Běsnící měsíc

Besnejúci mesiac

Velká Británie, 1971, 110 min

Bryan Forbes

Stanley Myers

Psychologicko-romantické drama o čerstvém vozíčkáři, který se snaží vyrovnat se svým neštěstím. Malcolm McDowell byl v 70. letech v nejlepší formě, a ochrnutého mladíka zahrál excelentně. V těch časech ať hrál cokoliv, vždycky jste z toho cítili toho rebela, co v něm vždycky byl. V úvodu jsem Raging Moon označil mimo jiné za film "romantický". A ten pojem si dnes lidi běžně pletou se slovem "sračka", když tak koukám, co všechno je tu pod touhle škatulí vedeno. Ovšem přes to žánrové zařazení, i přes výše nastíněné téma, nečekejte žádné citové vydírání ani laciné žebrání o slzy. Podobné záležitosti se musí umět podat, a v tomhle případě se umělo... hodně.(20.1.2006)

Drama, kde romantická linka neruší ale těší, kde dramatický chvilky nikdo nepřehání a neždíme a celkově má divák zase jednou pocit, že takhle nějak by to klidně mohlo bejt. Délka tak akorát zaručí, že člověka ani neotráví moc bezdějových částí a oba hlavní herci hrajou tak, že jim tu lásku opravdu budete přát. Sice si na tyhle filmy nepotrpím, ale na Raging Moon se klidně podívám znovu.(4.10.2011)

V době uvedení tohoto filmu už měl Malcolm McDowell za sebou Kdyby..., vzápětí měl přijít Mechanický pomeranč a Šťastný to muž. Zřejmě nebudu přehánět, když řeknu, že mezi touto trojicí vynikajících snímků se Běsnící měsíc vůbec neztrácí a co do hereckého výkonu hlavního představitele nabízí stejnou míru dokonalosti, jako v oněch mnohem slavnějších filmech. McDowell hraje mladého fotbalistu (Bruce Pricharda), který v den svatby svého bratra zkolabuje (snad následkem nevinného zranění z předchozího zápasu? Nikdo neví...) a nadobro ztratí schopnost chodit. Tím se naprosto převrací Bruceův život a z velmi živého mladíka se stává zamlklý a zdrcený člověk. Vše se změní, když v ústavu pro invalidy potká stejně postiženou Jill. Ta je sice zasnoubená, ale její vztah se snoubencem se vinou postižení značně ochlazuje. Bruce a Jill se do sebe zamilují a trochu rozvíří nudu v nepřívětivém sanatoriu pro vozíčkáře, nicméně tento vztah nemá příliš pochopení u vedení ústavu. Běsnící měsíc je velmi neobvyklý romantický příběh, netypický a překvapivý, s šokujícím závěrem. Není to slaďák, není to vypočitavost, žádný kýč... Je to příběh, který stojí za vidění! P.S.: Scéna s prvním polibkem nemá chybu!!!(1.5.2008)

Nostalgicky nezabudnuteľné.(4.9.2010)

ČST 2 = 28.3.1982 - réžia českého znenia (ČST Brno 1980) = J. Kubík (2.4.2009)(2.4.2009)

Film jsem videl v originalnim zneni bez titulku a jelikoz ma anglictina neni az tak dokonala, tak mi bohuzel nejake ty dialogy trochu utekly. To ale nic nemeni na tom, ze jsem videl jeden z nejlepsich filmu s Malcolmem McDowellem a zaroven moc pekne romanticky ladene drama, ve kterem Malcolm dokonale vyuzil jak sve drzkatosti, tak i vyborne ztvarnil svou postavu zdrceneho vozickare, ktery az v situaci kdy se mu obrati zivot naruby konecne poznava tu pravou lasku....(7.1.2011)

• danecek24

29. Zlatý Glóbus za rok 1971 - nominace (2) - Nejlepší filmová píseň - "Long Ago Tomorrow" - Hudba Burt Bacharach, text Hal David, Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Velká Británie(5.1.2009)

Silný příběh v krásném filmu.Mládí a dveře otevřené snad na všechny strany.Nemoc mrzačící tělo, duše je však silnější a láska představuje tu nejsilnější motivaci k životu.A přece vede ke smrti alespoň jednoho z páru.A ten druhý vrací pingpongový míček, vrací podanou ruku, vrací se do svého zmrzačeného života mezi sobě rovné.I takový život je nutno dožít.Byť i jen se vzpomínkami na krásu a milovaného člověka.Hodnotím vysoko.Takových filmů je málo.(12.10.2011)

Jedna z vrcholných McDowellových rolí v neprávem zapomínaném filmu. - - - Nanette Newman v roli hrdinovy lásky si v jedné scéně na moment nasadí brýle "na čtení".(25.10.2007)

Krásný, nádherný film...na konci jsem brečel jako želva. Po zralé úvaze musím doplnit, že je to pravděpodobně nejlepší drama, který jsem kdy viděl. Žádné mě ještě nechytilo za srdce tak, jako Běsnící měsíc. K výčtu superlativů bych měl přidat i výborný dabing, který v roce 1980 připravilo televizní studio Brno.(27.9.2009)

Film, který se mi nevešel do desítky nejlepších, ale vyryl hlubokou brázdu. Malcolm Mc Dowell je třída.(12.11.2010)

Vždyť je to hrozně smutný.(31.1.2012)