Koordinaty smerti

Drama / Válečný

Sovětský svaz, 1985, 78 min

Samvel Gasparov

• Saccard

Necelou hodinu jsem se bavil jako už dlouho ne. Američtí vojáci coby reakční hyeny a krvelační posluhovači imperialismu jednoduše nemají chybu. Nezáleží na tom, že vypadají spíš jako branecká armáda ze země Jižní Ameriky, protože všechny ty skvělé věci, které ve filmu předvedli, to plně kompenzují. Tak schválně, kdo z vás by nechtěl házet plechovky od piva na zem z vrtulníku, vypalovat vesnice a střílet na potkání nevinné vietnamské rolníky a rybáře? Filmu se nedá upřít ani určitá řemeslná zručnost, slušně vypadala např. pasáž na hořící lodi a bombardování přístavu jako takové, přičemž scény podbarvuje velmi solidní muzika. Ještě v padesáté minutě jsem skutečně uvažoval, že dám téhle komedii o nezdolném vietnamském lidu (a nesmíme zapomenout ani na hrdinného sovětského inženýra, který jim pomáhá znovu vybudovat mosty, zničené zákeřnými imperialisty na létajících strojích) tři hvězdy. Další vývoj, tisková konference se sestřelenými piloty a následné odsouzení americké agrese, mě ovšem téměř srazil ze židle a uvrhl do polohy, v níž se nedá ani smát, ani dávat tříhvězdičkové hodnocení.(24.11.2011)

• Big Bear

Tohle je vážně vyjímečný kousek. Filmů o válce ve Vietnamu bylo natočeno spousta, ale že je točili i rusáci ještě za éry CCCP jsem vážně netušil... Vše je samozřejmě podáno očima druhé strany. Ubozí Vietnamci již 30 let bojují za svobodu (předpokládej - komunistickou) a Amíci jim to kazí. Naštěstí jsou tu dodávky jídla, paliva, strojů a zbraní z Ruska, Polska a DDR... Také díky nim NVA sundavá z oblohy stíhačky a Hueye... Divák sleduje dvě dějové linie, které se v polovině snímku protnou. První z nich je příběheme americké herečky, která s hodnými vietcongy ťape v bílých kozačkách Hočiminovou stezkou (odkaz na Jane Fonda?). Druhým je osud ruských námořníků, kteří se plaví k břehům Halong Portu s dodávkou čehosi, což se nelíbí hlídkujícícm amíkům, kteří po tom co posádka odmítne prohlídku lodi, parník vyhodí při náletu do luftu...Ať Američanka, tak Rusové vidí zvěrstva páchané US jednotkami a jsou tím znechuceni. Převážně se totiž ve filmu jedná o vraždy malých dětí a žen. Na závěr veřejně znechucení předvede i několik zajatých sestřelených amerických letců.... Zkrátka mazec. Milovníkům válečných snímků z vietnamské války však tuto bizardnost doporučuji ze studijních důvodů shlédnout. Jedinou věc musím upřímně ohodnotit a to jsou pyrotechnické efekty. Při všech bojích, při všech náletech vypadaly jako skutečné výbuchy a ne jen jako silvestrovská petardy. Za to ta hvězda. *(20.12.2011)

• drankeryth

Krasa, hned na zaciatku ukazali akciu ani nie po desiatich minutach. Kolonu vietnamcikov napadli americke helikoptery, z ktorych strielali drsnaci - americania na sloniu kolonu sikmacikov. Akcia bola uchadzajuca, ale nieco tomu chybalo. Potom som ocakaval, co sa bude diat dalej. Akcii bolo vo filme dost, ale nie take ake by som chcel ja. Vsetko mi to pripadalo take robene do dokumentarneho zaberu, aj ked to nebola dokumentarna kamera. Jednoducho som mal z toho taky pocit, ze to neni ono, ako by to malo doopravdy vyzerat. Boje mi plynuli nudiacim vzhladom a hlavne ten suboj, kde sa parta zltych vietnamcikov vybrala na clnoch vpred na druhu stranu brehu. Pripadalo mi to ako nejaka promenada v clnoch, ktoru skraslovalo bombardovanie okolo nich a niekedy aj priamo do nich. Bolo to dost nudne,ako vsetky akcne sceny, ktore ma nepotesili. Este k tomu aj bol film kratky, co len bolo dobre, pretoze to ani za moc nestalo. Film ma nazov Suradnice smrti, ale ja by som ho radsej premenoval na Suradnice nudy:)(18.1.2012)