Vyloženě rodinná historie (TV film)

Komedie

Československo, 1969, 91 min

Jaroslav Dudek

Luboš Fišer

Komunismus, potažmo každý totalitní systém, v hodině a půl. Opravdu se mi zdálo, že se dívám na "Český národ v jednom domě." Herecké výkony všemu velmi napomohly. Zvlášť Petr Haničinec mě překvapil, jakého hajzla dokázal zahrát. Otto Zelenka IMHO předběhl dobu a odhadl i, jak vše dopadlo. KDYŽ SE NÁM TO TAK DLOUHO LÍBILO, TAK TO PŘECE NEMOHLO BÝT TAK ŠPATNÉ!(14.3.2006)

"Píše se cerel, nebo celer?" - "Celer, proč?" -"No vokopávala jsem celer, celý půl dne, já mám svědomí čistý, já bych se knihy nikdáž nedotkla." - "No tak to tam napiš." - "No." Vtipně mrazivá metafora na úrovní krátkometrážního Nezvaného hosta. Skvěle napsáno i zahráno, ale mohlo to být o trochu kratší.(27.11.2011)

• bassator

17. 11. 2009 - 20%(17.11.2009)

:-)(11.3.2010)

• Gary

Film byl i přes dobré herecké obsazení velice zmatený, ponurý a celkem o ničem.Staré české filmy jsou dobré.Ale tohle...(9.11.2003)

Nedoceněná záležitost s výborným hereckým obsazením....(12.5.2006)

Mnozí zde píší, že tento film (hra) je kritikou totalitního systému – v určité míře jistě ano, ale tento pohled je sám o sobě velmi zjednodušující a povrchní. Myslím, že se zde jedná o hlubší problém a že byla položena mnohem závažnější otázka. Ta se netýká v prvé řadě despotismu jako takového, ale daleko více těch, kteří jsou jeho oběťmi a zároveň nositeli – a to jsou zde všichni. „Ti dole“ – jejich mentalita, která nedovoluje připustit jiný systém správy než přísnou hierarchii a despocii vyvolených – to je to jediné co masy „znají“, jakýsi matematický vzorec, který jako jediný jsou schopny přijmout. A právě z toho plyne i charakter většiny (?) tzv. revolucí – revolucí pouze formálních a nesystémových, které vždy vedou k ustavení pouze jiné formy despotismu (nebo té samé s jinými figurkami). A je to právě příčina tohoto stavu, která je zde terčem kritiky – nikoli prvoplánově komunistický režim, jak se nám zde snaží mnozí namluvit.(15.2.2011)

Prvoplánovost chvílema vyčnívá jako prezident Klaus v Evropě, ale vzhledem k datu vzniku to bylo naprosto pochopitelné, neřkuli nutné (což už neplatí pro příměr s Klausem).(18.11.2009)

Zpočátku trochu nepřehledný mumraj, z něhož se postupně vytváří působivá satira na deformace socialismu, jež nachází odraz v samotném složení rodiny, v níž ideologii nahrazuje vláda nad společnou kasičkou. Štiplavý humor a skvostné obsazení nakonec vytváří dobře fungující celek, i když ona metafora nemusela být tak přímo aplikovaná, například scény nápadně připomínající inscenované procesy jsou až moc křiklavé až senzacechtivé.(9.8.2011)

Vážení přátelé... tak jestli jste neviděli tohle...jednoznačně nejlepší parodie na totalitní režimy všeho druhu, jaká byla u nás kdy natočena !!! Geniálně napsáno, geniálně zrežírováno, geniálně zahráno. To musíte prostě vidět. A ke všemu je to navíc neuvěřitelná prdel... (:o)) I když vám při tom smíchu střídavě leští záda kapky ledového mrazivého potu...(4.1.2007)

"Zvedli jste prkýnko? Ano tatínku. Ta voda to pocáká a pak to hnije."(28.2.2010)

Jedinečná metafora posrpnového společenského marasmu. Škoda, že je tato TV hra tak málo známá. Obzvláště potěší neskutečně nechutný Haničinec a ironicky rozkolísaný Tříska.(19.10.2007)

Šokující. Provokace jak svině. Donášení, prospěchářství, převlékání kabátů - všechno tam je. Inscenaci kraluje Petr Haničinec jako úžasně vypočítavá svině, tohle je s jeho banderovcem z Majora Zemana snad jeho nejlepší role. ČT se reprízou tohohle trezorového kousku na 17.11. povedl husarský šťouchanec do českého národa, kdyby se jen na to v tu příšernou hodinu někdo díval.(29.11.2009)

"Já sem nikdáž nic neměla, teď maj všichni prd, to je aspoň spravedlivý." (Míla Myslíková)(15.1.2012)

K tomu není co dodat. Excelentní scénář, myšlenka i výkony. Vrchol českých televizních inscenací. Nezbývá než doporučit. Vytříbená alegorie s prvky té nejčernější a nejabsurdnější satiry. 95%(17.11.2009)

Velmi nedoceněný film. Viděla jsem ho už docela dávno, tak snad mé hodnocení není vzpomínkovým optmismem, ale co se týče černohumorného vystižení totalitního režimu, tak si myslím třeba s takovým Uchem vůbec nezadal. Nechápu, proč je promítán tak málo často.(7.2.2007)

jedním slovem výborné. Občas to sice naráží na limity dané pouhou televizní inscenací, ale charaktery a jejich jednání jsou vykreslené naprosto dokonale - nejenom "zlý" Haničinec, ale Menšíkův rychle zpracovaný donašeč ohánějící se lidskou důstojností, nebo nejistý Tříska později manipulovaný velice šikovnou manželkou Jernekové - no prostě lahůdka, ze které mrazí.(17.11.2009)

Odporně pravdivý film. Až mě místy mrazilo-především z "pototalitní" části.(17.11.2009)

Filmu uškodilo těch dvacet let v trezoru....(2.1.2004)

výborný film, který je pravdivý a až nerealisticky reálný: Po zhlédnutí se opravdu ani nedivím, že ho tehdy nepustili:(17.11.2009)