Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Lima 

všechny recenze uživatele

Fenomenální McKellen v roli homosexuální režisérské legendy a zajímavý scenář zdobí tento skvělý film. Fraser zdatně přicmrndává, ale jak říkám, McKellen je v tomhle snímku nedostižný. Nakonec z toho byla oscarová nominace. Jenom...Teda páni akademici, co byste chtěli víc....? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Genialita...v podání Iana McKellena stejně jako Brendana Frasera. Scénář byl zjevně velice dobrý, ale až díky fenomenálnímu Ianu McKellenovi a až nehorázně (a objektivně nepříliš očekávatelně) dobrému Brendanu Fraserovi vzniklo tohle neskutečně působivé dílo. Hudbu spáchal mně do té doby neznámý Carter Burwell (později si mě získal např. Válkou Gangů s Markem Wahlbergem, ale o tom jinde). Oscar za adaptovaný scénář naprosto zasloužený. 90% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Výborně fabulující hříčka s dobře zvládnutými flashbacky a zajímavou výtvarnou stránkou citlivě popisuje nezvyklé přátelství dvou tak odlišných mužů. Scéna s maskou mě dostala a závěrečná scéna s Fraserem v dešti dojala. Dobrej film :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobré, dobré, hlavně herecký výkon Iana McKellena a scénář. Brendan Fraser, respektive jeho postava, působí nádherně mrtvolně, což je celkem vtipné, vezmeme-li v potaz, o kom film vypráví. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná podívaná! Ian McKellen tímhle filmem dává zapomenout, že vůbec kdy hrál "nějakého" Gandalfa v Pánu prstenů, jelikož svou životní rolí v Bozích a monstrech dokazuje, jak skvělý herec je. Velice příjemně mě překvapil také Brendan Fraser. Herec, spojený povětšinou jen s "blockbustery" typu Mumie, či pokusy o rádobyvtipné komedie jako Král džungle, se tady dokázal překonat a svou sice nepříliš složitou, ale přece jen vážněji posazenou roli zvládl s neuvěřitelným přehledem. Oba herci tak díky skvěle napsanému scénáři dostali možnost trochu neočekávaně vyniknout na jiném poli, než jsou asi zvyklí, ale povedlo se jim to dokonale. Jeden z nejlepších filmů 90.let se může klidně zařadit do kategorie jedinečných "zákulisně-hollywoodských" filmů ne snad rovnou po bok dechberoucího Sunset Boulevardu, ale jen malý kousek za něj. Bravo pane Condone! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $6,451,628Tržby Celosvetovo $6,510,680║ Priemerná dráma so zaujímavým odsadeným(McKellen/Fraser), kde dosť chýba lepší cit pre réžiu, lebo v konečnom výsledku nemá príbeh žiadne skutočne silné momentky, čo by dokázali dojať či akokoľvek upútať a povýšiť film do vyšších sfér, aj keď snaha o umeleckú stránku tam je ale vyznie mi to dosť do prázdna. /55%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ian McKellen v plné síle. Příběh strhujícím způsobem zachycuje sklonek života filmařské legendy Jamese Whala, legendy světového horroru. Z jeho homosexuální orientace nedělá žádné velké "dráma", naopak, odmítá pozlátko laciné senzace a snaží se proniknout do nitra autora monster, která děsí publikum mnoha generací. Monster, která nežijí jen na plátně, ale i v duši svého stvořitele, svého boha. Citlivý pohled do nitra impulzivního muže a zároveň poodhalení jeho základních inspiračních zdrojů. Po všech stránkách výtečná biografie umělce... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Maličko přeceňovaný snímek, který vedle pochybného děje obsahuje skvělé herecké výkony Iana McKellena a Brendana Frasera. Oni dva vládnou filmu silnější rukou než režisér Bill Condon a je to trochu znát. Pokud by zde nebylo tak úžasné herecké obsazení a jejich životní výkony, těžko by mohl děj diváka pohltit a poznamenat. Čekal jsme však trochu víc a nejde se proto zbavit jemného zklamání. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Krásné,dojemné a s výborným hereckým obsazením také skvěle udělané.Hned jak film skončil,dal jsem do videa Frankeinsteina:To vám byl panečku požitek!Po EDu Woodovi nejlepší film o režisérovi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný film o uměleckém bilancování, osamění a stáří, odlivu a pomíjivosti slávy, ale také (a v neposlední řadě) o homosexualitě dlouho před její civilizační emancipací... (dost mi to připomínalo Ed Wooda, ale v trochu vážnější a méně hravé poloze) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý výkon Iana McKellena a i Brendan Fraser byl dobrý. Kdo zná ty staré horory, vychutná si to ještě více. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak chcete, môžete si zaplávať v bazéne. Plavky nepotrebujete. Formality.“ V roku 1997 mal renomovaný britský herecký i divadelný veterán Ian McKellen pred sebou trilógie PÁN PRSTEŇOV a X-MEN, ale už niekoľko rokov dozadu "verejne odhalil" svoju homosexualitu. Nečudo, že bez váhania prijal skvostnú ponuku režiséra Billa Condona (CANDYMAN) svárniť slávneho starnúceho režiséra Jamesa Whalea (FRANKENSTEIN/1931, NEVIDITEĽNÝ MUŽ/1933), ktorému v zime života vstúpi do domu svalnatý opálený záhradník Clayton. Ak je na snímke niečo lepšie, ako báječná atmosféra (povinná - ako u Burtonovho EDA WOODA - pre filmových fanúšikov), je to už iba výborný Brendan Fraser, ktorý len zriedka divákom ukáže svoju druhú tvár, na ktorej už nie je stopa po atletickom švihákovi so zmyslom pre humor; je to tvár, kde tróni zrelý dramatický herec, ktorý dobre vie, čo robí. Bohužiaľ, snímka (z produkcie Clivea Barkera!) nie je taká dokonalá, ako mohla byť a pasáže, proti ktorým skutočne nemožno namietať vôbec nič, sa striedajú so scénami, ktoré sú príliš doslovné, priemerné a nudné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej ten typ filmu, kde se vlastne nic moc nedeje, ale presto pusobi hodne silne, navic tady tvurci to dojemny vypraveni o umirajicim reziserovy a mladym zahradnikovi a jejich zvlastnim pratelstvi obcas ozivujou nejakou naprosto fantastickou scenou z valky. Celej film samozrejme stoji na hlavni dvojici, McKellen hraje fantasticky, ale zase to mel ulehceny tim, ze toho teplouse nemusel hrat a Fraser je tady docela namakanej. No a co se tyce toho Frasera, pravdepodobne jeho nejvetsi herecka prilezitost a i kdyz z neho asi nikdy nebude zadnej velkej herec a hodi se spis jako hlaskujici frajer, zvladnul tu roli vcelku s prehledem a McKellenovi dobre nahrava. Jak moc je film podle skutecnejch udalosti tezko rict, nicmene spousta veci ve filmu se skutecne stala, ale i kdyby ne, stejne by to bylo hodne silny drama. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film o důležitosti přátelství s výtečnými hereckými výkony prakticky všech zúčastněných. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čas před tím, než Ian McKellen a Brandan Fraser ztvárnili jedny z nejznámějších rolí své kariéry, se spolu setkali v tomto snímku, který nám přibližuje poslední období života tvůrce legendárního Frankensteina, režiséra Jamese Whalea. Budoucí dobrodruh Rick O'Connell je zaměstnán coby zahradník, kde pečuje o trávníky a zahrádky Hollywoodských pracháčů. Gandalf, který ještě nemá svou kouzelnou hůl, ani schopnost hýbat kovovými předměty:) je nemocný, stárnoucí muž, který se snaží v poklidu dožít ve své luxusní vile. Pak uvidí dobře stavěného a pohledně vypadajícího Claytona Boona a cosi se v něm pohne. A tak začíná neobvyklý vztah mezi životem protřelým a mnoha zážitky poznamenaným letitým mužem a mladíkem, který zpočátku ani netuší, komu vlastně seká trávník. Bylo zajímavé vidět Brendana Frasera ve vážné roli a docela mu to šlo. Ian Mckellen je pak tradičně výborný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Devadesátka ala Ed Wood, natočená optikou klasických oldies filmů, s artistickými černo-bílými monster vsuvkami. Solidní biografie mistra hororu. Pocta jeho umění, přínosu kinematografii a zároveň hmatatelný příběh o člověku z masa a kostí, o tom jak čerpal inspiraci i o jeho sexualitě. Mistrovsky hrající McKellen pochopitelně dominuje. Scénář oplývá solidní dramaturgií i emocionálním impactem, avšak nevyvaruje se x hluchým místům a zbytečně táhnoucím se momentům. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Alespoň v tomhle filmu nedostižný Ian McKellen měl slušný rok. Léta páně 1998 natočil nejen tak trochu přeceňované drama Bohové a monstra o uměleckém bilancování a pomíjivosti slávy, ale i dle mého o krapet lepšího, démonického Nadaného žáka, ve kterém si střihnul stárnoucího válečného zločince. Režisér Bill Condon nicméně dle mého není úplně přesvědčivý tvůrce, jeho snímky jako Dreamgirls a Kinsey se mi pod kůži jednoduše nedostaly a i jeho setkání s britským shakespearovským mistrem, z kterého je obtížné spustit oči, není úplně sebevědomou jízdou. Ač snímek příjemně graduje, nemá natolik pevné švy, které by mi dopřály hlubší zážitek. Závěr života homosexuálního legendárního režiséra Frankensteina se může opřít o zodpovědnou scénáristickou práci, přesto je tak trochu rezervovaný, držící se zpátky a nejvíc by mu asi slušelo označení zajímavý. To je ale přesto kapánek málo!! Jemné zklamání jsem rozhodně pocítil.. ()

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama