Reklama

Reklama

Nápady svaté Kláry

(TV film)
  • Západní Německo Einfälle der heiligen Klara, Die
Rodinný
Západní Německo / Československo, 1980, 98 min

Obsahy(1)

Moderní satirická pohádka o dívce předvídající budoucnost. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipné, satirické, místy mrazivé, s dávkou nadpřirozena. Zajímavé jsou okolnosti natáčení (příběh se odehrává v ČSR, natáčelo se v Jugoslávii, mluví se německy, jména jsou kompletně česká), dále stojí za zmínku výborný Landovský, jenž si všechny scény, ve kterých se objeví, krade pro sebe. Film je víceznačný, ale jde také o to, jestli si v tom divák má zájem hledat narážky nebo ne. Nechybí také milý konec. Škoda některých postav, ze kterých byly vytvořeny až moc velké karikatury, ale pokud bych to bral spíše jako dětský snímek, klidně bych nad nimi přivřel oči. Velmi příjemné překvapení, které možná trochu nadhodnocuju, ale slabších 5* filmu moc rád udělím. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Jako film pro děti asi ok. Napadlo mě k tomu pár věcí - jednak je mi po Dýmkách a po náhledech na Velkou zemi malých zjevné, že Jasný si představoval humor značně cirkusově a srdečnost v něm tak nějak na úrovni perníku z pouti. V Rakousku s tím měl asi docela úspěch. Druhá věc - některé principy a scény jako celek Jasný zjevně recykloval - zde samo sebou kocour, ale i scéna s dětmi ve třídě, která je i v Touze, ba i v Domu plném strachu, pak postava ujetého školníka atd.. Trochu mi to evokuje ehm nedostatek tvůrčí energie, protože jinak Jasný nebyl autor, který by během života cizeloval jeden film jako třeba Jancsó. ()

Reklama

buchli 

všechny recenze uživatele

Lehce schizofrenní film: natáčel se v Jugoslávii s převážně jugoslávskými herci, ale jako německý televizní film byl nadabován do němčiny... což vypadá vtipně, protože se odehrává (v souladu s Kohoutovou předlohou) v Čechách. Postavy mají česká jména, ve škole jsou české nápisy a celým filmem zní česká hudba. Toto "rozpolcení" však filmu na zábavnosti jen přidává. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Celý v němčině, ale s českou dechovkou a s Landovským prozpěvujícím si písničku "stavěli tesaři, zedníkům lešení" a hrajícím na housle. Film začíná jako taková nevinná taškařice ze školního prostředí. Postupem času, kdy se na scéně objeví postavičky komunistických potentátů, začne "přituhovat" a všechna ta společenská satira na poměry v socialistickém Československu, točená ovšem za "kopečkama", vrcholí závěrečnou scénou se "zemětřesením" ve školní aule. Film o tom, jak moc se soudruzi báli zázraků a náboženského vzedmutí, mi v něčem připomněl vrcholně satirickou Bílou paní. Ta je však přeci jen trošku "jiná liga", neboť byla natočena nejen ve zvukových ale reálných kulisách Československa, byla natočena česky a tu satiru tehdy natočit, muselo stát přeci jen trošku odvahy. Nic z toho tento film nemá, a i proto nemohu dát plný počet hvězdiček... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,My už se postaráme, aby tě už nic podobného nenapadlo!" Předem jsem ani netušil, že Nápady svaté Kláry budou vlastně jedním ze zahraničních filmů odehrávající se v Československu. Zajímavá to podíváná na necenzurovanou filmovou satiru o takovém "typickém českém lidu", ze západní strany železné opony. No, přímá koprodukce to tenkrát v roce 1980 (taky vzhledem k velké tvůrčí účasti hned několika emigrantů) rozhodně nebyla, ale jinak tohle satirické podobenství ze školního prostředí je svým způsobem jakoby malou variaci na Až přijde kocour. Byť tentokrát místo artového filmu plného hudebních a vizuálních experimentů Jasný zvolil méně náročnou formu tradičního televizního filmu. Rozjezd plynul trochu pomaly, dlouho vypadalo, že se děj bude točit jenom kolem záhady s podezřele výbornými písemkami, ale s přibývajícími splněnými předpověděmi věčně usmívající se Kláry jsem se čím dál víc bavil nad počínáním lidu kolem. Nevím, zda šlo o záměr, ale scéna ze školní haly před katastrofou v závěru mi, zejména vizáží jevišti a řečnického pultu, trochu připomínala projevy (totalitního) Říšského sněmu. Celkově hodně zábavné dílko, po kterém možná i budeme rádi, že podobné nadpřirozené zázraky kolem nás zatím neexistují, neboť prognoze takové prozřetelné dívky by naše charaktery a postoje k světu mohly pořádně otřást. Prakticky stejně jako žmurknutí černého kocourka po sundání brejliček. ;-) Výběr z české dechovky jako ústřední soundtrack totální nářez! ♫ To mám rád, to mám rád, než jdu spát... 75% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama