Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (779)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

A víte co? Mně se to líbilo. A moc! Film je totiž o zážitcích a těch jsem měl dost. A je mi šumák, jestli del Toro porušil pravidla gotického hororu či nikoliv. Opravdu smekám před vizuálním zpracováním, které bylo až neskutečné. Poikud budete unešeni z Ameriky přelomu devatenáctého století, pak po příjezdu na staré rodové panství Allerdale Hall vám spadne čelist dolů. A přísahám, že v tom baráku by jste nestrávili ani munutu ve dne, natož v noci.! Zatímco jiná rodová panství ve staré Anglii většinou obestírají nějaké ty močály, zde to jsou doly s rudou cihlářskou hlínou...Každá šlépěj po panství tak za sebou zanechává krvavou stopu návštěvníka... Skvělé bylo i herecké obsazení a to všech. Jessicu jsem v takovéhle roli ještě neviděl a byl jsem upřímně zděšen .-)! Na stranu druhou jsem rád, že umí divákovi nabídnout i tento rozměr. Pro mne zkrátka film byl vyvážený. Byla tam romantika, strach i kupa napětí. A kdyby k vám někdy v noci chodil duch, dobře poslouchejte co se vám snaží sdělit! Dávám 4 noční motýly a doporučuji film vidě a nenechat se odradit podhodnocením některých ,,znalců del Tora'' t! * * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Edith je prostoreká mladá dáma z bohatej rodiny, ktorá omnoho viac ako po písaní kníh, túži po nekonečnej láske. Jej túžba sa naplní potom, ako spozná mladého, ambiciózneho gentlemana, sira Thomasa. Po smrti rešpektovaného otca Edith nasleduje svojho partnera do rodinného sídla na Crimson Peak, kde dúfa v založenie novej rodiny. Od prvého momentu po vstupe do domu ju však začínajú prenasledovať rôzne vízie s ktorými mala skúsenosti už v detstve. Jedného večera sa jej totiž zjavil duch matky, ktorý ju varoval, aby nikdy nevstupovala na Purpurový Vrch, teda Crimson Peak. Už čoskoro si mladá žena uvedomí, že varovanie zosnulej matky malo omnoho väčšiu váhu ako sa pôvodne domnievala. Musím sa priznať že som sa s hlavnou hrdinkou vžil takmer ihneď, ako prvý krát prehovorila. Zrejme to bolo jej povahovými črtami, ktorými sme si pomerne dosť podobný. "Crimson Peak" nie je typickou ducharinou v pravom slova zmysle. Obsahuje pomerne slušne spracované, snaživé atmosferické pasáže, no duch je v tomto príbehu viac menej na vedľajšej koľaji, než hlavným atribútom, ako napríklad pri "Žena v čiernom". Veľmi sa mi páčilo do akého obdobia bola samotná story zaradená, pričom keď k tomu prirátam to takmer dokonalé vizuálne spracovanie v kombinácií s kostýmami či kulisami starého hradu, nemôžem sa nijak mimoriadne sťažovať. Vystrašený na smrť som síce nebol, ale ako celok tento film na mňa pôsobil veľmi príjemne. Veľmi silné tri ☆ - 65% ()

Reklama

venus 

všechny recenze uživatele

Poctivý horor se nestaví na lekavých scénách, které jsou nešvarem aktuální hororové scény, ale na dokonalé výpravě a propracovaných kulisách. Dům na Purpurovém vrchu je dokonalost sama, jeho kvílení, dýchání a neklidné vrzání je prvotřídní! Vizuálně je tak propracovaný, že vás až zamrzí, že si ho nemůžete projít a kochat se jeho detaily. V gotickém vizuálu jsem si opravdu libovala. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Gotická romanca, z ktorej doslova srší autorská iskra. Vizuálny mág Guillermo del Toro mi tentoraz viac než ulahodil. Morbídne romantická poetika filmových obrázkov a lá Tim Burton ma totiž nikdy neprestane okúzľovať. Som rada, že aj v dnešnej dobe majú režiséri potrebný cit pre výpravné dobové horory, z ktorých na vás dýcha nenapodobiteľná atmosféra viktoriánskej éry. Keby del Toro ešte viac zapracoval na scenári, postavy a vzťahy medzi nimi psychologicky vycibril, neváhala by som nad plným hodnotením. Del Toro povýšil vizuálne majstrovstvo nad scenár, čo sa mu však ťažko vyčíta, keďže rozprávkovo-magický, úžasne temný zámok s poletujúcim lístím či celková štylizácia a dekorácia scén ma maximálne ohromili. Rovnako aj perfektné herecké výkony úzkostlivého Toma Hiddlestona a démonickej Jessicy Chastain. Prosím si viac takýchto hororov :) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som trošku sklamaný. Ani nie je tak s toho (nakoniec) klasického príbehu, ako tak s toho, že Guillermo to až príliš naťahoval. Na dve hodiny je to až moc a filmu dosť trvá, kým sa rozbehne, čo je škoda, pretože väčšie tempo je hlavne to, čo by film potreboval. Aj tak vás ale del Toro dokáže potešiť jeho temným (fascinujúcim) vizuálom, skvelými hercami, či krvavým násilím. Škoda, len že sme museli čakať na to viac ako bolo treba. S prižmúrenými očami za gotický vizuál a opojnú hudbu dávam ešte jednu navrch. Obľúbený soundtrack: Edith's Theme, Credits. 80% - 4* ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Filmový dům na Purpurovém vrchu byl postaven pouze pro tento film a musel být po konci natáčení zbořen, jelikož stál ve studiu a překážel nadcházejícím pracím. (hansel97)
  • Guillermo Del Toro tvrdí, že ve filmu jsou často zobrazeny jeho skutečné zkušenosti s duchy, se kterými se potýkala celá jeho rodina. Např. scéna na začátku filmu, kde navštíví Edith (Mia Wasikowska) v posteli duch její matky, se prý přesně takhle udála i jeho matce, kdy ji navštívil duch jeho babičky. (ČSFD)
  • Režisér Guillermo Del Toro napísal scenár k filmu v roku 2006 a štúdio chcelo, aby sa natáčal v už existujúcom dome. Del Toro však odmietol a povedal, že sa o réžiu filmu postará len vtedy, ak si ho bude môcť postaviť od základov. Urobil to preto, lebo samotný dom je veľmi dôležitou súčasťou príbehu. (Steny94)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama