Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když dobrovolný policejní pomocník je příliš iniciativní, zaviní více zmatků než užitku. Lubomír Lipský svou postavu znatelně karikuje, když se úporného snaživce vede k vyšetřování. Nebožák netuší, co všechno výpověď nepříliš důvěryhodné svědkyně dokáže způsobit... Nepříliš povedená komedie se vyznačuje parodickými náběhy, které se dotýkaly tehdy obdivovaných děl (třeba Démantů noci). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"A kolik diletantů máme dneska u nás! A jakejch! A na jakejch místech! Jenže si jich nevážíme!" Aktívny ťulpas Lipský po príchode z práce nesmeruje do krčmy ani na futbal, ale vyzbrojený plácačkou a páskou na rukáve vo voľných chvíľach vyráža do ulíc ako člen PSVB (Pomocná stráž Verejnej bezpečnosti) a svojou horlivosťou a domýšľavosťou spôsobuje viac škody než osohu. Samotní žandári musia jeho iniciatívnosť a kriminalistické snahy brzdiť. "Špionáž provádí nepřítel, my jsme výhradne kontrašpionáž, jasný?!" Pokiaľ bolo cieľom filmu vysmiať sa celej pomocnostrážnej inštitúcii, tak bol cieľ splnený. Trochu slabšia komédia, ale herecké výkony, vtipné momenty a zopár dobrých hlášok to vytiahne do priemeru. "Že já se tenkrát v tom vosumačtyřicátým nechal ukecat! Moh jsem teď místo gaunerů honit prémie!" ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bizár z českého filmového archívu. 1) Nejvíc mě dojala světovost mezinárodního hotelu, v němž si zahraniční návštěvníci čtou v novinách l´Humanité (vydavatel Komunistická strana Francie), Daily Worker (vydavatel Komunistická strana USA) a Neues Deutchland (vydavatel Sjednocená socialistická strana Německa - něco jako Rudé právo v NDR). 2) Zazpíváme si? Všechno, co je podezřelé, odhalí mé oko bdělé: neznámého pachatele, temné rejdy nepřítele, tajné písmo, otisk palce, stopu, která mizí v dálce. Rozhazuji svoje sítě hbitě, skrytě, ostražitě._____ 3) Vtipný koment: vypravěč*. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tento udivující pokus o komedii, jejímž hrdinou je notorický fízl, vznikl překvapivě již v pražském předjaří, a ne až za normalizace, kdy by to bylo přirozenější, a potvrzuje tak výstižnou a nadčasovou charakteristiku tuzemského osídlení, kterou Egon Bondy předeslal svou skvělou prózu Šaman: „Obyvatelstvo je povahy zblblé a televizemilovné. […] je tradičně tak profízlované, že jeden udávaje druhé prostřednictvím třetího už udává sám sebe.“ Lipský sice aktualizuje hlustvisihákovskou grotesknost nepoučitelně sebezahleděného blbství ironickými gesty, které ono nadšené práskačství trochu zesměšňují, nicméně sama podstata slídivého jáství, neutěšitelně poučujícího, k újmě nedochází. Plácačka je vždy potřebná – a much je dost. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Typická spotřební fraška, založená na jediné a nepříliš zábavné motivaci aneb Dej blbovi funkci. Umělecká dráha režiséra Blumenfelda se ubírala klikatými cestami, od dokumentaristiky přes filmy detektivního charakteru, ale de facto nikdy nezanechala výraznější dojem. Navzdory tomu si tu Věra Ferbasová vystřihla další půvabnou vedlejší roli a letmým pohledem se zde rozloučila se svým stabilním partnerem předkvětnové éry Jiřím Dohnalem, který nám bohužel za ta léta nakynul a zestárnul. Nicméně sumární spojení špílců sklerotické svědkyně a vášnivého filatelisty má něco do sebe i v tak mizerném filmu, jenž byl propadákem už v době svého vzniku. Inu, z vody se vaří těžko. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Pokus o veselohru s ústřední postavou aktivního pomocníka VB. Výsledek je nepovedený a neinvenční, taková šedivá filmová myška, která nezaujme. Možná bylo záměrem filmu říci, že i někteří členové pomocné stráž VB mají své chyby a občas přešlápnou ... kdo ví? Nebylo vše povedené, co se natočilo v letech šedesátých. Jediným plusem je výkon Lubomíra Lipského, postavě dodává punc pravdivosti s mírnou dávkou parodie. Jen dodám, že členové pomocné stráže VB, některé „baby domovnice“ a „šedý mor“ představovali snad nejodpudivější tváře reálného socialismu, jejich vměšování se do věcí, do kterých jim nic nebylo a donášení na občanstvo bylo ve všeobecném opovržení. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Eduard Lebeda (Oldřich Lipský), co by pomocník stráže veřejné bezpečnosti, provádí samostatné úkony, zastavuje auto a podobně. To by ale ve skutečnosti nemohl, protože hlídka PS mohla pracovat vždy jen s členem VB. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Desná a Jablonec nad Nisou a v obci Kořenov. (dyfur)
  • Poslední celovečerní hraný film Pavla Blumenfelda; v následujících letech pracoval v TV a v dabingu. (Karlos80)

Reklama

Reklama