Pote tin Kyriaki
Komedie / Drama
Řecko, 1960, 91 min
Jules DassinHrají:
Melina Mercouri, Jules DassinPlakáty
Američan Homer (Jules Dassin) přijíždí do Řecka, aby poznal v čem je tajemství jeho antické podoby. Potkává svéhlavou rozmařilou prostitutku a smyslnost Řecka začne vidět v ní. Z toho důvodu se z ní snaží udělat "lepšího" člověka a dostat ji od jejího řemesla k učení a kultuře. Později se však ukáže, že to, co se zdá být logicky správným činem, nemusí vždy správným být. (prsvl)
Houdini
Oscar 1 : Píseň - "Never on Sunday" + 4 nominace: Režie, Herečka HR - Melina Mercouri, Kostýmy ČB, Scénář . . . . . . . Zlatá Palma - výběr(11.5.2004)
Bebacek
S Melinou Mercouri po boku se Dassin zkrátka zbláznil, jinak se to vnímat nedá. Že mu z finančních důvodů nevyšel Lemmon a ani Fonda (a pak ani Perkins) a musel to zahrát (naprosto příšerně) sám, se ještě pochopit dá, ale že pořád obsazoval Melinu, která tak strašně moc neuměla hrát (věřím, že víc iritující herečky na světě nebylo a není), už ne (ta ho musela mít pod pantoflem). Je smutné, že právě tahle špatně napsaná a zahraná laciná taškařice je jeho nejoceňovanějším filmem. Další Dassinovy filmy s Melinou už budu muset sledovat pod vlivem, jinak se zblázním i já.(27.3.2012)
prsvl
Celkem fajn komediální drama, které ukazuje že ne vždy to co je logicky správné, správne musí být.(3.1.2008)
danecek24
18. Zlatý Glóbus za rok 1960 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Řecko(14.1.2009)