Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Józef Kozioł, někdejší učitel tělocviku, už více než deset let přebývá jako bratr Józef v mnišském řádu, kam se uchýlil před nevěrnou manželkou a komunistickými represemi. Nyní však musí zastoupit nemocného bratra v hudebním souboru, který se má zúčastnit festivalu Sacrosong. Izolace v klášteře způsobila, že si ani neuvědomuje, že padl komunistický režim. Během vystoupení ho poznává žena a syn. Církevní orgány jsou otřeseny: bratr Józef je s okamžitou platností vypovězen z kláštera. Manželka ho ze soucitu vezme do domu svého nového partnera, bohatého podnikatele. Ale po návratu do rodiny už nic není jako dřív. Jerzy Stuhr ztvárnil ve svém autorském filmu i hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Faye 

všechny recenze uživatele

Současné Polsko viděné zmateným a udiveným pohledem Jozefa, pro kterého se zastavil čas zhruba před 17 lety, kdy se ukryl za zdmi kláštera. Jedno vystoupení zpívajících mnichů a Jozef je poznám svojí velmi naštvanou manželkou. A jelikož ženáč nemá v klášteře co pohledávat, vykopnou ho bratři ( ve slušivé teplákové soupravě) do 21. století. Se zbytkem znechucené rodiny (syn v politice, starší dcera účinkuje v erotické reality show, mladší dělí čas mezi PC a drogy) a přítelem své ženy, se seznámí až v luxusní vile, kde má na měsíc k dispozici část garáže. Začalo to jako komedie, která postupně hořkla..... až zůstal smutný film o společnosti ve které žijeme. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vtipná komedie, která však chutná trochu hořce, když si uvědomíme, že takhle nějak to bohužel ve skutečnosti chodí - bulvarizace kultury a sexu, korupce v politice, drogy, kriminalita... Bohužel scénář Jerzyho Stuhra a Mieczyslawa Herby působí často až příliš prvoplánově a dost zjednodušeně. Všechno je viděno černobíle a zdůrazňovány jsou vlastně jen negativa. Nicméně vtip filmu nechyběl a natočený byl taky slušně. Celý snímek stál hlavně na hlavní postavě (sám Jerzy Stuhr), která mě úplně nejvíc pobavila v samotném závěru ("hare hare..." :-) ) ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Bratr Józef, byvší řidič sanitky, si bezstarostně přežívá za chladnými zdmi kláštera, dokud jej nepřízeň osudu a hodně popíkový hudební festival Sacrosong nepřinutí vyjít ven, stanout tváří tvář pokřivené realitě a své dávno opuštěné rodině. Přijetí po sedmnácti letech pochopitelně nelze označit za vřelé, rozpačité dojmy jednotlivých členů rodiny prozaicky shrne mladší dcera, jež Józefa přivítá slovy „Jsi trochu divnej“. Není divný spíše okolní svět, založený na heslech typu „když chceš přežít, neprotestuj“? Počasí na zítra je o spoustě věcí, nad kterými nepřemýšlíme, ale které bychom si měli uvědomovat. Škoda, že se nesešly v lepším filmu. Vezměte si třeba postavy, spíše karikatury, které s výjimkou hlavního hrdiny neprocházejí žádným vývojem. Trapnosti televizního ovladače v igelitu pak dosahuje několik krvavých příhod krátce před hořkosladkým koncem. Ten měl přijít o minutu dříve a ušetřit nás tak „krišňáckého“ dovětku. Natočil Jerzy Stuhr alespoň dobrou komedii? Respektive – je to komedie, nebo drama? Odpověď je stejně nejednoznačná jako na otázku položenou ve filmu: „Jste politik nebo herec?“. 70% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový polonudný příběh je stejně jako hlavní postava nevěrohodný. 1) Zobrazovaný polský humor připomíná ten náš, jemný a hořkosladký._____ 2) Reakce diváků živého erotického vysílání mi nepřišly adekvátní zobrazovanému...holt Polsko, no._____ 3) 56letý spoluscénárista, režisér a představitel hlavní role Jerzy Stuhr obsadil i svého příjemného 28letého syna Macieje do role syna hlavní postavy._____ 4) I o konci lze říci, co o celém filmu - poněkud americký, ale snesitelný. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jednoho dne zmizel do kláštera, aby utekl před komunistickým režimem. Po letech se vrátil, octil se v kapitalismu a všechny jeho děti se mezi tím ocitli namočení ve svinstvách různého kalibru: jedna dcera užívá drogy, účastní se zvrhlých sexuálních večírků, další vystupuje v TV jako hrdinka stejně zvrhlé reality TV-show a syn je aktivní v politice jako manipulující volební kandidát. :o) Jak už zde někdo jiný zmínil, vyloženě vtipnými nebo černohumornými momenty tenhle film zrovna neoplývá tolik, jak by jeden očekával, a plyne spíše jako drama, kterému ovšem nechybí nadhled a mnoho atraktivních prvků (už hned úvodní hudební číslo mě velice upoutalo). Ale když zjistíte, jakým způsobem se panu tatínkovi podařilo všechny tři děti z toho bahna proti jejich vůli zachránit a teď se všichni setkávají společně (a jak! :)) v jedné zahrádce, jde o skutečně skvělé černohumorné vyvrcholení filmu. Tenhle film měl za mě výborný spád, zůstával jsem pořád v očekávání, co přijde dál a jak se situace vyvine, a ač bych mohl vytknout některé jen povrchně zpracované postavy blížící se místy až ke karikaturám, určitě nemohu zavřít oči nad silným přesahem a myšlenkou s kritickým záběrem na společnost (ať už vládne socialismus nebo kapitalismus, lidi jsou včetně jistých špatných vlastnostní prakticky úplně stejní), která z tého hořké komedie vane. A taky je nemohu zavřít nad tím, jak mi po čase opět dobře padlo vidět mimo starších filmů i jeden velmi dobrý film naopak ze současnosti... oddechový a zároveň pořád kvalitní a smysluplný. „Chtěl bych ti pomoct...“ :) 80% ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama