Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama vychází ze skutečných událostí, které ve své autobiografické knize Podvodník popsal burzovní makléř Nick Leeson. Tenhle sympatický muž, který pracoval v singapurské pobočce prominentní londýnské banky Barings Bank, ji totiž dokázal svými obchody na burze úplně zničit. Ambiciozní Nick je svým způsobem finanční génius _ má totiž "čuch" na rozpoznání slabin elektronických peněžních transakcí a navíc velice rád riskuje. Tak se stane, že podlehne pokušení a vkročí do bludného kruhu odvážných burzovních operací bez vlastních prostředků, které mohou vynést spoustu peněz. Pokud však nevyjdou, položí na lopatky i tak bohatou firmu, jakou je jedna z nejstarších bank světa... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

POMO 

všechny recenze uživatele

Poznáte tie športové filmy, ktoré nie sú iba o športe a krásne si ich užijete, aj keď nie ste športovec... tak Maklér je filmom, ktorý si neužijete, ak nieste traderom na burze. Navyše nepoznám nikoho s takýmto vzťahom, kto by ho mohol označiť za dôveryhodný. Čo mi teda ako laikovi zostáva k zhodnoteniu? Solídny herecký výkon Ewana McGregora a šikovne zostrihané dejové leporelo, ktorému som nerozumel. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Případ, kde název filmu přesně vystihuje to, co se v něm bude dít. Osobně jsem si ale film nepustil kvůli ekonomickým tématům, ale kvůli Ewanovi a tak trošku jsem doufal, že v něm ucejtím atmosféru devadesátkový Anglie. To se nakonec sice povedlo, což bez problémů zvládla hudba, zbytek byl ale poměrně nudnej. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Príbeh tradera utrhnutého z reťaze, ktorý položil najstaršiu britskú obchodnú banku Barings. Takový prototyp Vlka z Wall Street - menej dekadentný, s väčším dôrazom na biznisovú stránku. Hlavný hrdina je ešte väčší parchant ako Jordan Belfort a Ewan ho dáva s prehľadom. Kopec hlášok, ktoré ocenia fajnšmekri z oboru ("Potřebuju dolary na pokrytí prvotní marže! Potřebuju jeny, abych pokryl denní rozdíl! Pokud neprodám opce, tak shromáždím provizi v jenech!"). Len škoda, že je to tak rutinne natočené. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ten adrenalín, keď sa burza otvorí a ten stres, keď pri jej zatvorení viete, že ste utratili peniaze cudzích ľudí bez šance na zisk. Tomu sa hovorí dostať sa do sračiek. Odporúčam všetkým, ktorí si myslia že v práci nestíhajú a je toho na nich veľa. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Predaj, kúpa, predaj, kúpa...riadnu chvíľu trvá, kým sa film konečne začne posúvať kupredu a naberá na dramatickej rovine. Priznám sa, celkom som neporozumel, ako sa vlastne hlavná postava dostala do finančných problémov a bolo zvláštne sledovať, ako smeruje čoraz viac do chaosu a neprehľadnosti, z ktorej vidí východisko iba on sám. Veď keď maklér veľa zarobí, ale zároveň sa aj zadlží, tak asi za úspešného ho nikto brať nebude. A už vonkom nie v dlhodobom meradle. Či? V týchto pasážach mohol film trochu spomaliť a viac osvetliť dianie aj divákovi, ktorý sa na burzách, tajných účtoch, bankách a komunikácii s finančnými klientmi príliš neorientuje. Každopádne, od istej roviny to naberá patričnú dávku napätia a nechceli by sme byť na mieste hl. hrdinu. Inak, spracovanie je solídne a aj McGregor celkom ujde. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Dívat se na film, ve kterém slyšíte pojmy, které Vám nic neříkají a téměř celou dobu vlastně nechápete, co ten hlavní hrdina dělá, zajímavé, ale zároveň dost matoucí. Pochopila jsem ale to hlavní - byl dost v prdeli a prohlubovalo se to víc a víc.. :D :D Nervozita a psychické zhroucení, ke kterému u něj dojde se mi ale líbila a jen jsem se bavila tím, jak to Ewan McGregor dokázal skvěle zahrát :) Super, ale průměr :) ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Ekonomika je mi celkem u řiti. Máločim opovrhuju víc než nažehlenejma panákama v bance, co si vykračujou v kvádru a myslej si, že jim patří svět. Tenhle film podle skutečný události se mi ale líbil. Aby jeden člověk potopil celou banku se nestává moc často. Mělo to příběh, spád, přišlo mi to torchu levný, ale jinak v pohodě. Lidi jako Nick Leeson jsou důvodem, proč nevěřim bankám. Teď si řikám, kolik lidí se tehdy muselo naštvat. Nečekal jsem moc a dostal jsem víc než jsem čekal. Projednou se na hodnocení ČSFD nedá spolíhat. ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Téma obchodování a trhu zpracované mizerně a nepřehledně! Chlapce se zaměřením na ekonomiku neurazí, ale plenky zůstanou suché. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Študujem ekonómiu, takže pojmy ako Nikkei, opcie, či futurity mi niečo hovoria, ale aj tak si myslím, že netreba byť vyštudovaným ekonómom, aby sa dal film pozrieť a zabaviť sa pri tom. Dôležité je vedieť, že nezastúpiteľnou funkciou burzy je špekulácia, ktorú vyvolávaju burzoví podnikatelia s cieľom spôsobiť také zmeny cien, ktoré by im priniesli prospech. A jedným z takýchto maklérov je i Nick Leeson, ktorý poriadne riskuje, buď nakupuje cenné papiere s očakávaním, že ich kurzy budú stúpať a potom ich predá za vyšší kurz (špekulácia na vzostup kurzu) alebo predáva cenné papiere s očakávaním, že ich cena bude klesať a v budúcnosti ich môže opäť kúpiť za nižšiu cenu (špekulácia na pokles kurzu). Nickov hlavný problém je ale v tom, že porušuje pri obchodovaní zákon, čo sa mu stane nakoniec osudným. Veľkým prínosom a najväčšou dominantou filmu je vynikajúci EWAN McGREGOR, ale i réžia JAMESA DEARDENA dokáže držať diváka v napätí. A keď som sa dozvedel, že celý tento príbeh je podľa skutočnej udalosti, môj dojem z filmu bol hneď pôsobivejší. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nick Leeson možná vypadá se svou ztrátou cca 1 miliardy dolarů v porovnáním s dneškem trochu jako troškař (např. Madoff byl roce 2008 zatčen za zpronevěru oscilující mezi 50-65 miliardami dolarů), ale i tak to v roce 1995 stačilo na bankrot nejstarší obchodní banky v Londýně, ve které vedla své účty i britská královna (dnes je pohou vzpomínkou v názvu holandské ING Barings N.V.) O svém průšvihu napsal ve vězení čtivou knihu, která, říkám rovnou, je mnohem zajímavější než film. Ten totiž ve své snaze přiblížit příběh divákovi nedotknutému burzou upřednostuje soukromé momenty s maželkou Lizou a ty scény z banky, ze kterých je jasné, že bankéři jsou parta hloupých narcisů. Dialogy musí být laikovi zhusta nesrozumitelné už v originálu, český dabing ale dílo dokonal, takže filmu nemůže rozumnět ani profesionál. Nadřízený z Londýna se představuje jako vedoucí druhotných obchodů (míněno derivátů, tedy i opcí, které Nick obchodoval), neustále se zminují marže (marži má obchodník z prodeje, co je margin ví každý, kdo někdy obchodoval na úvěr), o Nickovi se mluví v překladu oficialně jako o traderovi což je nesmysl, protože Nick byl salesman (tedy ten, kdo pouze prodává nebo kupuje pro klienta a nebere si pozice na vlastní účet jako trader) atd.Takhle se prostě v oboru nemluví. Kromě někoho, kdo by dohlídnul na základy odborného slangu (viz třeba dobře přeložený úvod Dobrého ročníku s Russellem Crowem) by bylo dobré věnovat větší péči i jinde (Nick je nabádán, aby konečně zvětšil pozice, když je jasné, že je má snížit). Dobrý je závěr, od chvíle, kdy se do taktů Leftfield Nick snaží vyžehlit situaci u interního auditora. Z celého filmu je nakonec nejzábavnější věta Petera Barringse: " Vydělávání peněz na trzích s cennými papíry je ve skutečnosti jednoduchá záležitost.". Vždycky , když vás tenhle dojem přepadne, dávejte si dobrý pozor.:) ()

fogs 

všechny recenze uživatele

Film přináší pohled na burzu, což je v podstatě hra. Někdo v ní umí chodit a vydělává veliké peníze, někdo ale ztrácí miliony, jak je to popsáno zde v tomto filmu. Ne každému se to ale daří skrývat jako Nickovi. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Barings Bank. Padlá ikona, banka založená roku 1762, přežila dvě světové války i velkou krizi ve třicátých letech. Co nepřežila byl Nick Leeson a jeho hrátky s deriváty a futures. Tak to bývá, když pravidla jsou měkká a interní audit nedrží své dravé vlčáky na krátko. Barclay`s, J.P.Morgan a třeba Société Generale by mohly jen za poslední 2 roky vyprávět. Nejen ony. Jeden člověk a jedna mezinárodní banka s pobočkami po celém světě zmizí z trhu. Nepoučitelní. Pěkná ukázka historie “open outcry” – to je ten bordel na place, kdy na sebe obchodníci hulákají a ukazují posunky, dnes nahrazený elekronikou a k vidění snad jen na rybím trhu. Největším paradoxem celé kauzy i filmu je skutečnost, že z té tehdejší 1,3 miliardy dolarů pro sebe nic neměl. On je prostě projebal na SIMEXu.(Singapore International Monetary Exchange). Doporučuji         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Jednou to vyšlo. Jsem král burzy a vidím i za roh. Omyl. Finanční trhy dokáží být iracionální déle než vy solventní, madame. A je fuk jestli jste drobný škudlil, nebo nadnárodní kolos. Ač je film dramatizací události z devadesátých let, je i tak pedanticky přesným dokumentem o tom, jak to bylo, když.....          HLÁŠKA:Zjistil jsem, že není až tak těžké vydělat peníze v cenných papírech. (Sir Peter Baring na recepci pár týdnů před krachem banky.) ()

Landier 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě musím trochu hvězdičkově vylepšit renomé, podle mého soudu, dobrému filmu. Ač se znalostmi ekonomie, myslím, že i uplný lajk musí pochopit, že když jablka stojí 5kč, ale jejich cena na burze je 8kč, že tam ty 3 koruny rozdílu k něčemu budou.... Ale abych se vrátil k hodnocení filmu, skvělý Ewan McGregor, dobrá zápletka, svižný spád, u kt. během reklamy na jogurt nepřepnete film na mexickou telenovu. Dobré 4* a nevěřit všemu na csfd :) ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Pro nespekulanta průměrný film, pro spekulanta poklad, který mu jasně ukáže, kde skončí někdo, když nerespektuje správu peněz a rizik. Jak udělat z malé ztráty černou díru na peníze. Doporučuji každému traderovi Uvidíte vzestup a pád tradera, který to "dotáhne" opravdu až na dno. ()

gédé 

všechny recenze uživatele

Byl jsem chvíli v pokušení dát pět hvědiček, abych trochu vylepšil celkové skóre filmu, ale dojem ze zhlédnutí "Makléře" mě nutí to nedělat. Sebelepší úmysly mohou vést do pekel, proto vám bude muset stačit moje ujištění, že to je lepší film, než vypovídá aktuálních 63 %. ()

ForzaJuve 

všechny recenze uživatele

I pro někoho, kdo má k ekonomice tak daleko jako já, je to velice zajímavý snímek, který ukazuje jak jeden jediný makléř dokáže zruinovat celou (a ne ledajakou) banku. K tomu přidejte výborného Mcgregora a jsou to 4*. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Doporučuje čtyři z pěti studentů VŠE:) Pokud znáte burzovní názvosloví a prostředí, přidejte si jednu hvězdičku. Největším kladem filmu je, že je podle skutečné události. v průběhu filmu totiž nastávají situace, kdy si říkáte: "To snad není možné", nebo " to by se stát nemohlo" - jenže - je to podle skutečné události. Zcela selhaly kontrolní mechanismy, proto hlavní hrdina celou dobu unikal odhalení.. Ale bohužel výš než na tři hvězdičky to nevidím, film nedokáže pořádně vtáhnout do děje a hlavní postavy jsou takové neslané nemastné....takže ve výsledku se dá říct jen: zajímavé... ()

Reklama

Reklama