Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 3

Recenze (779)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Scénografia je skvostná. Dobové oblečenie, skutočný dom a mizanscéna zaprataná detailmi sú síce dotvárané digitálnymi efektami, ale v rozumnej miere. Niet čo vytknúť, len nasávať a užívať si výlet do prostredia akoby vystrihnutého z minulosti. Vizuálne krásny film, skôr romantický ako hororový. Nejde to ani presne definovať, je to klasický mix fantasy, hororu, romantiky a drámy. Každý si tam príde na svoje, dokonca aj ja. Každá žánrová pasáž je skvele urobená, najviac by som však vyzdvihol, koľkokrát zmieňovanú romancu. Po filmárskej stránke nie je čo vytknúť, takto si predstavujem dnešné temné rozprávky. Herecké trio tiež nemohlo byť lepšie. Praví hororoví nadšenci isto ocenia odlišný del Torov prístup ku žánru a najmä fakt, že nejde o prvoplánový horor, akých máme ročne v kinách tucty. Crimson Peak má minimum hororových prvkov a dopĺňa ich fantasy prvkami, čo z neho robí neštandardný zážitok. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda, mohlo to bejt fajn, kdyby to nebylo tak předvídatelný a víc se to věnovalo poctivýmu strašení nebo naopak dramatu, z obou to má kousek, ale ani jeden směr moc nezaujme. Ani ten dům mě nebavil, přes všechen ten krásně rudej prosakující jíl. Například v Zámku hrůzy, což je taky blbost, je aspoň ten obrovskej, strašidelnej hrad, kterej má víc charizma, než všichni herci co tam hráli. Mia Wasikowska OK, ale Jessica Chastain byla o mnoho lepší a Tom Hiddleston, no pro toho mám jako žena slabost zcela pochopitelně, ale že by z něj aspoň šel trochu strach ála Heatcliff nebo tak, to se říct nedá. Prostě neslaný nemastný, nepříliš strašidelný ani romantický, ničím moc zajímavý. Nejlepším Guillermovým filmem tak pro mě stále zůstává Faunův labyrint, kde v plný kráse rozvinul svou fantazii, tohle proti tomu stálo za prd. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

V každé sekundě je vidět Del Toro, ale tentokrát nadšením tleskat nebudu. Horor není špatný, ale mohlo se více tajit, aby se divák vše dozvěděl k závěru. Atmosféra není moc dobrá a najdeme asi 2 povedené lekačky. Jinak zajímavý příběh a děj. Myslím si, že víc než průměr nabídne, ale od Tora je to prostě málo .. 6/10 = 62% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nejsem z těch, kdo z principu drží špatným postavám. Naopak mám rád hrdiny nikoli nezbytně dokonalé, leč čestné, odvážné a rozvážné, kteří dokáží překonávat svůj strach. Tak proč jsem tady fandil hlavní záporné postavě? Nejspíš proto, že všichni ostatní se chovají jako pitomci a hlavní hrdinka, která má být moderní a vůbec, je jen karikaturou na veškerou nezávislost a snahu o to být osobností sama o sobě. Je nevděčná, blbá jak necky a o nějaké hloubce charakteru si může nechat jen zdát. Právě ve scéně, kdy její soupeřka pálí její rukopis se slovy "a to chtěla být spisovatelkou" (nebo nějak podobně), jsem k záporačce pocítil ne snad sympatie, ale aspoň pochopení, protože to byla postava s nějakou věrohodnou a pochopitelnou motivací. Nad Hiddlestonem možná jeho fanynkám vlhne čelo, ale ve filmu je to naprosto nezajímavý sebelítostivý slaboch, který nakonec ty špatné věci musí nechat na jiných. Ostatně o muže tu nejde, kladný doktor je ve filmu do počtu coby klasický zástupce postavy "ukážeme, že sice ne všichni muži jsou chlípní hnusníci, ale zároveň nesmíme ani v nejmenším naznačit, že by snad ženy byť i v největších sračkách (zaviněných vlastní blbostí) potřebovaly jejich pomoc." I finále filmu má nádech Mortal Combat: The Bitches Edition, a pokud se ptáte cože, pak sekáčky a nože. Nemám to sice podchyceno statisticky, ale myslím, že dvě hvězdy dávám vůbec nejméně často. Vetšinou totiž buď na filmu najdu alespoň něco kvalitního a pak dám aspoň tři, anebo ho házím rovnou do odpadu. Dvě jsou vyhrazené pro věci, které mají jistý potenciál, nejsou to žumpy a alespoň jedna jejich složka je kvalitní a vyčnívá nad zbytek. Což je dost zřídkavý případ. Crimson Peak je příkladem právě takového filmu a tím zástupcem kvality je pochopitelně výtvarná stránka. Když si odmyslím hloupost jednání všech na plátně, kouká se na to velmi pěkně. Jen by si del Toro vizionář zasloužil podstatně lepšího del Tora scénáristu. P. S. Veškerý nadřirozený element je pro děj filmu naprosto zbytečný, jen se del Torovi evidentně zdálo, že obrázky s duchy budou lépe vypadat. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jako oddechovka, od které moc nečekáte, je to dobré, ale problém je, že od Del Tora čekáte něco víc. Dům byl moc pěkný, vraždící scény také, ale duchové se mi hrozně nelíbili a hodně mi vadily kostýmy Edith - ani při nejlepší vůli si nedovedu představit, že by v tomhle normálně chodila. Jessica Chastain a Tom Hiddleston jsou největšími klady filmu. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Natáčanie filmu trvalo 68 dní, čo je v porovnaní s ostatnými Del Torovimi projektmi málo, kedže taký Pacific Rim (2013) sa natáčal okolo 100 dní, Hellboy (2004) dokonca 135. (Steny94)
  • Čajová sada, ktorá je v tomto filme, je Royal Crown Derby Imari. Tento štýl čajových súprav Imari sa vyrábal od roku 1910, no udalosti vo filme sa odohrávajú v roku 1901. (Pat.Ko)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama