Reklama

Reklama

Koordinaty smerti

  • Sovětský svaz Координаты смерти (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Americkí letci vo Vietname takto (názov filmu) nazývali nimi bombardované územia. Americká herečka spoznáva bojovníkov Vietkongu pri ich každodennom boji, aby videla odvrátenú stranu americkej agresie. Tá sa prejavuje i v blokáde severo-vietnamského prístavu Haiphong, kde práve priplávala ruská civilná loď s humanitárnou pomocou pre Severný Vietnam. Na jej palube sa domov zo štúdii v ZSSR vracia Vietnamec Phong a jeho priateľ, ruský stavebný inžinier Ilja Krutin, ktorý prichádza pomôcť civilnej správe s obnovou zničenej krajiny. V prístave sa stretáva americká herečka s Phongom a Iljom. Následne je bombardovaná ruská loď a hlavný hrdinovia pomáhajú s likvidáciou mín v prístave. Film odsudzuje americkú intervenciu a propagáciu internacionálnej pomoci ZSSR Vietnamu. (andykovac)

(více)

Recenze (8)

chamonix 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale někoho, kdo strhá film, v němž nerozuměl ani slovu (drankeryth vykládá něco o „suboji, kde sa parta zltych vietnamcikov vybrala na clnoch vpred na druhu stranu brehu“ a jejich bombardování) bych nazval jedině slovy, za něž by mne admini z ČSFD asi natrvalo odhlásili. +++ Pro změnu zase tompaulmana, pro něhož je film odpadem proto, že se v něm „mluví plynně rusky“ (jde o sovětsko-vietnamskou koprodukci), bych se rád zeptal, proč tedy kupříkladu Funésovy Četníky hodnotí třemi hvězdami, třebaže mluví na ČT plynnou češtinou? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Do háje s vámi. Já se zase dobře pobavil. Když jsem si přečetl obsah k tomuto filmu a komentáře zdejších fundovaných rádoby historiků, tak to byla prostě výzva. No a splnilo to svůj účel. Sice se mi asi opět potvrdilo mé tušení o mimořádné zvrácenosti mého (ne) vkusu, ale co už nadělám. Od první minuty jsem se bavil. Zlý Amíci prakticky od začátku do konce útočí na ty hodný ťamany. odstřelují je ze vzduchu kladou miny a přepadávají jejich vesnice kde s Americkým úsměvem na rtech páchají genocidu. ťamani se statečně brání a sestřelují nebojácně makety Amerických stíhaček a vrtulníků! Pro mě prostě zase nehorázná trashová zábava. Jinak snad k tomuhle filmu nelze ani přistoupit. Nuda nehrozí, akce je dost a stopáž velmi příjemná. No a co se ideologické stránky týče, tak není žádnou novinkou, že komunistická propaganda mě vždycky bavila víc než ta kapitalistická. I když teda uznávám, že ta tiskovka už je fakt úlet, ale k čertu s tím. S chutí to pošlu do modrý barvy.75% ()

Reklama

Blazkowicz odpad!

všechny recenze uživatele

Tak teď nevím, jestli mám hodnotit film nebo propagandu. Obojí stojí za vyliž prdel. Spíš než děj mi to přišlo jako shluk náhodných scén, ve kterých hrdinní soudruzi z Vietnamu a SSSR čelí kapitalistické agresi. Dojemné. Zlá Amerika, zlá, zlá, zlá. Ještě že vietnamský národ je jen jeden a pouze se brání proti okupantům. Oh wait... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Po desiatich rokoch, odkedy sa skončila vietnamská vojna, natočili Sovieti moralizujúci film o tom, akí barbari sú americkí vojaci a že Vietnamci, ako jednotný národ (!), sa nikdy nevzdávajú. Propaganda ako vyšitá, ale to sa dalo celkom očakávať. Oveľa horšie je samotné spracovanie, od hercov (hlavne toporní Vienamci) cez akciu až po réžiu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně vyjímečný kousek. Filmů o válce ve Vietnamu bylo natočeno spousta, ale že je točili i Rusáci ještě za éry CCCP jsem vážně netušil... Vše je samozřejmě podáno očima druhé strany. Ubozí Vietnamci již 30 let bojují za svobodu (předpokládej - komunistickou) a Amíci jim to kazí. Naštěstí jsou tu dodávky jídla, paliva, strojů a zbraní z Ruska, Polska a DDR... Také díky nim NVA sundavá z oblohy stíhačky a Hueye... Divák sleduje dvě dějové linie, které se v polovině snímku protnou. První z nich je příběheme americké herečky, která s hodnými vietcongy ťape v bílých kozačkách Hočiminovou stezkou (odkaz na Jane Fonda?). Druhým je osud ruských námořníků, kteří se plaví k břehům Halong Portu s dodávkou čehosi, což se nelíbí hlídkujícícm Amíkům, kteří po tom co posádka odmítne prohlídku lodi, parník vyhodí při náletu do luftu...Ať Američanka, tak Rusové vidí zvěrstva páchané US jednotkami a jsou tím znechuceni. Převážně se totiž ve filmu jedná o vraždy malých dětí a žen. Na závěr veřejně znechucení předvede i několik zajatých sestřelených amerických letců.... Zkrátka mazec. Milovníkům válečných snímků z vietnamské války však tuto bizardnost doporučuji ze studijních důvodů zhlédnout. Jedinou věc musím upřímně ohodnotit a to jsou pyrotechnické efekty. Při všech bojích, při všech náletech vypadaly jako skutečné výbuchy a ne jen jako silvestrovská petardy. Za to ta hvězda. * ()

Zajímavosti (3)

  • Co se týče sestřelených amerických letadel a vrtulníků ve filmu, nejde o žádné filmové triky, zmenšeniny či papundeklové makety, ale o skutečné v bojích získané, nicméně už neopravitelné stroje. U vrtulníků (rotory se netočí) lze poznat, jak dané záběry snímali: „zasažené“ hořící letouny pouštěli z jeřábového závěsu. Jednou se však údajně UH-1 utrhl v nesprávnou chvíli a došlo i k obětem. (chamonix)
  • Režisér Samvel Gasparov obdržel po natáčení od vietnamských partnerů darem džíp, ale domů do Sovětského svazu si ho nakonec kvůli obrovskému dovoznímu clu nepřivezl. (chamonix)
  • Rolí amerických vojáků se v tomto filmu zhostili i někteří tehdejší sovětští vojenští poradci ve Vietnamu. (chamonix)

Reklama

Reklama