Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starověká Čína. Ani Velká zeď nedokázala zadržet hordy bojovných Hunů, kteří napadli mírumilovnou Říši středu. Moudrý a mezi lidem oblíbený císař proto vyhlašuje mobilizaci - jeden muž z každé rodiny musí vstoupit do armády, která má v rozhodující bitvě odrazit vojska dobyvatelů. Mezitím se v jedné zapadlé vesničce připravuje poněkud rozjívená dívka Mulan na své první setkání se svatební dohazovačkou. Nejsvatějším úkolem každé mladé ženy jsou totiž vdavky a oddaná služba manželovi. Jedině v této roli přinese Mulan své rodině radost a úctu celé vesnice. Naneštěstí Mulan je na tuctovou nevěstu trochu divoká a tak její setkání s dohazovačkou dopadne zcela katastrofálně. Tuhle holku si nikdo nikdy nevezme! A k dovršení rodinného neštěstí přijíždí do vesničky císařští verbíři. Starý otec Mulan bude muset nastoupit do armády, protože v rodině není žádný jiný muž. Ještě téže noci se Mulan rozhodne. Aby zachránila otce, ostříhá si vlasy, převlékne se za chlapce a narukuje. V nastávajících nebezpečných dobrodružstvích naštěstí nebude sama. S pomocí duchů rodinných předků a rodinného draka strážného zachrání Mulan Čínu před krvelačnými hordami divokých Hunů a pro sebe a svou rodinu získá úctu celé země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Pěkná Disneyovka se zajímavou animací. Samozřejmě nechybí jako vždy pěkná hudba (J.Goldsmith) a spousta legrace. Není ostudou dívat se na tenhle film ani ve vyšším věku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Asijská kultura mě vždy fascinovala více nežli ta euroamerická. Snad pro její exotičnost, dlouholetou tradici a rozmanitost. Možná ona fascinace souvisí s mnoha přelomovými historickými událostmi. A kdoví, třeba svým očím jenom rád dopřávám pohled na fešné Asiatky. V Legendě o Mulan, nikoliv jenom pokusu o „jinou disneyovku“, se snoubí vše výše uvedené. Snaha o přiblížení některých hluboko zakořeněných tradic, silný a dojemný příběh podloženými hrstí historických faktů (znáte to, legendy) a sexy titulní hrdinka (už dávno mi nepřipadá zvrácené ulpívat pohledem na křivkách animovaných dívek). Skromných osmdesát minut děje je na prostou dějovou linku akorát. Svůj prostor přitom dostanou vsuvky muzikálové, infantilní i akční. Ty první zastupují obstojně zvládnuté písně, ty druhé jenom zřídkakdy otravný dráček (v originále namluvený Eddiem Murphym, který tak mohl natrénovat svůj ostrovtip na shrekovského Oslíka), ty třetí výcvikem a jeho následným užitím v praxi (jedna ženská lest mnohdy vydá za tisíc vojáků). Po pár minutách vám bude jasné, kdo v příběhu sehraje jakou roli, jakou podobu budou mít klacky házené osudem pod nohy hlavní hrdinky, ale nic z toho mi nevadilo. Na filmu je znát podíl čínských tvůrců a snaha tvůrců nečínských čínskou mentalitu pochopit (pravda, na hodně zúženém prostoru). Poupravení některých historických faktů může vzbuzovat smích, jenže o ně zde tolik nejde (jakkoliv je záslužné, že si menší caparti uvědomí „aha, tak v Číně vládl císař, který dal postavit Velkou zeď na obranu proti Hunům“). Jde o emoce. Nevím jak vaše, ale mé duševní spříznění s Mulan bylo skoro stoprocentní. Nejsem žena, nejsem feminista, jenom jsem neměl problém promítnout část svého já na sympatickou fiktivní postavu. Legenda o Mulan je nejlepší z neklasických disneyovek a ve skrytu duše doufám, že se za pár let hrdě zařadí po bok Sněhurky, Alenky či Popelky. 90% Zajímavé komentáře: tron, Němi, Weirdman ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Honor to Us All [3:03] ,2. Reflection [2:27] ,3. I'll Make a Man Out of You [3:21] ,4. A Girl Worth Fighting For [2:26] ,5. True to Your Heart [4:16] ,6. Suite from Mulan (score) [7:06] ,7. Attack at the Wall (score) [4:59] ,8. Mulan's Decision (score) [3:23] ,9. Blossoms (score) [6:27] ,10. The Huns Attack (score) [4:30] ,11. The Burned-out Village (score) [5:53] ,12. Reflection [3:36], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pár let jsem se tomu bránil, ale vyrostla tu klasika. Bitvy překvapují velkolepostí, dráček s cvrčkem pilují všechny hranice humoru a i když se ústřední linka párkrát otře o nějaké profláknuté klišé, napětí a zábavě to neublíží. I tentokrát pak fascinuje písničkový doprovod, kterému vévodí tréninková "I'll make a man out of you". ()

tron 

všechny recenze uživatele

No neviem, ja som sa dosť nudil. V niekoľkých okamihoch vskutku spekatakulárna disneyovka pre o čosi odrastenejšieho diváka s celkom podarenými (povinnými?) komickými figúrkami (dráčik a cvrček). Ale neoslovilo ma to atmosférou, tempom, príbehom a ani postavami. A spevácke pasáže mi prišli otravné, nevhodné, brzdili tempo a nebavili ma. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Plný kotol preto, že je to pokus o inú Disneyovku, najotravnejšie pesničky si preskáčeme už v úvode a na pomery značky to prekvapivo kultúrne nekurví postavy a reálie. A aj tancujúce malé zvieratká v tomto filme nie sú také otravné. 10/10 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Prima netradiční disneyovka pro dítě i dospělého o potřebě emancipace. Nechybí ale nic z tradičního koloritu - písničky a legrační zvířátka (nevím, jestli mě bavil víc dráček nebo cvrček, oba jsou boží) - vše přesně tak, jak má být. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Éra Disneyovek apropriujících exotické motivy a feminismus je rozhodně zajímavá z hlediska historického, kulturního a marketingového. Z hlediska vypravěčského mě nikdy nepřestane fascinovat, že scénu komických výstupů Eddie Murphyho může vystřídat scéna vraždění dětí. Mulan je asi z těch důstojnějších příkladů, i když některé její prvky mají pořád tu nepříjemnou pachuť znásilnění kultury, kterou to přitom v nejmenším nechápe. Víc mi asi vadí nulová emocionální hloubka a neexistující linka - nemá to ostatně ani 90 minut a proskáče to dějem bez jakéhokoliv nadechnutí. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mulan není špatná holka, ale na to, že zachraňuje Čínu se moc chová jako Američanka. Jako dítěti by mi to bylo jedno, ale protože jsem se jako malá bohužel k pohádce nedostala (a pokud se mýlím a dostala, tak mi ani neuvízla v paměti, což o něčem svědčí) a nemohu ji "nadhodnotit" z nostalgie. Asi jsem to chtěla více epic a na začátku o něco méně písní. Co bych taky nechtěla - vždyť je to disneyovka... Pro děti výborné na zabavení, pro dospělé fajn na odreagování. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Vidělas Huny? Jak vyjely ze sněhu? Jako sněženky!..... Mulan má neuveriteľnú silu. Vždy to bola moja najoblúbenejšia animovaná disneyovka a ono to na mňa aj po toľkých rokoch zaberá rovnako. Parádna, ale neskutočne parádna hudba (scéna keď sa Mulan pripravuje na vstup do armády je božia - http://www.youtube.com/watch?v=GvdBZzjEwq0), skvelí záporáci, trefný a dobre vypointovaný humor, rýchly spád, sympatické postavy, príbeh a fenomenálna akcia v zasnežených horách. Disneyovský poklad. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Srdce mi bušilo v každej scéne, keď sa objavili Húni. V tej dobe sa ich bál celý svet. Boli tak energeticky stvárnený, že som počas celého príbehu čakal, kedy sa znova objavia. Avšak aj ako celok tento animák žiari, ajkeď bol trocha ,,iný“ , než ostatné z bežiaceho pásu Ameriky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sama o sobě bych hodnotila asi o hvězdu níž, ale neb nejsofistikovanější divák nadšeně vykřikoval: "Mulan, Mulan, Mušu, bú", hm, já, JÁ vím, že kůň nedělá bú, musím zkrátka hodnotit na maximum a brzy se nám tu někde mezi kostkami, legem, medvídkem Vezetpáčkem, varanem, žábou Žábou, pejskem Hafem a dalšími nášlapnými zbraněmi, bude válet i panenka Mulan. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než dobrý animák, jehož tvůrcům sice při zpracovávání klasicky kreslených obrázků už pomáhaly počítače, ale vůbec to nevadí. Jisté výhrady mám snad jenom k hlavnímu nezajímavému mužskému hrdinovi, kterého scénáristé příšerně odflákli, jinak je v Mulan všechno na svém místě. Vtipy slovní i vizuální, muzikálová čísla (obě vojenské písně nemají chybu), sympatická Mulan, bezkonkurenční dráček Mushu s hlasem Eddieho Murphyho, hudba Jerryho Goldsmithe. Fajn. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Kdo tvrdil, že kvalitní animáč musí být v 3D podobě? Nádhera! Užasná animace, zajímavý příběh, milý humor, spousta pěkných písní a hlavně geniální Goldsmith. Kde je těmhle Disneyovkám konec? ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Napínavý a hezky ztvárněný příběh o dívce, která ve snaze zachránit své bližní a stát se hrdinkou poznává úděly světa za zdmi její vesnice ve starověké Číně. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mulan jsem si rozhodně užil. Ono koukat s děckama na Krtečka a Pandu není zrovna dvakrát kdovíco. Takže když se vyskytla možnost vybrat si nějaký ten animák, který jsem ještě neviděl, tušil jsem že Mulan může být poměrně dospělejší. Hlásím spokojenost. A třeba si dám i tu Dvojku. Co mě nebavilo, byla hudební čísla, ale třeba záporák byl dokonalý. 80% ()

Související novinky

Mulan sehnala záporáka

Mulan sehnala záporáka

27.07.2018

V chystané hrané adaptaci disneyovské pohádky Legenda o Mulan si postavu záporáka Khana zahraje Jason Scott Lee (Dračí život Bruce Lee, Tygr a drak: Meč osudu). Film už nějakou dobu chystá režisérka… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Princ Krasoň dostane vlastní film

Princ Krasoň dostane vlastní film

08.07.2015

Minulost i budoucnost patří disneyovským princeznám. Došlo na ně v Popelce i v Čarovném lese, v Krásce a zvířeti nebo v Mulan pak brzy uvidíme další. Mezi filmy o odvážných dívkách ale u Disneyho… (více)

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

25.09.2013

Dobrá zpráva pro všechny příznivce filmové hudby: Pražský filmový orchestr připravuje pro letošní podzim velikou sérii koncertů v celé republice, dvakrát zavítá i do Bratislavy. Orchestr, zaměřený… (více)

Reklama

Reklama