Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starověká Čína. Ani Velká zeď nedokázala zadržet hordy bojovných Hunů, kteří napadli mírumilovnou Říši středu. Moudrý a mezi lidem oblíbený císař proto vyhlašuje mobilizaci - jeden muž z každé rodiny musí vstoupit do armády, která má v rozhodující bitvě odrazit vojska dobyvatelů. Mezitím se v jedné zapadlé vesničce připravuje poněkud rozjívená dívka Mulan na své první setkání se svatební dohazovačkou. Nejsvatějším úkolem každé mladé ženy jsou totiž vdavky a oddaná služba manželovi. Jedině v této roli přinese Mulan své rodině radost a úctu celé vesnice. Naneštěstí Mulan je na tuctovou nevěstu trochu divoká a tak její setkání s dohazovačkou dopadne zcela katastrofálně. Tuhle holku si nikdo nikdy nevezme! A k dovršení rodinného neštěstí přijíždí do vesničky císařští verbíři. Starý otec Mulan bude muset nastoupit do armády, protože v rodině není žádný jiný muž. Ještě téže noci se Mulan rozhodne. Aby zachránila otce, ostříhá si vlasy, převlékne se za chlapce a narukuje. V nastávajících nebezpečných dobrodružstvích naštěstí nebude sama. S pomocí duchů rodinných předků a rodinného draka strážného zachrání Mulan Čínu před krvelačnými hordami divokých Hunů a pro sebe a svou rodinu získá úctu celé země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

Hees 

všechny recenze uživatele

Tento film som zohnal pre niekoho iného a zistil som,že som ho už videl.Ale nedostatočne som si vybavoval všetko čo v nom bolo tak som si ho pozrel druhý krát.Keby si ho nepozriem druhý krát nemal by 5 hviezdičiek.A musím sa priznať,že ani by ich nemal keby v nom nebola taká nádherná hudba.Úplne som sa do muziky počas filmu ponoril preto chápem,že má Oscar 1 nominace: Hudba - M.Ja by som dal aj oscara.Po tom kto ho nakoniec mal pátrať nebudem.Mulan je zábava pre každého starého či mladého je to krásna rozprávka o ženskej hrdinke. ()

sssssycak 

všechny recenze uživatele

Legendu o Mulan jsem si v dětství zamiloval hned při prvním shlédnutí. Dokonce jsem si ten film tak oblíbil, že to byl první film, který jsem si kdy z videopůjčovky zkopíroval. :) Dnes, cca po 10 letech, jsem na tento film náhodou narazil, a nedalo mi to se na něj nepodívat. Časy, kdy jsem na něm v dětství ujížděl, jsou sice nenávratně pryč, ale i tak se mi tento animák velmi líbil. Jednoduchý děj, vtipné momenty, suprové animace, nějaké to skryté vnitřní kouzlo, které slovy nelze popsat, a trošička nostalgie (no, hodně), a nemůžu jinak, než 5*. ()

Reklama

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Skvělá disneyovka, ani na minutu jsem se nenudila, dokonce ani ten zpěv mi nepřišel protivnej jako u jiných disneyho kreslených filmů. Ta pasáž co se odehrává ve vojenským táboře mi připomněla Asterixe, skvěle jsem se bavila :-)). Kontrast k humoru je scéna s hunským vojskem v horách, působila tak impozantně že by se za ni nemusel stydět kdejakej historickej film. 90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mulan mi tenkráte těsně před miléniem a doby obav, že nepůjdou po roce 2000 díky Y2K počítače nějak unikla. Tak jsem ji viděl až nyní a to jen v rámci ,,escort mission'' s omladinou. A je mi to líto, ale byl jsem zklamán. Ne ani tak příběhem, ale animací. Bylo tam pár úžasných momentů např. když hordy Mongolů se ženou zasněnženou plání... Ale celkově mi to přišlo takové televizní, z hlediska kresby a animace nedysneyovsky chudé. Příliš mnoho velkých barevných ploch a jen jednotlivé kontury postav. Snad to byl záměr, ale řekl bych, že i starší kousky z dílen WD byly detailnější... A nesedl mi ani dabink. Kříž jako vtipný hlas dráčka mi úplně nesedl. Co vyzdvihuji do nebes je překrásný hlas Jany Mařasové, která navíc dokonale zpívá a bez níž by naše dabované pohádky byly jak Hajaja bez hlasu pana Brodského. A radost jsme měl i z česky zpívaných původních písniček. Nicméně co jsem já. Já byl jen doprovod. Omladina se sem tam usmála, ale ,,slabost'' pohádky prozradilo jedno nevyřčené přání. Po každé hezké pohádce slýchám . ,,to chi vidět ještě jednou'' a já se chytám za hlavu, protože z jednou je leckdy i 50x... Tady to naštěstí nezaznělo. Dávám tedy za 3 rachejtle. * * * ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Asijská kultura mě vždy fascinovala více nežli ta euroamerická. Snad pro její exotičnost, dlouholetou tradici a rozmanitost. Možná ona fascinace souvisí s mnoha přelomovými historickými událostmi. A kdoví, třeba svým očím jenom rád dopřávám pohled na fešné Asiatky. V Legendě o Mulan, nikoliv jenom pokusu o „jinou disneyovku“, se snoubí vše výše uvedené. Snaha o přiblížení některých hluboko zakořeněných tradic, silný a dojemný příběh podloženými hrstí historických faktů (znáte to, legendy) a sexy titulní hrdinka (už dávno mi nepřipadá zvrácené ulpívat pohledem na křivkách animovaných dívek). Skromných osmdesát minut děje je na prostou dějovou linku akorát. Svůj prostor přitom dostanou vsuvky muzikálové, infantilní i akční. Ty první zastupují obstojně zvládnuté písně, ty druhé jenom zřídkakdy otravný dráček (v originále namluvený Eddiem Murphym, který tak mohl natrénovat svůj ostrovtip na shrekovského Oslíka), ty třetí výcvikem a jeho následným užitím v praxi (jedna ženská lest mnohdy vydá za tisíc vojáků). Po pár minutách vám bude jasné, kdo v příběhu sehraje jakou roli, jakou podobu budou mít klacky házené osudem pod nohy hlavní hrdinky, ale nic z toho mi nevadilo. Na filmu je znát podíl čínských tvůrců a snaha tvůrců nečínských čínskou mentalitu pochopit (pravda, na hodně zúženém prostoru). Poupravení některých historických faktů může vzbuzovat smích, jenže o ně zde tolik nejde (jakkoliv je záslužné, že si menší caparti uvědomí „aha, tak v Číně vládl císař, který dal postavit Velkou zeď na obranu proti Hunům“). Jde o emoce. Nevím jak vaše, ale mé duševní spříznění s Mulan bylo skoro stoprocentní. Nejsem žena, nejsem feminista, jenom jsem neměl problém promítnout část svého já na sympatickou fiktivní postavu. Legenda o Mulan je nejlepší z neklasických disneyovek a ve skrytu duše doufám, že se za pár let hrdě zařadí po bok Sněhurky, Alenky či Popelky. 90% Zajímavé komentáře: tron, Němi, Weirdman ()

Galerie (55)

Zajímavosti (32)

  • Chvat, kterým Mulan odzbrojí Shan-Yu s vějířem, patří mezi skutečné bojové techniky. (D3VIL)
  • Legenda o Mulan byl vůbec první film studia Disney vydaný na DVD (1999). (D3VIL)

Související novinky

Mulan sehnala záporáka

Mulan sehnala záporáka

27.07.2018

V chystané hrané adaptaci disneyovské pohádky Legenda o Mulan si postavu záporáka Khana zahraje Jason Scott Lee (Dračí život Bruce Lee, Tygr a drak: Meč osudu). Film už nějakou dobu chystá režisérka… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Princ Krasoň dostane vlastní film

Princ Krasoň dostane vlastní film

08.07.2015

Minulost i budoucnost patří disneyovským princeznám. Došlo na ně v Popelce i v Čarovném lese, v Krásce a zvířeti nebo v Mulan pak brzy uvidíme další. Mezi filmy o odvážných dívkách ale u Disneyho… (více)

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

25.09.2013

Dobrá zpráva pro všechny příznivce filmové hudby: Pražský filmový orchestr připravuje pro letošní podzim velikou sérii koncertů v celé republice, dvakrát zavítá i do Bratislavy. Orchestr, zaměřený… (více)

Reklama

Reklama