Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Recenze (436)

Cival 

všechny recenze uživatele

70%. Důstojná adaptace hraná na jistotu, přes hladivé tóny, barvy a myšlenky, prošpikovaná bezvýraznou řemeslnou rutinou. Stálo by za to spočítat, kolik je v top dvoustovce na CSFD filmů o pomalejších a handicapovaných jedincích a ptát se, proč tyhle člověčiny lidi tak dostávaj. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Filmová parádička s velmi uvěřitelným Gary Sinisem a především excelentním Johnem Malkovichem, který v kariéře předvedl mnohé, ale tohle je pro něj asi už nepřekonatelné. Myslím, že Sinise to kromě hereckého umění i parádně zrežíroval. Příběh je silný a chytlavý už sám o sobě, Steinbeck dokázal americké reálie tehdejší doby vykreslit ve svých knihách dobře a filmy podle jeho děl jsou vesměs povedené. A i tenhle film rozhodně stojí za podívanou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Až Vám někdo příště řekne, že Johna Malkoviche znají jen z V kůži Johna Malkoviche, tak jim do huby nacpěte tenhle film. O myších a lidech mi unikal hodně dlouhou dobu, ale až nadšený kolega z práce mě dokopal k tomu, abych se na film ve výsledku podíval a nemůžu proti tomuhle filmu říct vůbec nic. O myších a lidech je naprosto úžasná studnice lidských emocí každého z nás. Je o nás všech a obsahuje snad každý druh lidské bytosti. To všechno je pak zapojeno do jednoduchého, ale o to silnějšího příběhu, který dokáže napsat jenom život. Jo a John Malkovich? Na toho tady už nikdy nezapomenete. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,471,088Tržby Celosvetovo $8,600,000║ Tak Sinise sa pekne ukázal a natočil na prvý pohľad jednoduchý ale za to účelový film, kde herecké výkony urobia svoje penzum a film sa dá označiť ako predvoj pre Zelenú mílu. /75%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Při výčtu úspěšných herců-režisérů by se nemělo zapomínat na Garyho Sinise, protože v případě tohoto filmu se mu podařilo vytvořit opravdový skvost. Citlivě převedl slavnou novelu Johna Steinbecka na plátno, navíc se dobře zhostil i hlavní role. Obrovskou oporu ovšem našel v Johnu Malkovichovi, který zde předvádí možná nejlepší výkon své kariéry (a to je u něj, co říct) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Krásný a dost smutný film. Gary Sinise se na tu roli neuvěřitelně hodí, a když jsem zjistil že film i režíroval tak to opravdu klobouk dolů. Zato by mě v životě nenapadlo do té role obsadit Malkoviche. Neznám herce, který by se tam míň hodil a přitom to ale Malkovich zahrál fakt skvěle. Fakt super film. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Probuďte se! Základní příběh poměrně zajímavý, ale topí se v přílišném sentimentu ( hudba, dialogy ) a určité klišovitosti ( dá se odhadnout, jak se bude vyvíjet ). Jinak dobří herci a hodně nečekaný konec. Žádný doják. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu ďakujem za to, že ma kedysi dávno na hodine estetiky na gymnáziu priviedol k záujmu o drámu ako žáner a film ako taký. To hodnotenie však nie je ovplyvnené vyššieuvedenou skutočnosťou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dramata se sympaticky retardovanými jedinci obvykle bez potíží získávají oblibu u odborné obce, ale mé cynické JÁ málokdy přesvědčí o své výjimečnosti. A ani tato Steinbeckova klasika mne nedokázala přivést do extáze, přestože mi nabídla nekonečně rozvleklý příběh. Chyba je samozřejmě ve mně, protože já naivně očekávám i od psychologického dramatu jistou porci zábavného odlehčení, ale tu mi seriózní dramata nečestně a nesportovně upírají. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace, která jde možná až moc na jistotu, ale i tak je stále dost silná sama o sobě. Skvělé herecké výkony a téměř žádná hudba dávají vyznít všem těm emocím, které film obsahují. Bohužel je to přese všechno poněkud pomalejší a zdlouhavější, zvlášť, když konec je notoricky známá věc, která moc nepřekvapí. Jinak jde ale o moc dobrý film. 70%/80% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Krása! Skvostná novela, skvostný film. Čteno několikráte, viděno pouze jednou dávno ve filmáku... Chtělo by se vidět znovu! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Knížku O myších a lidech jsem nečetl, takže nemůžu porovnávat s filmem. Nicméně to, co se odehrávalo ve filmu, by se dalo odvyprávět tak za 2 minuty a tady to bylo roztahaný skoro na 2 hodiny. Přišlo mi to zbytečně zdlouhavý a nudný. Postavy spolu vedou různý řeči na téma budoucnost, který se opakujou pořád dokola, občas se dozvíme i něco z minulosti, ale všechno je to takový o ničem. Navíc značná část filmu se odhrává někde na poli při sklizni obilí, což je pro mě dost nezajímavý téma. Samotnej konec mi pak přišel zase až moc rychlej. Jinak Gary Sinise odved dobrou práci (jak je u něj zvykem), stejně tak i John Malkovich (i když tim svym nesrozumitelnym blábolenim mi chvílema lez na nervy). Ostatní mi tam přišli spíš jen tak nějak do počtu. Pro mě je to spíš průměrnej film, takže umístění v TOP 200 mě trochu překvapuje. Jinak je zvláštní, jak Malkovich vypadá ve filmu obrovskej. Přitom ve skutečnosti měří údajně asi 183 cm. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dala jsem si takový malý maraton: nejdříve jsem si přečetla knihu a potom jsem si hned pustila film. Hodnocení knihy by bylo zhruba takové, že muka při čtení tří čtvrtin hodně se opakujícího textu vyvážil bezchybně hořký a krutý konec. To se o filmu říct nedá. Perfektně obsazení herci (díky bohu za to, že Lennieho nehrála nějaká opravdová beztvará trubka, ale charismatický ďábelský Vicomt + Gary Sinise je muž s nejsmutnějšíma očima na Divokém Západě) mě udržují v pozorném stavu po celou dobu a díky nim místa, která byla v knize pro mě méně snesitelná, fungují perfektně. Ta formulka s hořkým a krutým koncem platí i zde. Jeden z nejlepších převodů knihy na plátno, jaký jsem kdy viděla, to můžu říct s klidným svědomím. Tak proč mé hodnocení není stoprocentní? Inu, protože jsem to já, kdo hodnotí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Moc hezký a smutný film. Knihu jsem teda nečetl, ale tenhle snímek mě docela motivuje přečíst si ji. Zajímavý, trochu dojemný, chvílemi úsměvný a silný příběh, kouzelná hudba, prosluněná kamera, herecké výkony Sinise a hlavně Malkoviche a také Sinisova dobrá a poutavá režie. To vše mi dává dohromady jasných 5*. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

O myších a lidech jsem prvně viděla před léty, jako divadelní inscenaci Zlínského divadla a velmi na mě zapůsobila. Snímek, který režíroval Gary Sinise nezůstává se svými kvalitami pozadu a přináší příběh stejně silný, jako byl ten, který jsem viděla v divadle. Možná jen ten závěr jsem čekala více emotivnější, v divadelním provedení měla ona osudná scéna mnohem delšího trvání, a když člověk nevěděl, co se vlastně stane, byl její dopad mnohem větší. Ve filmu mi tento zvrat přišel zbytečně rychlý, useklý, takže pro mě osobně nevyzněl natolik silně. Ale možná to tak mělo být a bylo to vlastně správně. Nač zbytečně oddalovat to, k čemu se člověk chystá a ví, že je to neodvratné, ač mu to způsobuje muka. Takže z tohoto pohledu to bylo vlastně rychlé řešení. Krutý je osud k člověku. Moc se mi líbil John Terry, který ztvárnil Slima. Takový ten typ mlčenlivého "kovboje", který více pozoruje, než mluví. ()

Reklama

Reklama