Reklama

Reklama

Ripleyho hra

Trailer

Obsahy(1)

Tom Ripley je bohatý Američan, který žije v nádherné vile na italském venkově. Za maskou kultivovaného znalce umění a milovníka života se však skrývá nebezpečný zločinec, který nezná emoce a neví, co jsou to výčitky svědomí. Jeho jedinou zlidšťující vlastností je slabost pro studium lidského chování. Když za ním do Itálie přijede bývalý společník z podsvětí s žádostí, aby ho zbavil nepohodlného konkurenta, vycítí Ripley příležitost k rozehrání smrtící hry. Její obětí se má stát chudý rámař Jonathan, umírající na leukémii, který byl tak neprozřetelný, že Toma nedávno urazil. Tom Ripley je hrdinou celkem pěti knih americké spisovatelky Patricie Highsmithové, který svou čirou amorálností nepřestává fascinovat čtenáře po celém světě již od roku 1955, kdy se poprvé objevil v románu Talentovaný pan Ripley. A nepřestává fascinovat ani filmaře. Vždyť jen samotná Ripleyho hra se dočkala již dvou filmových zpracování. Poprvé ji pod názvem Americký přítel zfilmoval v roce 1977 Wim Wenders s Dennisem Hopperem a Brunem Ganzem v hlavních rolích. Ve filmové verzi italské režisérky Liliany Cavaniové exceluje v roli Ripleyho John Malkovich, jemuž v roli Jonathana velmi dobře sekunduje nepříliš známý britský herec Dougray Scott. K působivosti snímku, který je stejně kultivovaný a chladný jako jeho hrdina, přispívá hudba legendárního Ennia Morriconeho a vytříbená kamera Alfia Continiho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Už od začátku se mi to nelíbilo a jak čas postupoval, uvědomoval jsem si stále víc, že se jedná spíš o sebeparodii, než o cokoli jiného. Malkovichovi jsem roli nevěřil vůbec a i celý zbytek ansámblu byl k smíchu. Proč nakonec dvě hvězdičky? Protože jednu dávám ještě větším sračkám, i když tady moc nechybělo. 30% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"I pachanti maj kámoše !! Dokonce i ti mrtví !!" ;) Na neuvěřitelně vychvalovanou Ripleyho hru jsem se těšil velmi dlouho, když už jsem k ní však dostal, nestačil jsem se divit svému zklamání z podivně slabého filmu !! Johna Malkoviche, bez něhož by po Ripley´s Game ani pes neštěkl, mám moc rád, jistě mu ani zde neupřete gloriolu velkého herce, nicméně ta snaha italské režisérky Liliany Cavani, aby Tom Ripley vyzněl jako dokonale chladná bytost bez schopnosti empatie, což se jí až tak úplně nepovedlo, se přenesla na celý film, který ačkoliv se velmi slušně rozjede a naplno vás vtáhne do děje, aby vás zase po půlhodině nevděčně vyplivl, působí nesmírně studeně a odtažitě, a tak v divákovi nakonec zcela zákonitě nezanechá hlubší dojmy a prostě jen plyne.. Jistě, nabízí pár velmi povedených scén, jinak však spíš nudí a působí velmi laciným až televizním dojmem.. ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Původní film měl Matta Damona a volný pokračování má Johna Malkoviche. Oba se rolí chopili příkladně, ale druhej jmenovanej už neměl tolik prostoru, aby moh víc vyniknout, protože se v pokračování děj nesoustředí jen na jeho postavu a má "parťáka". Ripleyho rafinovanejch lží výrazně ubylo a psychologický pasáže nahradily části akčnější a přímočařejší. Příběh je tim pádem dost jednoduchej a je vcelku jasný, jak dopadne. Film mě ale nijak výrazně nezklamal, protože jsem očekával o trochu lepší žánrovej průměr na jedno zkouknutí, kterej jsem taky dostal. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,V ŠKOLE CHLAPCOM VŠETKO PREŠLO. MNE NIE. MŇA VŽDYCKY CHYTILI." ,,NO, A VIEŠ PREČO ŤA CHYTILI?" ,,PREČO?" ,,PRETOŽE ŤA NENAPADLO ZABIŤ UČITEĽA." __ Na filme ma zaujala najmä jeho vizuálna stránka. Napriek tomu, že v tej dobe stál pomerne slušných 30 miliónov, pôsobil na mňa skôr ako taliansko-nemecký televízny krimi triler z počiatku 90, rokov, ktoré voľakedy často vysielali na TV Prima. Ani sa nedivím, že išlo o komerčný prepadák. Film má teda svoje muchy a ani zďaleka sa nepribližuje predchádzajúcim filmom s Tomom Ripley, napriek svojej priamočiarosti a istej predvídateľnosti vie udržať pozornosť diváka a nevďačí zato iba Malkovichovi a Winstonemu. Nepochybne najpamätnejšou je pasáž vrážd na WC vo vlaku, ktorá vyniká svojou chladnokrvnosťou, zároveň však postupne pripomína minimálne čiernu komédiu, ak nie priamo paródiu. Morricone zložil skvelú minimalistickú hudbu; je však veľmi nenápadná a treba počúvať s nastraženými ušami. (2063. hodnotenie, 91. komentár k filmu) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Průměrné, blbě napsané, dílko, které je z mého pohledu částečně inspirované provařenými Nebezpečnými známostmi. Vadil mi i neripleyovský konec a vůbec ta spojitost s původním Ripleym mi přišla zbytečná, ačkoliv chápu, že na něco ty lidi přitáhnout museli. Nicméně k tomu by stačilo pouhé herecké obsazení v čele s jako vždy výtečným Malkovichem, jemuž zdatně sekundovala trojice Ray Winstone-Dougray Scott-Lena Headey. Právě herci zvedají obyčejný průměr na průměr lepší. 60% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Finanční potíže způsobily zpoždění natáčení, což znamenalo, že režisérka Liliana Cavani musela před dokončením natáčení opustit produkci, kvůli předchozímu závazku režírovat operu v milánské La Scale. John Malkovich převzal a dokončil film a režíroval zhruba třetinu záběrů. (Epistemolog)
  • Film sa stal kasovým prepadákom, keď si na seba zarobil ledva 20% nákladov (vrátilo sa len 6,2 milióna z rozpočtu 30 miliónov dolárov). (Arsenal83)

Reklama

Reklama