Reklama

Reklama

Mach a Šebestová na prázdninách

(seriál)
Animovaný / Komedie / Rodinný
Česko, 1998, 2 h 3 min (Minutáž: 8–10 min)

Předloha:

Miloš Macourek (kniha)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Jan Chvojka

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Petr Nárožný
(další profese)

Epizody(13)

O tom, že Mach a Šebestová jsou žáci 3.B, kteří kdysi dostali kouzelné sluchátko, ví v Čechách a na Moravě snad každé malé dítě. Mach a Šebestová s tím sluchátkem prožili nejednu dobrodružnou příhodu. A protože je sluchátko stále na světě a Mach se Šebestovou už prošli třetí třídou a těší se na prázdniny, je jen správné, když se za nimi v novém animovaném seriálu podíváme. Hned na začátku je tu problém. Šebestová se těší k babičce a k dědečkovi a Mach má odjet s rodiči do Bibione. Protože ale mají kouzelné sluchátko, vše se nakonec vyřeší a Mach, s Šebestovou, se psem Jonatánem a pochopitelně i s kouzelným sluchátkem prožijí ty nejkrásnější prázdniny ve Slámové Lhotě.  Co všechno se při tom přihodí? S pomocí kouzelného sluchátka udělají Mach se Šebestovou z dědečka Tarzana, pomohou malíři, panu Kolouškovi stát se žákem slavného Leonarda da Vinci, potrestají chamtivou paní Tláskalovou, zaviní zmizení hodného chlapce Lukáše Tůmy a splní dokonce životní sen staré paní Janderové. Odehraje se při tom plno zvláštních a pozoruhodných událostí. Slámová Lhota se přestěhuje do Afriky a pak se hned u ní rozleje opravdové moře. Mach se Šebestovou jsou také pokládáni za anglický královský pár a při jednom dobrém skutku jim dokonce přestane fungovat kouzelné sluchátko. Zkrátka a dobře, tyhle prázdniny jsou plné veselých a zvláštních příběhů, které nikoho nezarmoutí... Seriál Mach a Šebestová na prázdninách, který navazuje na prvních třináct příběhů o kouzelném sluchátku, opět napsal Miloš Macourek a jeho výtvarnou podobu vytvořil Adolf Born. Třetího z trojice tvůrců, zesnulého animátora a režiséra Jaroslava Doubravu, nahradila jeho dlouholetá spolupracovnice – animátorka a režisérka Cilka Dvořáková. Seriál vyrobila Česká televize v koprodukci se Studiem Bratři v triku, Krátkého filmu Praha. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Prázdninová dobrodružství nejznámější české dvojice v rámci obsahu pro děti se mi líbila možná i o chlup více než jejich původní seriál. Strašně se těším, až jednou budu pouštět právě takovéto Večerníčky svým dětem a budu si je s rukou na srdci dost možná užívat i více než ony samy. Epizoda s blechou ve mně bude rezonovat na věky. ()

Teron 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, že tohle existuje a o nic extra jsem nepřišel. Protože první sérka stála na utajení sluchátka, díky tomu hrozilo oběma žákům 3.B nějaké riziko a nutilo je se trochu snažit a kličkovat. Tady se existence sluchátka v rodině prokecne snad už v prvním díle, díky čemuž je díl za dílem jen přehlídkou vylomenin. Navíc to hapruje v provázanosti, která občas je, občas ne. Takže rodinka si pamatuje události z předchozích dílů, ale nikdo další asi ne a celá vesnice se každým dílem restartuje. Zkrátka slabota, nemůžu si pomoct. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Prostřední díl seriálové trilogie se mi líbil ze všech nejméně. Nejvíc mě zklamala výtvarná stránka. Úplně se ztratil Bornův rukopis, postavičky vypadaly prostě divně, bylo to celé příšerně přebarvené (kam se poděly ty typické Bornovské tlumené tóny?). No a hned dalším průs...švihem byla krutá monotónnost všech dílů. Jeden od druhého k nerozeznání, všechny na jedno kopyto. Ruku na srdce: Pamatujete si z tohohle seriálu něco krom freudovského Machova "cumshotu" v každých titulcích? ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Jako malá školačka jsem tohle milovala. Vnímala jsem to jako příjemnou prázdninovou pohádku. Jako dítě jsem totiž hodně cestovala na dovolenou pěkně za sluníčkem kterou jsem si užívala naplno a tuto pohádku jsem využívala k tomu, abych si občas zarelaxovala a vnímala ten krásný pocit že jsou letní prázdniny. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Prázdniny jsou príma věc, pokud nejsi jezevec. Dej se k nám, patří nám sluchátko i Jonatán." Stále velmi svěží a kvalitní zábava pro děti. Literární podklad zůstává na stejné úrovni, horší je to s režií. Jednotlivé filmy původní série točili přímo scénárista Macourek, výtvarník Born a animátor Doubrava. Jeden dohlížel na druhého, každý měl právo veta a na každý díl, aby něco neuspěchali, si dali čtyři měsíce. Jenomže tahle série vznikla (opět podle knížky) na objednávku ČT a musela být hotová celá zhruba za rok a půl. Režisérka Cilka Dvořáková dělala, co uměla, ale fakt je, že už tam nenajdete tolik čistě vizuelních gagů. Škoda. 70 % ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V 6. epizodě posílají Mach a Šebestová pohled paní Kadrnožkové. Při několika detailních záběrech na pohled jde vidět, že adresa je „Orebitská 10“. Vzhledem k tomu, ze paní Kadrnožková je sousedka hlavních hrdinů, je to důkaz, že Mach se Šebestovou bydlí právě na Žižkově. Jestli je to náhoda nebo „easter egg“ některého z tvůrců není známo. (Gaspaccho)

Reklama

Reklama