Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Za zavřenými dveřmi byl natočen podle úspěšného románu maďarské spisovatelky Magdy Szabó. Film vypráví příběh dvou osamělých žen, které jsou ze svých světů vytržené různými okolnostmi a mezi kterými se, napříč jejich životními drahami, vytváří nepravděpodobné přátelství. Film se odehrává v polovině dvacátého století v Maďarsku, zemi, která je poznamenána následky války a zahalena do přetrvávajících stínů nedůvěry a pochybností. Film Za zavřenými dveřmi pomalu poodkrývá velice spletitý vztah mezi zámožnou, rodící se spisovatelkou Magdou a její tajemnou, stále odměřenou, hospodyní Emerenc. Zatímco Magda míří k profesionálnímu úspěchu a uznání, Emerenc dohánějí hrůzy z minulosti, které vedou k emotivnímu odhalení s tragickými následky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (73)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je príbehom rovnomenného románu maďarskej spisovateľky Magdy Sabóovej. Ktorý ma ráz autobiografie a odohráva sa v Budapešti v centre dramatických udalosti 60. tých rokov minulého storočia. Do okrajovej časti mesta sa prisťahuje slávna spisovateľka s manželom. Požiada o pomoc v domácnosti tajuplnú ženu zo susedstva Emerenc, ktorá sa bojí búrky, žije osamelým životom, skrýva svoju minulosť a odmieta otvoriť dvere svojho domu pre cudzieho človeka. Z útržkovitých vyznaní sa dozvedáme, že v tvrdom pogrome na Židov v Maďarsku v roku 1944 pomáhala židovskej rodine Grossmannových a zachránila ich dcérku Évike, ktorú odovzdala do výchovy na vidiek, sťaby svoje dieťa svojim rodičom. Po vojne ju odovzdala pokrvným rodičom. A práve tento zaujímavý príbeh je vo filme iba načrtnutý neukončený, v polovici príbehu ďalšia časť nevyslovená. V skutočnosti sa celý dej rozbalí až v závere filmu. Paradoxne režisér Ištván Szabó (nie je príbuzným spisovateľke) sa narodil v židovskej rodine, rodičia v roku 1942 konvertovali na katolicizmus, ale v roku 1944 ho ukryli do sirotinca. Vojnu prežil a otázke židovstva sa venoval aj vo filme Otec (Father, 1966) a Slnečný jas (Sunshine, 1999). Láska, zrada a odpustenie sú témami emocionálne silného tohto filmu a sú v ňom odhalené princípy dvoch diametrálne odlišných žien. Dvere v názve sa týkajú dverí, za ktorými ležia tajomstvá. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Po delší době se objevil film, který mě donutil přemýšlet a vnitřně se mě dotkl. Úplný závěr byl asi trochu naivnější, než bych si přála, ale nevadí. Helen Mirren, která pro mě byla lákadlem, byla skvělá (ostatně jako vždy) - jen mě napadlo, jak se z tak sexy dámy stane taková babička. V Love Ranch se tomu mladíkovi vůbec nedivím, že ho Helen přitahovala, a tady dokázala svůj sex-appeal totálně zazdít - pozoruhodné. Charakter Emerenc, který se mě tolik oslovil, si neumím zcela jasně vysvětlit a přijmout, ale nemůžu to jen tak hodit za hlavu a nutí mě to o ní přemýšet a "vykonstruovat" si v hlavě, proč ji přijmout.Taková rozbitá duše, která se sama opravila tak, že vytvořila svá pravidla a zásady, aby mohla co nejlépe existovat. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Četla jsem román (s autobiografickými prvky) Magdy Szabó "Dveře", jehož adaptaci do filmové podoby hodnotím podstatně níže. Atmosféra silného melodramatického příběhu jakoby se ve druhé půlce filmu postupně vytrácela. Ovšem Emerence, drsná služka se zlatým srdcem, v podání Helen Mirren byla vynikající. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Někdy příběh není silný díky tomu, kdo jej vypráví, ale o kom je vyprávěn. Příběh Za zavřenými dveřmi vypráví žena, která chodila do kostela zatímco někdo jiný zametal před jejím prahem. Troufám si říct, že většina spisovatelů nepíše příběhy, aby jiné pobavily nebo poučily, ale protože se potřebují vyzpovídat, potřebují obnažit svou duši a očistit svědomí, aby jim bylo lépe. Nesdělitelnost pocitů je stoprocentní. Druhé můžeme pochopit jen pokud se naše pocity v něčem podobají jejich pocitům, jen pokud máme dar naslouchat. Tento film mi přinesl víc než oceňované oskarovky na předních místech zdejších žebříčků. (Síla oskarových přátel - Menzel si zahrál štěk ve Dveřích, Szabó v Anglickém králi.) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Spíše než jako celistvá sonda do života dvou nesourodých žen působí The Door jako pár na sebe nenavazujících scének rozložených rovnoměrně po období několika měsíců až let. Navíc musím říct, že po úvodu Helen Mirren, která na tiskovce i před projekcí tvrdila, že Emerenc považuje za svou nejsložitější roli a že je tato postava výjimečná svou tajemnou minulostí, jsem čekala něco málo víc, než dva flashbacky a jeden pohled za zavřené dveře jejího domu. Možná má slova vyzní až kacířsky, ale i přes veškeré recenze hovořící o dokonale prokresleném ději a postavách, na mě jednání Emerenc působilo, snad kvůli oněm limitovaným pohledům do minulosti, místy až neuvěřitelně a nerealisticky. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v maďarskej Budapešti a tiež v nemeckých mestách Kolín nad Rýnom a Lipsko. (MikaelSVK)
  • Film měl premiéru 8. března v Budapešti, které se účastnila i představitelka hlavní postavy Helen Mirren. (topr harley)

Reklama

Reklama