Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Vejplata pracuje Charlie jako zedník na stavbě, kde ho terorizje šéf, doma ho otravuje manželka a ještě neustále řeší nedostatek peněz. Jeho jedinou radostí je pořádně se po vejplatě opít... (oficiální text distributora)

Recenze (16)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Filmový výtvor Vejplata jsou zkušeně protančené hrátky cirkusového klauna. Exprese satirizujícího odlehčení se v lihovém výparu a propustných škvírkách spořádaného manželského stavu elegantně proplétá přes všechny nástrahy posvátného svazku a útrap života, vynalézavost přizpůsobuje realitu daným podmínkám a cirkusová akrobacie je nutným předpokladem pro klaunův vzlet ke hvězdnému nebi. Hlavním středem vesmíru je Charlie Chaplin v roli zednického pomocníka s akrobatickou průpravou a z donucení také nadmíru obratného manžela stereotypu života, rozverná šaráda si zakládá na dokonalých pohybech cirkusových dovedností a radost ze života je dokonána. Vedle Charlieho ve výplatní den zaujme také jeho nekompromisně náročná a akurátně přísná manželka (Phyllis Allen), lehce šikanující zednický mistr (Mack Swain), mistrova mladá dcerka (Edna Purviance), zedník s problémovým obědem a Charlieho pijácký kumpán večera (Syd Chaplin), či roztržitý Charlieho kolega pijatiky po výplatě (Henry Bergman). Film Vejplata je povedenou zábavou cirkusového klauna, milujícího pohyb i výraz expresivního zurčení klaunského sdělení. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Vrcholné období Ch. Chaplina a "Pay Day".¬         Založením vlastní podílnické filmové společnosti v lednu 1919 je založeno také vrcholné období Chaplinovy tvorby filmové. Od konce r. 1915 je Chaplin už proslulý a úspěšný (má za sebou na padesát ve směs krátko- a středometrážních snímků) a jako takový je výborně placen, ale přes to je stále nespokojen jak s penězi od distribučních a produkčních společností, tak i s tím, že je nucen tvořiti pod tlakem časovým a prostoru pro vlastní rozvoj má nedostatek. Chaplinovy "miliónové" smlouvy z dřívějška mu umožnily konečně osamostatniti se, v lednu 1918 dobudoval své vlastní studio a rok po té zakládá se třemi dalšími podílníky vlastní distribuční společnost "United Artist Corporation", pod jejímiž křídly tvoří a produkuje všechny své další snímky až do r. 1952.¬                 Od vysvobození od tlaku ze smluvních závazků je posun v kvalitě viděti jaksi na první pohled. Chaplin se rychle osvobozuje od prvotních klopýtnutí a kopanců do zadku směrem k ukazování nitra člověka, začasto chudého, opomíjeného tuláka na okraji společnosti. V jeho tváři lze čísti běžné lidské touhy, sny, které se těžko vyplní i bohatým, neboť lidské štěstí není ukotveno v majetku a spíše "padá z hvězd". Od plácnutí sebou do kaluže až ke hvězdám, to je vskutku obdivuhodná cesta, pro niž hlavně máme Chaplina rádi my, kteří se lidské žalosti spíše nesmějí.¬                 "Pay Day" používá spíše jednodušších nápadů, kterým se máme smáti, ale chudého tuláka a jeho trable ukazuje také. Pro jeho profesionální natočení patří mezi ty lepší krátkometrážní počiny Chaplinovy.¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vejplata je jednou z těch Chaplinových grotesek, u níž již vidíme povedený námět, resp. dějovou linii, které jsou podřízeny veškeré vtipy. Diváka pobaví Charlieho chytání cihel a jistě může ocenit i nápaditost s výtahem, se kterým si vystačí dlouhou dobu. Pasáž po výplatě dokáže také zaujmout, neboť opilecké eskapády Chaplin zvládá tradičně skvěle. Scény s manželkou mají také svůj půvab. 4* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čo k tomuto filmu napísať? Charlie ho natočil po svojom dlhometrážnom počine Kid a ak existuje obdobie, ktoré dosahovalo v jeho tvorbe vrchol tak to bolo práve toto obdobie od roku 1921. Výplata si berie to najlepšie z jeho minulých grotesiek a pridáva tam aj žieravú kritiku spoločnosti, ktorej sa nikdy nevyhýbal a v neposlednom rade tuláka, ktorý v tomto filme, ako obvykle, exceluje. Na ploche 20 minút, vytvára neuveriteľné gagy na ktorých som sa skutočne pobavil. Charlie Chaplin tak ako ho mám rád. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"That night - solving the peace problem."     Vynikajúca posledná Chaplinova krátka groteska, ktorá je doslova prepchatá skvelými humornými nápadmi. Pritom je mimoriadne vyrovnaná naprieč všetkými svojimi scénami - od práce na stavbe (Charlieho skvostný nástup do práce, jeho ekvilibristika s tehlami, či obedná prestávka, v ktorej hraje významnú rolu výťah), cez skvelú opileckú partiu a problémy s cestovaní električkou ("Fare, please.") až po peripetie s hrozivo pôsobiacou manželkou. Videná 22-minútová verzia s výbornou hudbou samotného Charlieho Chaplina z roku 1973. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama