Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký sci-fi snímek natočil režisér Nicholas Meyer podle literární předlohy Karla Alexandera. H. G. Wells právě uvádí do provozu svůj geniální vynález, stroj času. Zároveň se dozvídá, že jeden z jeho známých je policií hledaný Jack Rozparovač. Pod jeho rukou právě skonala další prostitutka na ulici a pachatel musí neprodleně uprchnout. Využije k tomu nový stroj času a poskočí do roku 1970. Herbert se vydá za ním, aby napravil škody a prověřil možnosti vynálezu. U bankovní přepážky potkává velmi sympatickou "úřednici", která je dojata jeho staromódními způsoby a podivným šviháckým oblečením. Není však čas na lásku, neboť Jack Rozparovač touží po nové krvi... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film sice začíná v Londýně roku 1893, ale když doktor Stevenson alias Jack Rozparovač prchne ve Wellsově stroji času, musí se vědec a spisovatel vydat za ním. Příběh tedy záhy pokračuje v roce 1979 v San Franciscu. Zatímco Wells postupně objevuje kouzlo a vymoženosti budoucnosti, Stevenson nelení a pokračuje ve vraždění. Wells se seznámí s bankovní úřednicí Amy, která se do něj na první pohled zamiluje. To ale ještě oba netuší, že Amy by se měla stát jednou z řady Jackových obětí. Umně skloubený příběh Wellsovy povídky s jeho autorem má napětí, spád, romantiku i cákance krve. Herecké trio odvádí výkon, na nějž se výborně dívá. Spokojenější ale budou příznivci starších filmů, současný divák asi tolik nadšený nebude. Příjemná oddechovka, která mimo jiné přichází s domněnkou, proč totožnost Jacka Rozparovače nebyla nikdy odhalena. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Znuděná emancipovaná bankovní úřednice potká ve městě plném gayů a leseb nemožného dědka, který je naštěstí hetero a je z něj tak nadšená, že ho na prvním rande znásilní. Bohužel se jedná o vynálezce stroje času, který honí v San Franciscu Jacka Rozparovače a tak unylou pomalou romanci často přerušuje jakýsi pokus o sci-fi drama. Dnes už je tento film opravdu pomalý a duševně trýznivý i na rychlost 1,25x a je úplně fuk, že tam vedle mizerné herečky hrají dva klasikové záporných rolí Malcolm McDowell a David Warner. Scénář - a charakter Wells je naprosto nenápaditý v tom, co by se všechno mohlo stát a jak budovat nějaké napětí, Jack Rozparovač to moc nerozjíždí a vůbec, tohle je s přehledem asi nejnudnější a nejhorší film o cestování v čase, co jsem kdy viděl. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Něco mezi "Highlanderem", "Návratem do budoucnosti" a "Univerzálním vojákem". O vykrádání těchto titulů zde nemůže být ani řeči, páč vznikly nejdříve za pět let. Stroj času je vděčné téma pro tvůrce všelijakých dobrodružných sci-fi příběhů, přičemž "Čas po čase" patří jistě mezi ty nejoriginálnější a nejpovedenější. O napětí není nouze, stejně jako o jemný humor a skvělou atmosféru, která postupem času temní a není nouze ani o trochu té společenské kritiky (televizní zprávy). Už jenom nápad vypustit Jacka Rozparovače do jiného časoprostoru stojí za to. A navíc se po jeho stopách vydává slavný spisovatel H.G. Wells. Malcolmu McDowellovi role uhlazeného a mírně roztržitého vědátora až nečekaně sedla. Nedoceněná hvězda drsných filmů 70. let David Warner si Jacka Rozparovače náležitě vychutnal (jde z něho opravdu strach) a jde možná o jeho nejlepší roli (aspoň podle mě). A v rozporu s jednou větou, kterou řekl tento slavný psychopat v závěru filmu, Mary Steenburgen je skutečně atraktivní! A navíc se jí to cestování v čase nějak zalíbilo, když si to o deset let později zopakovala v "Návratu do budoucnosti III." Jak jsem již řekl, "Čas po čase" je jeden z nejlepších filmů s problematikou cestování v čase. 85%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemně naivní a důvtipná cestovačka časem, v níž se největší vizionář a s ním i největší zrůda své doby přenesou do budoucnosti, kde jsou jejich rozdílné představy o ní konfrontovány s realitou. Zatímco Jack Rozparovač se v Zodiacově době a městě neztratí, idealistu H. G. Wellse čeká nemilé překvapení, ale také láska. Překvapivě kladný a sympatický Malcolm McDowell vs temný David Warner a mimořádně roztomilá Mary Steenburgen mezi nimi. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Time After Time je velice podařená parafráze na téma o Jacku Rozparovači. Ústřední postavou je spisovatel H.G.Wells, který sestrojil stroj času a pomocí něj se hodlá podívat do 20. století, které si představuje jako utopickou ideální dobu, kde není nepřátelství a násilí a kde všichni jsou si rovni. Z omylu ho vyvede nepříjemné odhalení, že jeho přítel, se kterým hrává šachy je známý postrach Jack Rozparovač. Ten, aby se vyhnul zatčení, uprchne před zákonem právě v onom stroji času a H.G.Wells, kterého bravůrně ztvárnil Malcolm McDowell, cítí za jeho útěk odpovědnost a snaží se Jacka pronásledovat v neznámé budoucnosti. Tam je konfrontován se svými naprosto mylnými představami a nebýt Amy Robbinsové (Mary Steenburgen), se kterou se velmi sblíží, byl by asi ztracen. Film je velice dobře zpracovaný, má spád a nechybí mu vtip. Ačkoli téma stroje času skýtá nepřeberné množství variací a občas v některých filmech svádí k bláznivým skečům, zde je to pojato velmi dobře a ani chvíli se film nesníží k trapnostem. Naopak. Jde o velmi podařený snímek, který v některých místech docela ostře ironizuje současnou dobu: "Před devadesáti lety jsem byl zrůda, tady jsem amatér" (Jack Rozparovač). Zkrátka Time After Time je film, který rozhodně stojí za pozornost. Btw.: M. McDowell nehraje často kladné role, ale tahle mu docela sedla. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (16)

  • Během natáčení se Malcolm McDowell a Mary Steenburgen seznámili a vytvořili pár. Dokonce se později i vzali. (Pavlínka9)
  • Herečka Patti D'Arbanville si ve filmu zahrála dvě role: oběť Jacka Rozparovače (David Warner) na začátku filmu a také jeho třetí oběť zavražděnou v bytě ve scéně, kdy mu nabízí marihuanu. (Pavlínka9)
  • H.G. Wells (Malcolm McDowell) ve filmu stále mluví pouze o stroji jako o stroji času, přestože je již při první scéně na stroj času vidět znatelný nápis Argo. Jedná se o nápis, který dal svému stroji Wells ve svém románu, který inspiroval film. (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama