Hammett

USA, 1982, 95 min

Wim Wenders

John Barry

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(20.12.2005)

• Rogue

Uprostřed atmosférických kulis se odehrává pěkně nasnímaný příběh o ničem. Ale většinu času se spíš jen pomalu táhne.(16.12.2008)

San Francisco, 1928. Dashiell Hammet, a former detective of the Pinkerton Agency, in his thirties, is a tuberculous drunkard who barely survives writing detective stories. An old colleague, Jimmy Ryan comes to visit him -- he needs Dashiell's help to solve the case of Crystal Ling. A Chinese girl mysteriously disappeared. Hammett finds himself once more in the streets of Chinatown, on a complicated job involving his politicians, corrupt police officers, false friends and false corpses. Only his detective instinct will enable him to survive -- all the more disillusioned, he will go back to his typewriter.(16.6.2008)

• Ajantis

První film, jejž Wenders natočil v Americe; komorní detektivní příběh z 20. let minulého století. Dlouhé natáčení provázela řada těžkostí - docházelo k častým sporům s producentem, scénář byl několikrát přepsán a samotný film natočen dvakrát - podruhé téměř celý od nuly. Tohle vše se na něm silně podepsalo a jen stěží snese označení "film Wima Wenderse". Připomíná to, co režisér sám kritizuje, je už pouze vyprávěním jiných vyprávění a postrádá svůj vlastní život. Jsou to na pohled líbivé kulisy, mezi nimiž jsou ve vyjetých kolejích na provázcích popotahovány loutky-herci. Po formální stránce slušné, ale nic víc; předvidatelný děj, šablonovité charaktery, mírně komicky působící akční scény. Zatím nejslabší Wenders, jakého jsem viděl.(28.12.2007)

• bertrand

Tedy, je to bohužel přesně tak, jak avizují pánové Ajantis a Rogue. Bezkrevně natočená adaptace na které se zřejmě podepsaly neshody a přetáčky o kterých Ajantis tak informovaně píše. A je to škoda, protože románová předloha (které se tvůrci, pravda, moc nedrželi) není zase tak úplně špatná (u nás vyšla v roce 1990 v detektivní edici Smaragd), Hammett i jeho život je sám o sobě dost zajímavý (detektiv Pinkertonovy agentury, alkoholismus, gamblerství, tuberkulóza, dobrovolná účast ve WW2 v poměrně pozdním věku, vyšetřování výborem pro neamerickou činnost po válce, předčasné ukončení tvůrčí činnosti) a tohle všechno v kombinaci s (v knize) detailně vykresleným prostředím San Francisca konce let dvacátých mohlo vydat na solidní poctu detektivce tvrdé školy. Ale producent Franta Coppola holt držel Wenderse za koule a mačkal je moc silně, protože všechna šťáva vytekla do kalhot a ne do tohoto filmu.(9.5.2010)