Reklama

Reklama

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Lahůdkový, výstřední a zároveň velmi energetický "sleazy" blaxploitation, neprávem zapomenutý a zapovězený klenot, troufám si napsat že jeden z nejlepších ve svém žánru a že jsem jich pár už viděl. Je to příběh muže (Baron) který vede dvojí život, přes den je to pečující táta z příměstské rodiny (spíše mírné povahy) a přes noc se mění v toho nejchladnějšího a nejvýstřednějšího pasáka, kdy o tom rodina pochopitelně nemá ani tušení. Policie i její rivalové, pasáci a podsvětí, každý z nich chce odstranit Barona a on je nucen neustále odrážet všechny útoky. Jack Daniels vypadá opravdu skvěle jako Baron, asi byste v té době sotva našli ostřeji vypadajícího pasáka. Film má parádní otvírací sekvenci (celé je to natočené v Hollywoodu), je to nabitý tvrdou akcí a neuvěřitelně oplzlým a vulgárním dialogem (kolikrát že to tu zazní jen slovo shit nebo motherfucker?), celé je to opravdu hodně špinavé a povrchní, ale na druhou stranu i pekelně zábavné. Film je ale notorický známý hlavně díky tomu chladnokrevnému a ošklivému násilí (nezapomenutelná je především perfektně udělaná zasněná a hypnotická "slow-motion sekvence" v baru, kam si přišel Baron vyřizovat účty s italskými gangstery, ty byly ve své době hodně populární) a hrubému dialogu, ale celkově je to i dost nápadité a vynalézavé. Co jste říkali například na takový Baronův pestrobarevný Rolls Royce se zabudovanými kulomety v místě pro světlomety? Scéna s autem spolu s hospodským masakrem patří jednoznačně k těm vrcholným z celého filmu. "Candy Tangerine Man" je absolutní grindhouse klasika, která je sice trochu obtížně sehnatelná (je to na youtube), ale pro svůj styl vyčnívá nad všemi ostatními 70's žárovkami. Film bohužel do do dnešních dnů nevyšel na DVD, to je neomluvitelné!!! P.S.;taková malá zajímavost (nevím co je na tom pravdy) ale z IMDb jsem se dozvěděl, že tento film patří k oblíbeným blaxploitation filmům herce Samuela L.Jacksona, no je to možné, vzhledem k tomu že je to tak černoch, a v mladistvém veku tyhle filmy zcela jistě sjížděl (chodil na ně do biáku, nebo měl nakoukané). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

V týdnu frajerský tvrdý "daddy pimp", upracovaný rodinný zlatíčko pak přes víkend – a je to poměrně nemilosrdná, nekorektní a divácky vděčná černošská krimi, pouliční kdo-s-koho, kde přijde na mučení a přestřelky, exploze, f*ckování, chcaní na kancelářský páprdy a taky auto-honičky. Solidní grindhouse a jako by dokonalá inspirace pro tvůrce GTA. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Blaxploitation filmy jsou takový zvláštní žánr, který ale mnohdy funguje, jako je tomu třeba i v případě snímku "The Candy Tangerine Man", který mě bavil. Je to tak příjemně namachrované, je tu spousta pěkných žen, mnohé svlečené, akční scény nejsou skvělé, ale nejsou ani zlé, tohle je prostě blaxploitation, jak si ho představuji. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„Even Memphis is cooler than this and I’m tired working in here.“ Videl som 93 min. verziu. Máme tu Sunset Boulevard, ale nie je to ten slávny film Billyho Wildera. Tento blaxploitation začína červenými kvetmi vo vázach a černochom s beloškou v posteli. Byť pasákom nie je žiadna sranda a on si svoje ovečky vie umravniť. Hláškuje sa už od začiatku a od prvej minúty vám je jasné, že černoch je frajer s kvalitným módnym vkusom a má to v hlave upratané, navyše jazdí v štýlovom veteráne. Dozvieme sa, že razí užitočné zásady a nechá sa nikým vytočiť psychicky, ani fyzicky. Zo skoršej aj neskoršej Ilsy tu spoznávame Richarda KennedyhoGeorgea Bucka Flowera v úlohách policajtov, ktorí idú po hlavnom hrdinovi a Marilyn Joi, ktorá v druhej Ilse hrala pomocníčku Velvet. Problém nastáva vo fyzických súbojoch, kedy technika hlavného hrdinu nevyzerá byť reálne efektívna. Spolieha sa ale na inteligenciu za čas, čo pridáva súbojom body vďaka využitiu všetkého dostupného materiálu, únikových trás, postupov a podobne, Vyhodenie z okna natočené slow motion bez iných efektov  je ale zážitok. Súpermi hlavného hrdinu sú okrem policajtov aj žiarliví ex jeho dievčat, či konkurencia, vypávený nesympatický černoch pasák. Chytrá hlava, rýchle ruky a nohy a dôsledná príprava ho robia nezraniteľným. Možno tu je aj jedna z inšpirácií populárneho seriálu Knight Rider. Dočkáme sa ja kosačky na dvoch kolieskach na ľudský pohon, či zdôraznenie erotickej atmosféry červeným svetlom. Oddychovka, ktorá zabaví, ale úplne za srdce nevezme. Zatiaľ najzábavnejší a najviac cool blaxploitation s veľkým dejovým prekvapením v závere prvej polhodiny. Neplatí to však dlhšie, ako prvých 30 minút. Ďalší deň bohužiaľ definuje nezraniteľnosť hlavného hrdinu a neschopnosť jeho súperov, čím sa kazí napätie aj atmosféra. „Make me a queen?“ „Only God and the crown can do that.“ –„Yeah, sure bitch.“ –„Go get ’em, you sleek little money-making bitch, you.“ –„I got more moves than Ali. Can you dig it, Mr. B?“ –„I want that son of a bitch.“ –„No more nigger shit. This is Vince Di Nunzio talking and I want him.“ „You want him dead or you want him de...fractured?“ „What are, James Cagney? You humphrey Bogart, huh? No, I want him where it hurts, In his pocket book.“ –„Dumb Indians and free schools.“ –„Careful, careful, careful, you got dishpan hands.“ „Your ass is busted, Baron. Solicitation.“ „You know, you’re talking out the end of your ass.“ ...and not only that.“ „And not only that, you’ve got an officer down at hte station, dressed in drag, with nuts as big as basketbals long about now.“ –„Power, brothers.“ –„I’d like to be married to a real flesh and blood man, not to an IBM computer.“ –„Drink?“ „Now that is a good idea.“ –„Never trust a nigger!“ Jazykové okienko: lose me a leg.; tied up; shitty lay; dressed in drag; Rastus; flat out; bushed; take a stand; back 40; spitting image. ()

Reklama

Reklama