Reklama

Reklama

Ripleyho hra

Trailer

Obsahy(1)

Tom Ripley je bohatý Američan, který žije v nádherné vile na italském venkově. Za maskou kultivovaného znalce umění a milovníka života se však skrývá nebezpečný zločinec, který nezná emoce a neví, co jsou to výčitky svědomí. Jeho jedinou zlidšťující vlastností je slabost pro studium lidského chování. Když za ním do Itálie přijede bývalý společník z podsvětí s žádostí, aby ho zbavil nepohodlného konkurenta, vycítí Ripley příležitost k rozehrání smrtící hry. Její obětí se má stát chudý rámař Jonathan, umírající na leukémii, který byl tak neprozřetelný, že Toma nedávno urazil. Tom Ripley je hrdinou celkem pěti knih americké spisovatelky Patricie Highsmithové, který svou čirou amorálností nepřestává fascinovat čtenáře po celém světě již od roku 1955, kdy se poprvé objevil v románu Talentovaný pan Ripley. A nepřestává fascinovat ani filmaře. Vždyť jen samotná Ripleyho hra se dočkala již dvou filmových zpracování. Poprvé ji pod názvem Americký přítel zfilmoval v roce 1977 Wim Wenders s Dennisem Hopperem a Brunem Ganzem v hlavních rolích. Ve filmové verzi italské režisérky Liliany Cavaniové exceluje v roli Ripleyho John Malkovich, jemuž v roli Jonathana velmi dobře sekunduje nepříliš známý britský herec Dougray Scott. K působivosti snímku, který je stejně kultivovaný a chladný jako jeho hrdina, přispívá hudba legendárního Ennia Morriconeho a vytříbená kamera Alfia Continiho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

POMO 

všechny recenze uživatele

Elegantný, inteligentný, zručne napísaný a zahraný thriller. Postava Ripleyho je vďaka dialógom a Johnovi Malkovichovi prvotriednou delikatesou. Rovnako ako výprava. Film bez myšlienky, čisto pre potešenie z hry. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ani John Malkovich nenadělal nic s průměrností toho snímku, který mohl být zajímavým pohledem na Ripleyho "stará kolena". Kladla jsem si otázku, jestli je Ripley vlk v beránčí kůži nebo obráceně a to skoro celý film, ale vzhledem k jeho "talentu" asi spíš to první, každopádně tahle hra mě mátla a moc neodvázala. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $30miliónov║Tržby Celosvetovo $6,200,000║ Tak je to len taká rádoby hra, od ktorej by som čakal o niečo viac. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slabé 4* a velmi přeceňovaný film, od které jsem čekal opravdu více než jsem dostal. Do nebe vynášený John Malkovich je větší slizoun než byl Matt Damon, který když se stal někým jiným, opravdu jste to viděli a nejen o tom všichni ve filmu mluvili. Malkovichův Ripley je jiný. Není to klasická osoba, co se převlékne a chová se jinak a je jiným člověkem, je to postava bez citů a emocí, která jedna racionálně a chladně v každém okamžiku a podle toho také snímek vypadá. Chladně a odtažitě. Nezahřeje vás ani mladička Lena Headey, ale určitě potěší velmi dobrý Ray Whinstone. Snímek vypadá moc pěkné, celý je zajímavě natočený s klidem a rozvahou a několika velmi pěkně vymyšlenými scénami a zbytek? Zbytek je jen příběh o člověku bez výčitek, který jednoho dne nedokáže hru, kterou započal ukončit podle svých představ a musí obětovat více než sám čekal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Béčkovost čouhá Ripleyho hře jako sláma z bot snad v každém záběru a nezachrání to ani herec takového formátu, jakým je John Malkovich (stejně by mne zajímalo, proč role v takovýhle projektech vůbec bere). Z řady adaptací románů Patricie Highsmithové je tahle nejpodivnější a nejméně nosná a místy dokonce působí víc jako italský televizní film z RAI Uno než jako mezinárodní filmová koprodukce. Když už Toma Ripleyho, pak třeba ve filmu Talentovaný pan Ripley. A když nechat svou temnou stránku duše žádostivě vzhlížet ke ,,hře", tak buď v původní Wendersově filmové adaptaci Americký přítel, nebo ještě lépe v seriálech, neboť ty nabízejí jednak komplexnější představu fungování celého systému (The Wire), druhak propracovanou psychologickou drobnokresbu hrdinů ,,hry" se zúčastňujících (Breaking Bad), která ve studeném filmu režisérky Liliany Cavaniové chybí bohužel skoro úplně... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již snad minimálně čtvrtá adaptace a zase zcela jiná jak pojetím, tak dějem i celkovým vyzněním. Tentokrát je to hodně komorní příběh odehrávající se v sychravém počasí na italském venkově. Tom Ripley je tentokrát zahrán Johnem Malkovichem a lépe zahrát postavu asketického, namyšleného, arogantního, geniálního zabijáka bez výčitek a svědomí, který se vždy drží v ústraní, příliš toho nenamluví, ale přesto tahá za nitky a jen tak z nudy si pohrává s osudy jiných, tak to už lépe zahrát snad ani nelze. K tomu více než zdatně sekunduje Dougray Scott v roli manipulovaného. Scéna z vlaku a Ripleyho zabijácká vložka se strunou nemá chybu... Úplně jiné než-li Černé slunce či Talentovaný pan Ripley, ale přesto kvalitativně určitě srovnatelné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Paradni oldschoolovej thriller, kterej se od podobnejch filmu lisi v par zasadnich vecech. Jednak ani na minutu nenudi a dej svizne odsejpa. Coz se o nakejch starejch kouscich rozhodne rict neda. No a druhy plus, jsou tu sceny, ktery taky nejsou uplne normalni, treba akce ve vlaku s kusem dratu, pripadne pasti na medvedy. Na druhou stranu, podle popisu deje jsem cekal, ze Ripley bude hodinu a pul do nekoho hucet a ten na zaver spacha vrazdu, ale film se po naky pul hodine ubira jinym smerem. Coz ale nevadi, dej je i tak zajimavej. Celej ho tahne Malkovich a Scott, pricemz oba jsou fakt paradni a Malkovichovi role vraha bez svedomi skvele sedne a mrtvol rychle pribejva. Chvily jsem uvazoval i o 5*, ale nakonec jen hodne slusny 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Připadá mi velmi zajímavý život v kůži člověka, který je chytrý, šikovný, mazaný, bohatý a hlavně nemá žádné svědomí. Šeredný John Malkovich zkrátka opět dokázal, že chci být jako on a to je patrně zásluha jeho hereckého výkonu. Také mi učarovala Ripleyho manželka, která bez zbytečných otázek plnila každé jeho přání, což bylo velmi milé. Zkrátka jsem si užil tu Malkovichem vytvořenou pohodovou atmosféru, kterou nemohla narušit ani nějaká ta struna utažená bez návodu kolem mafiánova krku. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další provensálská kriminálka ala Američan apod., tentokrát však sázající spíše na okázalou eleganci kulis a fajnšmekerského hlavního hrdinu v podání Johna Malkoviche, který si střihnul svůj standartní charakterový mix "napůl Con Air, napůl In The line of Fire" psychopata. A opět se mu to daří, bohužel je ale snímek bez drajvu, bez zápalu a kromě několika málo scén není moc o co stát. Dougray Scott totální poleno. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Spolukomentátori, ktorí našli pozitívne stránky filmu, to tu opísali pomerne vyčerpávajúco. Aby som nenosil drevo, tak len dve poznámky. Západoeurópske železnice majú oveľa komfortnejšie a priestrannejšie vlakové wecká. V pohode sa do jednoho vojde päť dospelých chlapov, z ktorých dvaja-traja zvádzajú medzi sebou ľúty boj na život a na smrť a zvyšní sa v nebohom stave nachádzajú vo zvyšných priestoroch kabínky. Neskutočné! Druhá noticka je aj o osobnej posadnutosti hubami. Ide o scénu, kedy si mafián v reštaurácii dáva nastrúhať hľuzovku do jedla, pričom čašník trpezlivo po troške udžibne do taniera, mafoš netrpezlivo volá: "Ešte, ešte!" a čašník strúha a strúha. Nevyslovený, no obrazovo krásne stvárnený súboj medzi autoritou hosťa a ochotou obsluhy. Súboj týkajúci sa primeranosti množstva poskytovaných chuťových bonusov vyššieho labužníckeho levelu, spojenej so súčasnou povinnosťou nevybuchnúť na zákazníka a jeho arogantné dožadovanie sa nadštandardu. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Johnathan: ¨Já Ti nemůžu poděkovat, nemůžu. Vůbec nic o Tobě nevím. Kdo jsi?¨ Ripley: ¨Já jsem výtvor. Nadaný improvizátor. Postrádám svědomí a dřív mne to znepokojovalo, ale teď už ne. Nebojím se, že mne chytnou, protože nevěřím, že se někdo dívá.¨ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chýbalo mi tu niečo naviac, niečo, čo by urobilo z klasického thrilleru niečo viac, pritom potenciál tu bol veľký. Slabšie dialógy, prílišná priamočiarosť a nakoniec nie celok, ale jednotlivé scény mi ukotvia najviac v pamäti, napríklad dlhá sekvencia vo vlaku hraničiaca s úmyselnou paródiou na odstraňovanie nepohodlných svedkov. Wendersova verzia ma bavila viac, Ripleyho hra ťaží najmä z príťažlivého prostredia a Malkovicha ako charizmatického a inteligentného hajzlíka. Ćo nie je samozrejme málo, na letný večer v telke ideálne. ()

predators 

všechny recenze uživatele

I s odřenou bradou dávám za 4 a to jen díky silnému závěru. To, co mu předchází není nikterak interesantní. Zápletka je dost jednoduchá a situace, které mají být napínavé, jimi nejsou. Lišák Malkovich je však opět geniální, zato D. Scott je obyčejný nejen na "plátně". Sečteno podtrženo, jedná se o nijak výjimečné drama s vystupňovaným závěrem. 67% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Divné, ale zaujímavé. Tak trochu béčkovo natočené, ale dosť dobre zahrané a "nekomerčné", takže to vzbudilo môj záujem... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

John Malkovich, jako elegantní, ale trochu vyšinutý zabiják Tom Ripley. Film není tak inteligentní, jako "mladší" verze s Damonem, ale stále se jedná o propracovaný thriller, kterému nechybí napětí, ani zajímavá hlavní postava, která je v Malkovichově podání tím nejlepším, co snímek nabízí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malkovich je výborný ksicht na Ripleyho postavu, slizúň ako sa patrí. Ide o zabíjanie pre peniaze alebo v konečnom dôsledku v mene lásky, zaujímavá dilema. Výborne rozvíjajúci sa film prináša očakávania diváka. Čakáte na niečo... niečo prekvapivé, ale tam sa čakanie končí. Škoda. Film pôsobí ako „umeleckejšia“ verzia Hannibala s pologangsterským príbehom, v ktorom napriek charizme Malkovicha vyzdvihujem aj nenápadného Winstonea. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Průměrné, blbě napsané, dílko, které je z mého pohledu částečně inspirované provařenými Nebezpečnými známostmi. Vadil mi i neripleyovský konec a vůbec ta spojitost s původním Ripleym mi přišla zbytečná, ačkoliv chápu, že na něco ty lidi přitáhnout museli. Nicméně k tomu by stačilo pouhé herecké obsazení v čele s jako vždy výtečným Malkovichem, jemuž zdatně sekundovala trojice Ray Winstone-Dougray Scott-Lena Headey. Právě herci zvedají obyčejný průměr na průměr lepší. 60% ()

Reklama

Reklama