Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Čím blíže jsou Bohové a Monstra svému konci, tím lépe se na ně dívá, a tím více mne jednotlivé scény dostávaly. Snímek je spíše konverzačním dramatem, než jakýmkoli jiným - vzpoměl jsem si třeba na Interview. Režisér tu sice neoperuje jen s jednou kulisou a vše se tváří více rozvinutě, jenže všechny důležité scény a dějová linka příběhu, ve které se "něco děje" jsou divákovi servírovány v malířském ateliéru pana Whalea. To znamená v jediné místnosti a mezi čtyřma očima. A když si spolu Fraser a McKellen povídají, to je panečku pokoukání! Jedna z nejcharismatičtějších anglických filmových legend spolu se spíše komediálním hercem - o to více Fraserův výkon překvapí. Musím podotknout, že ihned po dokoukání jsem si sehnal Frankensteinovu nevěstu, už se na ten film velice těším. A jsem nesmírně rád, že jsem měl možnost zahlédnout kus ze života Jamese Whaela. Ad. scéna v bazénu: tak zdařile mixují fakta a fikci už jen knihy. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý nápad, nevšední ztvárnění a neokoukaný výběr herců, to ano, ale bohužel to filmu nepomohlo. To téma se mi prostě nelíbilo, objevovala se tu prázdná místa a nudné rozhovory, které byly o ničem, ale hrály si na něco víc, necítila jsem v tom žádnou pointu, ani nějaké emoce. I když se mi tady Brendan Fraser zalíbil, jak to zahrál, tak bohužel nezabránil tomu, že jsem se skoro polovinu filmu nudila a navíc jsem nevěděla, zda si tenhle film zaslouží nemilosrdný odpad nebo naopak 4 hvězdičky za zvláštní snímek. Ale nakonec jsem se rozhodla pro průměr, protože pro mě to bohužel nebyl větší zážitek... ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Bravúrna dráma z filmárskeho prostredia, ktorá mi spočiatku pripomínala Burtonovho Eda Wooda, ale Bohovia a monštrá sú úplne z iného súdka. Tu niet stopy po vtipe a viac ako na filmové umenie ako také sa film Billa Condona sústreďuje na konkrétnu osobu a to Jimmyho Whalea. A Whale je jednoducho geniálna postava - perfektne napísaná a pôsobivo psychologicky mnohovrstevnatá a to hlavne vďaka úžasnému hereckému prevteleniu božského Iana McKellena. Fraser a Redgrave sú len tieňmi, ktoré McKellenov charakter prehlbujú. Gods and Monsters je skrátka excelentne napísaný, zahraný a zrežírovaný film s dychberúcim finále. Jeho jedinou, síce maličkou vadou sú pomerne lacno pôsobiace flashbacky z režisérovho detstva a vojny. (90%) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak chcete, môžete si zaplávať v bazéne. Plavky nepotrebujete. Formality.“ V roku 1997 mal renomovaný britský herecký i divadelný veterán Ian McKellen pred sebou trilógie PÁN PRSTEŇOV a X-MEN, ale už niekoľko rokov dozadu "verejne odhalil" svoju homosexualitu. Nečudo, že bez váhania prijal skvostnú ponuku režiséra Billa Condona (CANDYMAN) svárniť slávneho starnúceho režiséra Jamesa Whalea (FRANKENSTEIN/1931, NEVIDITEĽNÝ MUŽ/1933), ktorému v zime života vstúpi do domu svalnatý opálený záhradník Clayton. Ak je na snímke niečo lepšie, ako báječná atmosféra (povinná - ako u Burtonovho EDA WOODA - pre filmových fanúšikov), je to už iba výborný Brendan Fraser, ktorý len zriedka divákom ukáže svoju druhú tvár, na ktorej už nie je stopa po atletickom švihákovi so zmyslom pre humor; je to tvár, kde tróni zrelý dramatický herec, ktorý dobre vie, čo robí. Bohužiaľ, snímka (z produkcie Clivea Barkera!) nie je taká dokonalá, ako mohla byť a pasáže, proti ktorým skutočne nemožno namietať vôbec nič, sa striedajú so scénami, ktoré sú príliš doslovné, priemerné a nudné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priserne nudny film o mladom zahradnikovi, ktory prinasa cerstvy vzduch do poslednych dni rezisera Whale-a. Iana McKellena mam od skoncenia serie LOTR na haku, a mladeho Brendana Frasera nemam rad. Vtedy este mlady kevin J. O´Connor /Mummy 1999/ taktiez nevie hrat, skoda. K tomu treba pripocitat priserne dialogy, dej, ktory sa nikam neposuva a slabu reziu. 5 %, dokonale som sa nudil ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Ian McKellen prohlásil, že mu bylo velmi příjemné hrát Jamese Whalea. McKellen je stejně jako Whale homosexuál. (Kulmon)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama