Reklama

Reklama

V roce 1999 je město Los Angels plné násilí, drog a gangů. Je rozděleno na zóny volné střelby, kde nehlídá policie a neplatí žádné zákony. A přesně uprostřed této zony se rozhodne pan Miles otevřít střední školu pro mladistvé členy gangů. Za pomoci špičkových vědců sestrojí robotické učitele-cyborky, kteří se mají postarat o výuku dětí a o kázeň. A do této školy přichází Cody Calp, vězeň a člen gangu Černých srdcí, který má na výběr - bud bude studovat, nebo půjde zpět do vězení. Cody jako jediný si začíná pomalu všímat, že s učitelema není něco v pořádku... postupně se vymikají kontrole vědců a rozhodnou se rozpoutat svou vlastní válku se studenty. (matestlust)

(více)

Recenze (132)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve své době velmi populární kyborgové proti gangům složené s žáků jedné střední školy, kteří ze školní budovy a přilehlého okolí udělali doslova bojiště. Byla to výzva, která sice již neměla šanci v tak ohromném počtu podobných snímků přinést něco nového, ale zdařilo se. Nasazení kyborgů do školy coby učitele za asistence vývojářů velmi připomíná snímek ´Univerzální voják´. Ten však vznikl o dva roky později, takže je zřejmá neustálá recyklace námětu i na pole velkorozpočtových filmů. První polovina snímku je ve vývoji děje, takže se jedná spíše o dramatizaci, ale ta druhá už je, co se týče akce, velmi plodná a o to tu jde především. Dejme stranou jistou naivitu a koncepčnost děje. Na tohle se dá i po letech dívat a čert vem, že tu jsou viditelné odkazy na slavného ´Terminátora´. Dějová linka kyborgů je vlastně z tohoto snímku kompletně převzata, ale jelikož se nejedná o takto postavený jediný film, nijak to ani nevadí. Hlavně že se to tu řeže hlava nehlava, čímž má akční fanoušek doslova orgie. Dnes už pozapomenutý akční videosnímek a je to vcelku škoda. Akční zábava která se neztratí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Asi sa mi dostalo jedného z mojich najlepších diváckych pôžitkov v rámci snímkov kategórie B. Špička podradnej kinematografie s okázalými non-stop akčnými scénami, skvelé mechanické triky a tá správna atmosféra filmov, ktoré nám, vyrastajúcim na prelome 80. a 90. rokov, dodali tie neskutočné, kamarátsko-rodinné VHS akcie. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Cyborgové a pankáči v akční exploatačce ze školních lavic pod taktovkou režiséra Komanda a Zúčtování v Malém Tokiu - tady je spokojenost labužníků uleželého braku zajištěna. "Class of 1999" představuje absurdní pandán k Lesterově staršímu exploitation bijáku ze školních lavic "Class of 1984". Oba filmy vycházejí ze stejné premisy, kterou je bulvární zveličení násilí mládže na školách a nulový respekt vůči autoritám. Ve starším filmu byli chuligáni záporáky v příběhu legitimizujícím násilnou odvetu na nich ve stylu "Přání zabít". Tentokrát Lester jako správný bezpáteřní brakový šejdíř v zájmu dobových trendů přelomu 80's a 90's otočil ideologickou korouhvičku a ukázal spravedlivý boj členů mládežnických gangů proti kybernetickým pedagogům, kteří představují bulvarizované stereotypy sadistických a pedantských učitelů. Jinými slovy zatímco o osm let dříve Lester cílil na dospělé diváky obskurních kin, v roce 1990 už nadšeně mámil ve videopůjčovnách peníze z peněženek dospívající mládeže. Ale coby správný řemeslník v obou případech udělal maximum a dostál jakýmkoli očekáváním. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"TAKŽE ONI VEDLI VÁLKU SE STUDENTY?" - "NEDĚLAJÍ TO SNAD VŠICHNI UČITELÉ?" Úleťácké volné pokračování Lesterovy CLASS OF 1984, se kterou to ale má společné jen téma narůstajícího násilí na amerických školách. Za prvé se změnil žánr z dramatu/thrilleru na sci-fi a za druhé učitelé už nejsou oběti, ale záporáci a výsledkem je šťavnaté akční sci-fi béčko, které leccos dluží TERMINÁTOROVI (český distribuční název uhodil hřebík na hlavičku - navíc ti robotičtí učitelé byli původně navrženi pro armádu, takže jsou to takoví bývalí terminátoři). Škola se strážnými věžemi jako ve věznici, futuristická auta, roboučitelé, plamenomet, protažení studenta dírou ve zdi tak, že je mu zlomena páteř, likvidace učitele obrněným školním autobusem, hláška "RÁD FORMUJU MLADÉ MOZKY" pronesená učitelem, co právě zavrtává vrták do hlavy jednoho ze studentů...co si přát víc? Volné pokračování se Sashou Mitchellem, které už Lester nerežíroval, je ale slabota. "UVIDÍME SE VE ŠKOLE." ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

"To niesu učitelia, ale roboti." Kvalitný béčkový akčný horor režírovaný Markom L. Lesterom (Komando, Ohnivé oči, Zúčtovanie v malom Tokiu), zahral si v ňom aj Josua John Miller (Near Dark) a Malcolm McDowell (Mechanický pomaranč). Bol som nemilo prekvapený, snímok sa uberá svižným začiatkom na ukážku máme ukázaného robota, ktorý ma učiť na stredných školách kde vládne gang, (dokopy sú traja). Hudbu zložil sám majster Michael Hoenig (Blob, The Gate), snímku nemám čo vytknúť, zabávalo ma to od začiatku až do konca 100 percent. A na záver naspievaná pesnička od Midge Ureho: Come the day I will be there when the hammer starts to fall Come the day I will be there with my reasons for it all Struck by sound across my face Loud enough that I can taste Knock the choices from my head Hear the voices which just said Come the day, Come the day!!! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Malcolm McDowell měl původně hrát roli Dr. Forresta. (moukey)
  • Film bol zakázaný na Islande. (Paldiny)
  • Malcolm McDowell sa zúčastnil natáčania len 2 dni. (beso74)

Reklama

Reklama