Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice zběhů prchá nepojmenovanou zemí v Jižní Americe a snaží se překročit státní hranici, při tom je ale neustále pronásledována helikoptérou a armádou vojáků. Ti dva, MacConnachie a Ansell, mají ruce spoutané za zády, nemůžou se zastavit, nemůžou si odpočinout. Doufají, že ten děsivý sen, který prožívají, brzy skončí. Jsou to zločinci, nebo jen dezertéři? Proč musí dlouhé kilometry utíkat pustou krajinou bez jistoty, že se dožijí zítřka? (HareS)

(více)

Recenze (23)

JFL 

všechny recenze uživatele

Lokačně a kamerově naprosto úchvatný projekt, kde se přímočarý příběh o dvou vězních na úprku odněkud někam rozplývá do existenciálního podobenství o útěku ve všech možných významech a konotacích - z vězení, od viny, ven ze společnosti a systému, o holý život i před sebou samým. Losey (potažmo pod scénářem podepsaný Shaw) dle vlastních slov zcela záměrně filmovou adaptaci oprostil od konkrétnosti předlohy co do historického a geografického zasazení, aby mohl jít až na dřeň univerzálního pojednání o obecných rovinách situace útěku dvou odlišných mužů napříč územím, které je v řadě ohledů vůči nim nepřátelské. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Utíkej! Dva chlápci s rukama svázanýma za zády prchají prosluněnou krajinou. Nevíme proč, nevíme kam. Starší se pasuje do role vůdce, mladší ho ochotně následuje. Helikoptéra, jakýsi symbol věčně trvajícího nebezpečí, jim pořád krouží nad hlavami. Hlavní je dostat se pryč. Jakkoli. Robert Shaw (Podraz, Čelisti) si tady střihl další pamětihodnou roli a Malcolm McDowell mu dělá solidního sidekicka. Během cesty dochází k vzájemným hádkám a neshodám, dohromady ale tihle dva tvoří sehraný tým. Kromě nich už ve filmu nikdo jiný není, minimalistické pojetí ale Postavám v krajině vyloženě sedne. Atmosféra se nedá popsat, je skoro až magická. Vždycky se rád nechám překvapit snímkem, od kterého jsem nic nečekal. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Útěkářský film po kupě s existencionalismem. Dvě vězni (?) prchají vyprahlou jihoamerickou krajinou (natáčeno ovšem bylo ve Španělsku) jak před tajemnou černou helikoptérou, tak sami před sebou. Střet dvou odlišných osobností a zároveň dvou sociálních prostředí vede k několika konfliktům mezi hlavními představiteli. Nutnost přežít a vidina svobody ovšem u obou mužů nakonec vítězí. Nic filosoficky nestravitelného. Naopak, dobře natočené a příjemné pokoukání. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USATržby Celosvetovo €46,185║ Neúprosný Robert Shaw unikajúci s príťažou Malcolma McDowella pred armádou a hliadkujúcou otravnou helikoptérou, má miestami slušné napätie ale neprinesie žiadne posolstvo, lepšie vykreslenie charakterov, či nejaké hlbšie zamyslenie nad významom tejto naháňačky, proste je to film len o úniku do bezpečia cez akékoľvek zábrany čo sa postavia do cesty a to je všetko. /55%/ ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, je to tak jak se píše jinde. Je možno si to ověřit právě shlédnutím tohoto filmu. Prchající - obzvláště ten starší - vede při útěku, kdy už jsou celí odrbaní, vyčerpaní, stále své citové vzpomínky na ženu, co s ní prožil, křičí do okolí a ve filmu je dost prostoru o úvahách pro osobní život každého jedince. Atmosféra filmu lidského jedince k tomu vybízí. A tak ho vydrží sledovat jen ten, kdo má nad čím přemýšlet. Jiný zůstane chladný, nesoustředěný a nebude to sledovat a uvažovat, nic mu to totiž neříká.***(5.10.2010) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve španělském pohoří Sierra Nevada, přestože se příběh snímku odehrává v Jižní Americe. (Yardak)

Reklama

Reklama