 30. léta 20. století znamenala zásadní transformaci ve světě organizovaného zločinu, všude po Zemi, jeho prorůstání s politickou mocí je vždy umocněno i politickými změnami, a právě ve třicátých letech dvacátého století došlo též k rozhodující militarizaci politického jádra japonské společnosti. Režisér Kósaku Jamašita vsadil na drama v estetickém přesahu antické tragédie, konfliktem je interní svár vedoucích složek, zákulisní tahy a to vše v rozhodujícím boji o moc nad organizací. Díky náhledu v uspořádání jsou zobrazeny samotné principy hierarchického systému celé japonské společnosti, i s věrností a přijetím role. Dotýká se postavení jedince v hierarchickém řádu také jeho stupňů poslušnosti, není rozmařile rozmáchlý, ale blíží se přímo k intimitě pocitů a konfliktů, předurčenost jest vykřičníkem za emocí a rozepří vnitřního světa. Hlavní postavou příběhu je Šindžiro Nakai (zajímavý Kódži Curuta), ten nejrespektovanější muž klanu rodiny Tenrju. Zdráhá se přijmout nejvyšší postavení, aby se musel ironií osudu stát rozhodující silou, řešící bolestně tragický svár. Hlavní ženskou postavou je Cujako (křehká Hiroko Sakuramači), Šindžirova choť s pochopením pro život, city i osobní zodpovědnost v takové intenzitě, jež přísluší postavení a vlivu jejího muže. Důležitou postavou je zde Tecuo Macuda (zajímavý Tomisaburó Wakajama), přední člen klanu, příliš osobně dotčený nerespektováním hierarchického řádu při zvolení nástupníka vůdce. Stává se nechtěným nástrojem rozkolu. Výraznou postavou je tu Tasaburo Senba (příjemný Nobuo Kaneko), tvrdý zákulisní hráč, sílící ve svůj vlastní podíl na moci i v celkovém směrování činnosti. Z dalších rolí:  zvolený vůdce rodiny Tenrju Kohei Išido (Hiroši Nawa), Macudův nejvěrnější stoupence Otokiči Kobajaši (Šin'ičirô Mikami), Macudova stále osamělejší žena Hiroe (Džunko Fudži), či Senbův všehoschopný grobián Susumu Noguči (Jôiči Numabe). Hlava klanu hazardních hráčů je mafiánským filmem na japonský způsob, zohledňující ty japonské národní aspekty, reálie a potřeby. Příjemné dílko zábavního určení. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď je postava Curutu tá, ktorá vnáša pohľad do diania. Oveľa viac sa mi pozdával charizmatický Wakajama, ku ktorému sa jakuza hodí ako šerbel na zadok. Jeho ráznosť a oči plné ohňa sú vari silnejšie ako guľky Al-Caponových kumpánov. Nespomínam to len tak, pretože príbeh a celkové dianie vnútri klanu ako keby kopírovali staré americké gangsterky a ich boje o pomstu. Tu sa však namiesto streľných zbrání mrštní junáci v kimonách obháňajú mečmi a dýkami. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Opravdu srdcervoucí příběh z prostředí japonské mafie, odehrávající se v roce 1934 podle skutečné události. Čest kráčí neúprosně přes vazby klanů, rodinné i přátelské, a za sebou nechává jen mrtvoly. Charismatické herectví Kódži Curuti a Tomisaburó Wakajami. Žánr: psychologické drama. V rámci toho za 4. ()

Reklama

Reklama