Reklama

Reklama

Malá čarodějnice

(seriál)
  • Západní Německo Die kleine Hexe
Animovaný / Pohádka
Československo / Západní Německo, 1984, 1 h 26 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Malá čarodějnice, které je teprve několik set let a ještě neumí pořádně kouzlit, se chce podívat na slavný sabat, který se koná každý rok na vzdálené hoře. Její společník, starý moudrý havran jí to sice vymlouvá, ale malá čarodějnice ho neposlouchá. Pozoruje slavnost ukryta za keři, je však prozrazena a hlavní čarodějka, baba Bimbula jí uloží, že se do roka musí stát dobrou čarodějkou. Dívenka se hned pustí do učení a protože se má stát dobrou čarodějkou, koná při svém učení jen samé dobré skutky. Starým babičkám přičaruje otýpky dřeva, pomůže týranému koni a potrestá zlého kočího, chudé květinářce přičaruje k papírovým růžím kouzelnou vůni vyvolávající dobrou náladu. Její kouzla sleduje s nevolí stará ježibaba Pingula a když malá čarodějnice kouzlem pomůže dvěma dětem v pátek, kdy je přísně zakázáno kouzlení, pošle na ni za trest mráz a vánici. I toho však malá čarodějnice využije k dobru, staví s dětmi sněhuláky a uspořádá pro ně veselý karneval. A pak už nastane čas dalšího sabatu a malá čarodějnice musí složit mistrovskou zkoušku, skládající se ze tří úkolů.

Názvy jednotlivých epizod:  1. Malá čarodějnice a první kouzlení
2. Malá čarodějnice a teta Bimbula a ostatní tetičky
3. Malá čarodějnice a předlouhá cesta domů
4. Malá čarodějnice a nové létací koště
5. Malá čarodějnice a dobré skutky
6. Malá čarodějnice a smutný koníček
7. Malá čarodějnice a páteční kouzla
8. Malá čarodějnice a střelecká slavnost
9. Malá čarodějnice a báječný karneval
10. Malá čarodějnice a maškarní bál v lese
11. Malá čarodějnice a havranův bratranec
12. Malá čarodějnice a velká starost
13. Malá čarodějnice a závěrečná zkouška
14. Malá čarodějnice a šťastný konec (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Včerníčková superklasika. Moc hezky zpracovaná. Čarodějnice nemusí být nutně jen zlé a ošklivé potvory, které otravují lidem život. Tato je roztomilost sama i s její dobrosrdečností. Výborně nadabovaná Bohdalkou. Neumím si představit nikoho jiného, kdo by to zvladl lépe. Nikdo takový totiž u nás není. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Můj osobní večerníčkový TOP 10 seriál. A moje velké dětství, zároveň, ještě dnes si vzpomínám asi na nejlepší epizodu z tohoto seriálu a to "Malá čarodějnice, a její střelecká slavnost". Která se mě líbila ze všech čtrnácti tohoto oblíbeného Smetanovsko-Bohdalového animáku nejvíc. Samozřejmě že to nebyla jen ta malá dobrosrdečná a začínající čarodějka ale i její povedený havran Abraxas, a skvělý vypravěčský talent Jiřiny Bohdalové, který tenkrát neměl opravdu konkurenci. To vše dělalo z tohoto místy tenkrát trochu i strašidelného večerníčku více než povedený seriál. Ještě bych dodal že snad jen pan Höger a Ráž byli o kapánek ve vypravěčství lepší, ale ti zase toho tolik pro děti neudělali, tedy alespoň pan Ráž. U tohoto seriálu, jsem ještě navíc oceňoval vskutku jedinečné animátorsko-výtvarné pojetí a také dobrou hudbu od Petra Skoumala. Ale také jsem si ho vždy, ani nevím proč, tak trochu pletl s jiným klasickým seriálem, a sice s "Kubulou a Kubou Kubikulou". ()

Reklama

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

I když mně tyhle večerníčky kreslené jedním z našich nejznámnějších a nejoblíbenějších kreslířů panem moc nebavili protože dějově pro mně nebyli zajímavé třeba tak jako Hurvínek, tak ale musím uznat i přesto že už tolik na pohádky nekoukám a večerníčky už také skoro vůbec ne jen občas a jen nanejvýš 1 sérii když to srovnám se současnými že i tyhle večerníčky co jsem třeba já moc nemusela jsou krásnější. A at se vám to líbí nebo ne ale paní Bohdalová je paní herečka a dabérka především protože obětovat svůj hlas pro děti na celém světě a i pro vás co si jí nadáváte Bohdalka to by každý neudělal právem se o ní mluví jako o národním Českém pokladu, nejlepší z nejlepších z dob minulých kteří nám předávali kulturu vymírají a až tady nebude ani jeden z nich tak si možná až pak uvědomíte jak jste byli hloupí a pohrdali nad něčím co si to nezasloužilo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Za našich mladejch let, ber jak ber, byl v televizi každý večer parádní večerníček, prakticky jeden skvost za druhým, ale i tak v té záplavě klenotů některé vynikaly, Malá čarodějnice, která se snažila seč jí síly stačily stát se dobrou čarodějkou, což se jí i podařilo, patří mezi ty z lepších kusů. Pohádky s Malou čarodějnicí a jejím Havranem byly mnohem lepší výpravou do kouzelného světa, než to, co přišlo po nich. "Chtěla bych tančit!" ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Návrat po vlastních stopách III. Ouha. To jsme se báli. To jsme se teprve učili bát. Sabaty a větve v noci škrabající na okno a divá světla a zlé čarodějnice. Hrom do toho. Jména připomínající německé názvy ("Valpuržina noc"?), odkazy k noční temnotě a baroku. To jsou věci, co nás formovali, to způsobilo, že máme rádi noc, jež je naší utěšitelkou a jež nás milostným kolébáním uspí a dopřeje nám sladké snění pod povrchem vědomí... Dodnes se bojíme věcí, které se k nám z okolního světa dobývají a činí si nároky na naši pozornost. Věci přicházející neodbytně, věci kradoucí nám slastný spánek a barvící naše vlasy na bílo, věci nutítící nás šílet. Nechme je rozpustit v oné magické chvíli Valpuržiny noci a odhoďme je stranou do příkrovu temnoty, která jest naším přítelem. Temnota venku, temnota uvnitř. Jsme ti, kdo bloudí tmami. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama