Reklama

Reklama

Charlie zlodějem

  • USA Police (více)

Obsahy(1)

Charlie (Charles Chaplin) je propuštěn z vězení a okamžitě podveden falešným farářem a je bez peněz. Jeden bývalý odsouzený přesvědčí Charlieho, aby mu pomohl vloupat se do domu, ale majitelka domu (Edna Purviance) je chytí a zavolá policii. (sator)

Recenze (15)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Policie je umělecky povedeným rozloučením Charlieho Chaplina s filmovým studiem Essanay. Sociálně kritická rovina filmu má zcela zřetelné obrysy, nezapomíná na akrobacii pohybu a dychtivost cirkusového klauna. Charlie přestává být hračkou fyzicky bolestivé zábavy, pere se se životem navzdory husté spršce zákeřných ran cynického osudu a uspokojivé zakončení bylo nutností trhu a doby. Vedle osudem zmítaného čerstvě propuštěného kriminálníka Charlieho zaujme také křehká žena a pohotově obratná oběť vykrádaného domu (Edna Purviance), Charlieho bývalý spoluvězeň a jeho obratně nebojácný druh kriminálního skutku (Wesley Ruggles), aktuálním stavem zmožený opilec (James T. Kelley), jeden ze zasahujících policistů (Leo White, též v rolích pohoršeného hokynáře a neústupného provozovatele noclehárny), při vykrádání nechtěně asistující policista (John Rand), další zasahující policajt (Fred Goodwins, též v roli odmítnutého kazatele), vykutálený kazatel čestné a rovné cesty životem (Billy Armstrong), či třetí zasahující policista (Harry 'Snub' Pollard). Policie aneb Charlie zlodějem mává satirickým praporem cirkusového klauna a film hned nabízí komplexnější prožitek. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výborná groteska. Viděl jsem sestříhanou verzi, takže tam občas některé věcí nedávají moc smysl (hlavně s Ednou), ale pobavil jsem se, děj je výborný, vtipy fungují, Charlie je naprosto klasický, scénka s policajtem u vchodových dveří je pak naprosto geniální. Jsem tedy spokojen, povedená záležitost. 75%. ()

Reklama

mistrKadó 

všechny recenze uživatele

Tento Chaplinův film byl radikálně sestřihán (o celou třetinu) společností Essanay a v této podobě uveden do kin. Vystřižené části a i některé stávající se později objevily ve filmu Triple Trouble, do kin uvedeného dva roky po tom, co Chaplin tuto společnost opustil. Doporučuji shlédnout rekonstruovanou verzi, která je součástí dokumentu o tomto filmu „The Chaplin Puzzle“. V ní se například dozvíte, proč Edna Purviance tak pohotově přijala Charlieho jako zloděje ve svém vlastním domě a nakonec ho zbavila viny, což jinak působí nelogicky. ()

everlong 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný snímek. Charlie tentokráte jako nepoučitelný zlodějíček, kterému se opět nic nedaří:) takže nezbývá nic než zavolat policii a párkrát si oběhnout dům: DÁLE HRAJÍ: James T. Kelley (Drunk) Leo White (Fruit Seller /Flop House Proprietor/ Policeman) John Rand (Policeman) Fred Goodwins (Fake Preacher) Billy Armstrong (Dubious Character) Bud Jamison (Dubious Character) Paddy Maguire (Man in Flop House) George Cleethorpe (Policeman) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Let me help you to go straight."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá je z tých dejovejších, so zaujímavým príbehom s prekvapivým dejovým zvratom. Nájdu sa tu síce aj trochu slabšie pasáže (predbiehanie sa v rade), celkovo sa ale jedná o grotesku vysokej úrovne, ktorá hýri výbornými nápadmi (zápletka s falošným kazateľom, nečakané správanie pani domácej). Highlightami sú hlavne skvelá scéna v nocľahárni (doslova neodolateľná je tá zberba pri platení a rovnako aj židovský majiteľ v podaní Lea Whitea, ktorý tu inak vystupuje hneď v trojrole), distingvovaní policajti, z ktorých vyžaruje neskutočná pohoda (kávička, cigarka) a samozrejme nemôžem opomenúť ani výbornú Ednu Purviance. Videná verzia s výbornou orchestrálnou hudbou Roberta Israela (1999).     "He is my husband!" ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Film byl zrekonstruován do původní podoby až v roce 1992. Klíčem se stal film Triple Trouble, který obsahuje ony vystřižené scény. (everlong)
  • Chaplin původně pracoval na filmu Life, ale společnost Essanay i diváci chtěli další krátkou komedii. Materiál, který Chaplin natočil, použil a vytvořil tak grotesku Charlie zlodějem. (everlong)
  • Před uvedením filmu do kin ho společnost Essanay zkrátila a odstranili tak celou třetinu filmu, včetně dvou klíčových scén - práce s Ednou v kuchyni a scéna v levném hotelu. (everlong)

Reklama

Reklama