Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

"To a new world of gods and monsters." Tohle je prostě krásný film o jednom ze zakladatelů hororového žánru, kterého dnes prakticky zná už jen hrstka zasvěcených. Žánr životopisných snímků mě nikdy moc nebavil, ale toto je jedna z jeho největších pecek. Ian McKellen je bezesporu pán herec, a jestliže za tuhle roli nedostal oscara, tak se někde stala chyba. Ale určitě se nestala tady, v tomhle filmu. Aspoň, že Bohové a monstra získali cenu za nejlepší adaptovaný scénář Billa Condona podle novely Christophera Brama. Ale zpět do filmu. Tak krásná atmosféra a silný příběh podle skutečných událostí, které se staly na sklonku života "Frankensteinova Otce" Jamese Whalea, dělá zázraky. Originální a nevšední film, který si zaslouží uznání a né nepochopení jako jeho hlavní postava. Přiznám se, bylo jen málo filmů u kterých jsem uronil slzu, ale tenhle se dá počítat mezi ně. A hlavně se dá počítat i mezi mé nejoblíbenější a je dost možné, že někdy se dostane do mé top 10. Kvůli takovýmto dílům lituji, že zde není jakási top 20. PS. Dodnes mě udivuje, že tenhle výborný životopisný snímek viděl z mé dvacítky oblíbených uživatelů jen jeden. Chtělo by to dohnat. Jsem si jist, že nikdo nebude litovat zhlédnutí tohoto skvostu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ne, že by mě dvakrát zajímali kostlivci ve skříni starého Whalea, tím méně tlumené buranství jeho zvídavého zahradníka,nebo dokonce stárnoucí hvězdy celuloidu za svým zenitem, sám příběh není nijak zvlášť zajímavý, až na pointu, to je jiný kafe. Nejvíce jsem však byla fascinována pouhou přítomností skvělého McKellena (jež je nejhezčím homosexuálem, co znám), který, i kdyby nepronesl jediného slova, zaujal by pouze svými aristokratickými způsoby a nevídanou přirozeností, to vše umocněno kontrastem mladého, až nestoudně živočišného Frasera, proti jehož komediálním rolím jsem neměla námitek, zde však nenechává prostor k pochybám o jeho talentu i v dalších hereckých polohách. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Biografický snímek, který zobrazuje poslední chvilky Jamese Whalea. Otce kultovních horrorových filmů ranné éry hollywoodu jako byl Frankenstein. Tohle komorní drama stojí a padá na výkonu Iana Mckellena, který je prvotřídní a viditelně si užívá řádění v kůži této osobnosti se všemi jeho specifikami. Fraser moc nepřesvědčil, ale tak on nikdy charakterovým hercem nebyl. Je evidentní, že nosným pilířem je scénář, který své kvality nezapře a také si odnesl nějaké to ocenění. Bohužel film u mě tolik nerezonoval a spadl do průměru biografických dramat. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Mezi tou záplavou pěti hvězdiček možná budu působit jako exot, ale tenhle film mě nijak zvlášť nenadchnul. Neříkám, že se mi nelíbil, to ne, tři hvězdičky přece znamenají nadprůměr. McKellen hraje skvěle, scénář je docela zajímavý a potěší pár filmových fíglů (hra se stínem, kdy se zdá, že obrys Frasera vypadá jako Frankenstein atd.). Ale výjimečné dílo? Promiňte, zase takovej filmovej "intouš" nejsem. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Gandalf byl parádní, škoda jen že film nezabrousil trošku víc do vod režisérování a držel se spíš osobní linie Jimmyho Whalea. BTW Fraser byl super, myslim si že má trochu větší talent než aby hrál v těch sračkách co hraje. Ale jak už se tu psalo stokrát, na McKellena neměl, to je prostě borec a pan herec. A ten jeho hlas... no co se ještě týče filmu, má spád, dobrý scénář a natočen je taky dobře, nenudí ale dvakrát si ho asi nepustím. Slabší 4* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Název filmu pochází z věty, kterou řekne ve filmu Frankensteinova nevěsta (1935) Dr. Pretorius Dr. Frankensteinovi: "To a new world of gods and monsters." (Kulmon)
  • Ian McKellen prohlásil, že mu bylo velmi příjemné hrát Jamese Whalea. McKellen je stejně jako Whale homosexuál. (Kulmon)
  • Závěrečnou scénu, kdy Clay kráčí ulicí jako Frankenstein, navrhl Brendan Fraser. (HellFire)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama