Reklama

Reklama

Posel z Liptákova

(divadelní záznam)
TV spot

Ve hře z roku 1977 Posel z Liptákova autorů L. Smoljaka a Z. Svěráka se tradičně uplatňuje osobitý model všech představení Divadla Járy Cimrmana – v první části seminář badatelů, v druhé dvě jednoaktové hry "Posel světla" a "Vizionář"... Dvěma osobními automobily se vydal tým pražských cimrmanologů do Liptákova v Jizerských horách, aby prozkoumal drsný kraj Cimrmanova stáří. Již sama cesta byla dobrodružstvím, ale její výsledek stál za to. V restauraci U Sirotka restaurovali badatelé Cimrmanovy vlastnoruční nástěnné malby, v násadě starého krumpáče objevili jeho protihabsburský pamflet "Svou pravdu nebudeme skrývat". A co hlavně – do Prahy odváželo každé auto po jedné z historických, dosud neznámých her. To pro případ, kdyby jedno z vozidel havarovalo a shořelo, aby se alespoň jeden rukopis zachránil. Zachránily se oba – Posel světla, který prozíravě varuje před rozvojem vědy a techniky, a Vizionář, jenž pak předjímá nejen vznik 1. světové války, ale i proces kolektivizace zemědělství a znárodnění průmyslu... Jedno z nejoblíbenějších představení DJC se proslavilo mnoha úslovími a obohatilo naši kulturu v mnoha oblastech. Slavný je například Cimrmanův Univerzální ptakopysk a jeho užití, nebo jeho šachová hra a první out v dějinách šachu. A zvolání Smrti ve hře "Vizionář": "Přijde novej, ten se nezakecá" nebo uhlobaronova proklamace: "Piš barde, střádej, až budeš mít dvě stě milionů, zúčtujem spolu" patří ke klasice sběratelů "hlášek"... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (170)

mdouglas 

všechny recenze uživatele

- ROZDELILI JSEM SE DO DVOU SKUPIN. PRVNÍ SKUPINU, PRO JEDNODUCHOST JÍ BUDEME NAZÝVAT SKUPINOU A, JSEM VEDL JÁ A JEJÍMI DALŠÍMI ČLENY BYL KOLEGA BRUKNER, DOKTOR PETIŠKA A DOCENT VOZÁB. JELI JSME V MÉN VOZE ŠKODA 100L, SE STANDARDNÍM VYBAVENÍM, S RADIÁLNÍMI PNEUMATIKAMI. PANE KOLEGO, CHCETE NĚCO ŘÍCT? - SVĚRÁK: NE, NE, NE, NEVŠÍMEJTE SI NÁS. - TAK TO ŘEKNĚTE UŽ, VŽDYŤ JSTE SI TAM NĚCO ŘIKALI, NE? - SVĚRÁK: ŘIKÁM, S DĚRAVÝM CHLADIČEM. - NO ANO, JÁ TO TU UVÁDÍM. S MALOU ZÁVADOU NA CHLADICÍM ZAŘÍZENÍ. NO, DRUHÁ SKUPINA POD VEDENÍM DOKTORA SVĚRÁKA. NAZÝVEJME JÍ OPĚT PRO ZJEDNODUŠENÍ SKUPINOU B. TÍM NECHCI ŘÍCI ŽE BY BYLA NĚJAKÁ PODŘADNĚJŠÍ, ŽE. ČISTĚ ROZLIŠOVACÍ OZNAČENÍ. TAK TEDY.... MÁTE ZAS NĚCO? - SVĚRÁK: NE, OPRAVDU NE. - ALE VŽDYŤ JSTE SI TEĎ NĚCO ŠEPTALI. NO TAK TO ŘEKNĚTE. - SVĚRÁK: TAK JÁ TO ŘEKNU. SÁM UVÁDÍTE, ŽE TO JE ČISTĚ ROZLIŠOVACÍ OZNAČENÍ. TAK PROČ ZROVNA MY JSME BÉČKO? - NO TAK JÁ NEVIM, TO JE PŘECE JEDNO. JÁ TO TADY KLIDNĚ OPRAVÍM, JESTLI CHCETE. - SVĚRÁK: OPRAVTE TO! - DOBŘE, TAK MY JSME BÉ A DRUHÁ SKUPINA BÉ VE SLOŽENÍ... :))) Opět výborná hra s ještě lepším seminářem... 90% ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Předně - opět hodnotím jen v rámci cimrmanovských her (jinak by to byl plný počet v porovnání se vším ostatním :) Dva semináře a dvě hry v jednom mi ani tak nevadily, lepší než natáhnout každou část na celé představení na úkor zbytečných trapností, takhle je to hezky vyvážené. Semináře jsou super, ale samotným hrám občas něco sem tam chybí. Možná za to může zase absence pana Svěráka, který prostě "cimrmanům" dodává tu správnou šťávu.. I přes to je ale rozhodně na co se koukat a (opravdu) vtipných hlášek je zase kupa :-) ()

Reklama

KafuR 

všechny recenze uživatele

Pro mě Posel z Liptákova nepatří mezi to nejlepší, co nám Cimrman odkázal, úvodní seminář je sice skvělý, poté ale následují poměrně nevyrovnané pasáže, díky kterým mi občas přišlo, že by o trošku kratší stopáž určitě neuškodila. Povedených vtípků tu bylo však nepočítaně a svérázný humor také nezklame, takže s přimhouřením oka 4*. A pokud jsme u těch hlášek, tak u mě rozhodně vede: "TAK SE TOHO CHEMIKA PŘECE JEN DOČKAL.." ;) ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

na jednu stranu je patří sice k těm trochu slabším, ale na druhou stranu tady to bylo poprvé a naposledy, co použili hlášky, ze kterých mrazí - "přijde mladej, ten se nezakecá" nebo "peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl?" a mnohé další. A co se týká smrtky, já hlasuju pro Svěráka. Ta Smoljakova byla přece jen příliš civilní. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke svému studiu v Tanvaldu je pro mě tohle představení taková srdcovka. Cimrmanovci ji přijíždí každoročně předvést a vždy je to paráda. Je to navíc trochu raritka, dostává se nám dvojí porce jak přednášek, tak také her. Ta první, hra z budoucnosti, je roztomile zábavná. Druhá, Vizionář, je trochu kratší, ale o to zajímavější. Také zábavná, ale Smoljakův závěrečný úsměv do publika při jeho "nashledanou" je zlehka strašidelný. Skvělé představení. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (21)

  • Miloň Čepelka, který v té hře hrát nechtěl, se do hry dostal kvůli tomu, že v roce 1977 opustil divadlo Oldřich Unger a rok nato emigroval do USA. A tak Miloň Čepelka hrál dvojroli otce a Hlavsy. Druhá změna rolí proběhla po smrti Jaroslava Vozába v roce 1988, kdy hrával Miloň Čepelka dvojroli po Ungerovi i Vozábovi. Až v roce 1994 nahradil Miloně Čepelku v této dvojroli Jan Hraběta a od té doby hraje Miloň Čepelka jen matku a uhlobarona Ptáčka. (mnaucz)
  • Když v roce 1983 vyšlo LP s hrou „Posel z Liptákova“, byl o hru masivní zájem. Důvodem bylo i to, že se na LP nedostala aktovka „Posel Světla“. V audio provedení se oficiálně vydala až v roce 2005. (mnaucz)
  • Během úvodní přednášky v části, kdy Ladislav Smoljak cituje zápis z roku 1902 z místní kroniky řekne: "Manželům Henleinovým se narodil syn Konrad", to je ale špatně, protože Konrad Heinlein se narodil roku 1898 ve Vratislavicích nad Nisou. (Jurkodak1)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama