Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Tomco 

všechny recenze uživatele

mckellen je skutocne vyborny herec a potvrdzuje to s prehladom aj v tomto pripade. zaujimavy vykon podava aj inak pre mna uplne nevyrazny a priemerny brendan fraser. nic to vsak nemeni na tom, ze pribeh prestarnuteho gaya siel uplne mimo mna. ani sekundu som sa sice vyraznejsie nenudil, ale v konecnom dosledku mi v tejto skladacke chyba akysi vyslednejsi tvar. 70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Biografický snímek, který zobrazuje poslední chvilky Jamese Whalea. Otce kultovních horrorových filmů ranné éry hollywoodu jako byl Frankenstein. Tohle komorní drama stojí a padá na výkonu Iana Mckellena, který je prvotřídní a viditelně si užívá řádění v kůži této osobnosti se všemi jeho specifikami. Fraser moc nepřesvědčil, ale tak on nikdy charakterovým hercem nebyl. Je evidentní, že nosným pilířem je scénář, který své kvality nezapře a také si odnesl nějaké to ocenění. Bohužel film u mě tolik nerezonoval a spadl do průměru biografických dramat. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené drama o lidské bezradnosti, stáří, samotě, ale hlavně o přátelství Alone - bad. Friend - good. Já byla naprosto u vytržení - genialita McKellenova výkonu nezastavitelně graduje a Fraser (ano, to ucho z Mumie) mu překvapivě zdatně sekunduje. Režisér z tématu homosexuality (jak tomu bohužel často stále bývá) nijak lacině netěží - spíš právě naopak; nabízí obrázek z druhé - od předsudků nebo soucitu oproštěné - strany. Střípky minulosti výborně zachycují a vystihují Whaleův psychický stav na konci života... 5/5 bez mrknutí oka! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a príjemný film s komornou atmosférou, ktorá sa dá krásne užívať. Avšak viem si ho predstaviť sfilmovaný aj trochu lepšie, opakovane som narážala na scény, kde by som niečo pridala, niečo urobila inak (sú ukážky detstva také strohé a predstavy o vojne také čisté a upratané zámerne, lebo ide o veľmi staré spomienky bez špiny, blata a krvi, alebo to spôsobil nízky rozpočet?). Aj tak sú to však plne zaslúžené 4 hviezdy. Obrovsky pozitívne ma prekvapil výborný dramatický výkon Brendana Frasera. Ten mladík ma väčší potenciál, než kam siahajú akčné blokbastre. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Silně nadprůměrný snímek, zejména díky hereckému ztvárnění všech TŘÍ hlavních postav - nemohu opomenout hospodyni Hannu - a díky tenké nitce vzpomínek a snů otce "monster", kterými je příběh protkaný. A Bohové? ... Nepatříme k nim - nikdo z nás. Oni se nanejvíš dobře baví, pokud nás odněkud pozorují - nezáleží na tom, jestli z nebe nebo z pekla, protože my si svá "monstra" nosíme v sobě ... Neodpustím si jenom jednu soukromou, zcela subjektivní připomínku. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Vyhrocená scéna s maskou mi nijak zvlášť neseděla, byla trošičku "přes". Až do té chvíle jsem měla pocit, že zvláštní přátelství, porozumění a RESPEKT mezi oběma muži byly postupem času VZÁJEMNÉ - a tahle jediná událost všechno dokonale nabourala. Navíc: Pokud by James Whale vážně chtěl zemřít rukou Claytona - prakticky ho přimět k k vraždě - musel by zatraceně dobře vědět, že mu tím neodvolatelně zničí život. Nemyslím, že by byl až tak sebestředný, aby mu to bylo jedno ... Mrtvého vzkřísit nemohl. Mohl - a měl - prostě jen jít a začít malovat, nic víc ... to by bylo daleko přijatelnější - a působivější. Jistě, seběhlo se to rychle, neplánovaně a možná do určité míry impulsivně - chápu to, nicméně téměř veškeré moje dojetí se někam vytratilo, takže 1* musím shodit ze stolu - a docela mě to mrzí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Název filmu pochází z věty, kterou řekne ve filmu Frankensteinova nevěsta (1935) Dr. Pretorius Dr. Frankensteinovi: "To a new world of gods and monsters." (Kulmon)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama