Reklama

Reklama

Recenze (5)

stub 

všechny recenze uživatele

Nekompromisních *****. Nádherné, citlivé a přesto tvrdé pojednání o stáří a stárnutí, senilitě, smrti a v neposlední řadě také problematice eutanazie. Starý Ryosaku žije se svou ženou Tatsu, jíž zesilující úpadek kognitivních schopností začíná dělat ze života peklo, u svého syna a jeho manželky. Jednoho rána je Tatsu nalezena mrtvá a k vraždě se dozná (sám již také značně senilní) Ryosaku - okolnosti smrti však neodpovídají jeho "popisu". Yoshida opět přesně ví, co chce sdělit a činí tak maximálně účinným způsobem, na jeho poměry jde navíc o dílko divácky poměrně vstřícné (i přes intenzitu tématu). Rentaro Mikuni je v hlavní roli doslova fascinující, bezchybný výkon podávají i Sachiko Murase (jeho žena) a Choichiro Kawarazaki (syn Yoshio), příjemnou ozdůbkou jsou Tomisaburo Wakayama či Koichi Sato (syn Rentara Mikuniho) jako vyšetřující detektivové ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Klíč k názvu filmu (LIDSKÝ SLIB) se skrývá v nejednoznačném dialogu mezi náčelníkem a vyšetřovateli o vině na smrti ženy. A zřejmě se týká také otázky o přijatelnosti euthanasie. Náčelník říká dle anglických titulků : ZÁKON JE JEN LIDSKÝ SLIB (podle japonského slovníku však YAKUSOKU kromě SLIBU může být něco jako ÚMLUVA). Ostatně ruský název filmu je DOGOVOR MEŽDU LJUĎMI. Komentář nalezen jediný, bohužel francouzsky : http://www.culturopoing.com/cinema/sorties-dvdblu-ray/kiju-yoshida-promesse-dvd/20090408 ()

MrD 

všechny recenze uživatele

Promise je drama z prostředí rodiny, ve které dožívá babička, která je psychicky již trochu mimo. Její manžel - dědeček je na tom lépe ale postupně začíná také provádět různé nepřístojnosti (např. se přehrabuje na ulici v odpadcích). Jejich dospělý syn je svědkem toho, jak jeho rodiče postihuje senilita. Jeho žena, která se o nemohoucí babičku stará nedokáže zvládnout absurdní projevy stáří - babička jí nazývá démonem a ona jí proti její vůli zavírá do koupelny. Rodina pod takovým tlakem zažívá dost těžké období. Jsme svědky i přímočarých a bezcitných názorů (již dospělých) vnoučat, která by prarodiče ze společného domu nejraději vyhodiaiy ()

Reklama

Reklama