Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (244)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Filmy o šikaně jsou v kurzu, je jen zvláštní, že u bedny s obětí sympatizujou všichni, ve filmu nikdo a tak je to vždycky. Tady holku vlastně nikdo vyloženě netýrá, jen ona žije se svym démonem z prožitého a vlivem toho se vyčleňuje sama. Teskní za expartou, když ale jasně vidíme, že její členky jsou naprostý kravky, což je přitom, že ona je v současnym stavu jedině možně srozumitelná a svým smutkem až půvabná, s podivem. Mluv neni brak, ale z mého pohledu stojí za povšimnutí především a možná jen dík Kristen Stewart. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malý, zato kvalitní snímek a zároveň příjemný film o nepříjemných pocitech. Melinda byla veselá dívka, měla partu kamarádek, když se cosi změnilo a rázem se z ní stala depresivní holka, která v sobě dusí neštěstí (lehce odhadnutelné) jedné osudové noci. Jak se příběh postupně rozmotává, na povrch vyplouvají události, které její duševní stav zapříčinily. Melinda se všemožně snaží se svými pocity vyrovnat, ale nikomu se nedokáže svěřit a tak se její svírající úzkost odráží i v jejím okolí. Nakonec jde přeci jen o to, nebát se promluvit. Speak samozřejmě stojí na hereckém sólu Kristen Stewart, které je zde velice dobře zahrané. Najdeme zde i několik podařených momentů, z kterých má divák dobrý pocit a na malý okamžik jej dokážou přenést mimo realitu svého pokoje, k čemuž přispívá i zvučně ladící hudební doprovod. Speak je dalším příkladem toho, že se z mála dá vytěžit hodně a méně známé filmy občas překvapí mnohem více než některé komerční slátaniny, které mnohonásobně vyšší rozpočet utopí akorát tak v kanále. (7/10) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jessica Sharzer, Annie Young Frisbie .. Všechny ty kecy o komunikaci a vyjadřování emocí... jsou lež. Nikoho doopravdy nezajímá, co chceš říct. ___ Perfektní holka. Jenže má v partě pořádný vroubek, za který její oblíbenost upadla k nule a s novým školním rokem nastává kolotoč krutého vyrovnávání se s nedávnou minulostí... Kristen Stewart je boží. Díky ní stojí veškerá niterní drásání na uvěřitelných základech. Ne, že by byl příběh špatně rozepsán, to právě naopak, ale je to hlavně ona, kdo dojem umocňuje. Tudíž perfektní podívaná nejen kvůli Kirsten. 90%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Perfektně zpracované posttraumatické chování a uzavření se do sebe spolu s apelem na důležitost umění se vyjádřit dělá z tohohle filmu neobyčejné dílo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NEZMĚNÍŠ NIC, KDYŽ NEPROMLUVÍŠ..... /// Práskač! PROČ? Melinda Sordino je osamělá duše, kterou spolužáci nesnáší. PROČ? ,,Ta holka má problém!“ (Jo? A kdo ne?) Jsou věci (situace) z nichž i středoškolák předčasně zestárne. A Kristen Stewart se pro tyhle role narodila. Melinda v jejím podání je ta nejdeprimovanější osoba jakou jsem poznal. Její dokonalost musí imponovat všem (i těm bez traumatu). Drama s ,,lidským“ příběhem a díky fungující režii film o ,,O NĚČEM“, co můžete zažít. STALO SE, NEDÁ SE TOMU VYHNOUT. Síla slov by se neměla přeceňovat, ale najděte lepší recept na léčbu svých depresí. NEMUSÍŠ O TOM MLUVIT, JESTLI NECHCEŠ. Kdyby jste si chtěli promluvit...... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Často lezu do skříně, abych si mohl(a) zařvat. 2.) Zjistím, že Kristen Stewart nestojí za starou Bellu. 3.) Víte hovno, co jsou deprese..... /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Dosud pro mě "neznámá" Kristen Steward předvedla, jak těžké je mluvit, když se Vám stane něco nepříjemného. Místo aby někomu svěřila svoje hrozné tajmenství, mlčí a sama se s tím pere. Stává se obětí šikany a plave proti proudu. Najednu stranu s ní soucítíte a přejete ji hodně síly a na druhou stranu křičíte: "Tak už mluv, tak už to někomu řekni!" A její umělecký proslov si Vás kousíčkem získá :) P.S. Jak Vy umíte nakreslit strom?? :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ne všichni se při dospívání perou jen s vlastním vztekem a nepochopením ze strany okolí. Malá a silná duševní očista, která nenutí do deprese a smutku, ale hledá naději právě díky nim. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zamlklá holčina, pravděpodobně skrývající nějaké trauma, či komplex se stále ne a ne rozpovídat a tak se snažíme nahlédnout do jejího nitra a pomocí flashbacků porozumět zdroji jejího pesimismu a stranění se. Na rozdíl od Donnieho Darka, kde abstraktní a depresivní postava slouží k tomu, aby mohl být abstraktní a depresivní celý film, u Speak tyto atributy zůstávají vlastní jen postavě, samotný film nepředstavuje nikterak tíživou podívanou a naopak v konečném důsledku je i očišťující. Mluv je skromné a věrohodné drama přímo z ulice a díky vynikajícímu a procítěnému vystupování Kristen Stewart je nemožné s ní nesympatizovat, ovšem z celého námětu šlo vytřískat i víc, ať už emocí, sofistikovanějšího děje, nebo odboček. 8/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Wow. Tohle je takové to jemné wow, které nikdo nekřičí, jen možná přeletí ztichlý pokoj. Kristen byla skvělá, skoro jako by to sama zažila, jako by prostě jen někdo zachytil na pásku, co se děje. Jako by to nikdo nehrál, jako by prostě všichni žili ty své bezútěsné životy. Takhle mě takové komorní drama ještě nezaujalo, nezískalo si. Krásný film. Ještě jednou, wow. Ačkoliv to tak nemusí vypadat, tenhle film přináší naději a to je umění. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V rámci možnosti poměrně zajímavý snímek, v němž spíše než o šikanu jde o hrdinčinu neschopnost / nevůli zapadnout. Poměrně solidním výkomům (především Zahn je skvělý) bohužel výrazně škodí občasné emo vyznění a z hlediska našince také poněkud automaticky předokládaná orientace v americkém školním systému. Netvrdím, že je to automaticky chyba filmu, ale nezodpovězených otázak na adresu především vnitřní logiky filmu to ve mě vyvolalo až moc, stejně tak některé nejasnosti v motivacích postav. Přesto vlastně docela solidní film, na který bych už ale podruhé asi koukat nemusel... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Potenciál snímku podle mě zůstal nevyužit. Kristen Stewart podala sice velmi dobrý herecký výkon (no ostatně, kdo viděl Úkryt nebo Útěk do divočiny, nemá tutu nadějnou herečku zaškatulkovanou jenom z přiblblého Stmívání), ale to bylo na filmu asi to jediné, co opravdu fungovalo. Jinak mi to připomínalo nic moc extra teen film plný klišé o jednom nepřispůsobivém jedinci, místo dramatu, ve kterém plně cítíme s hlavní postavou a události kolem ní s námi řádně citově pohnou. Lepší 3*, ale kvůli nenaplněnému očekávání zaokrouhluju směrem dolů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tragickosť tohto príbehu, ktorý je dnes podobný mnohým iným, a z ktorého by bol ešte pred pár rokmi škandalózny film, je v súčasnosti krutou realitou, čo potvrdzuje aj množstvo filmov s podobnou tematikou. Takže začína byť rozhodujúce už nielen šokovať, ale látku aj kvalitne predniesť. To sa podarilo za účasti veľmi dobrého hereckého výkonu Kristen Stewart a solídnej réžie. Flashbacky boli veľmi dobre rozkúskované a použité na tých správnych miestach, dej nenudil, napätie rástlo spolu so spokojnosťou. 80%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený "malý" film, který na špičku dostávají herecké výkony. Kristen Stewart dala celému snímku uvěřitelnost a to je v těchhle dramatech podle mě to hlavní. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Přítel film okomentoval slovy "To je sra*ka." Já bych použila asi jiné vyjadřovací prostředky, ale v podstatě má pravdu. Připadá mi, že to vysoké hodnocení dělají 1)fanoušci Kristen, kteří by každému jejímu hereckému výkonu fandili i kdyby nedělala naprosto nic a 2)lidé, kteří si po Stmívání mysleli, že Kristen neumí hrát a tady je překvapilo, že se její výkon obešel i bez těch podivných tiků. To je sice pravda, ale na druhou stranu tu zase celou dobu měla jediný výraz alá zaražené prdy(viz.zdejší fotky) a skoro nemluvila. Sice ji jako herečku nemusím, ale vím, že když chce, tak jí to opravdu jde (Runaways, Welcome to Rileys), ale tady prostě nepředvedla nic. Po přečtení komentářů mám zase tiky já. "Herecký koncert" nebo "Oscar pro Kristen"? To jako vážně? Nebuďte směšní. Tvářit se depresivně bych uměla teda taky. A co se filmu týče, tak je to víceméně takové Beverly Hills. Naprosto nezáživné, nezajímavé, neoriginální. A od začátku dost předvídatelné. Chválím asi jedině závěrečné vyústění, kdy jsem skoro tleskala nadšením, že se konečně něco děje. Mimochodem.. Kristen je tady ošklivá jako noc! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na velká gesta příjemně úsporné drama o dívce, čelící následkům nemilé události, která ji potkala v době, kdy se obletovaná bandou přátel těšila velké oblibě. Následující rok je ale všechno jinak. Prakticky neznámá režisérka Jessica Sharzer se do tématu zakousla s vervou, scény z prostředí střední školy nejsou samoúčelné, nechtějí šokovat (viz. mladým se důkladně věnující provokatér Larry Clark) a ostatně dosti čitelný scénář nemá, co by nabídl NAVÍC. Nicméně celými devadesáti minutami se pohupujeme ve zvláštní atmosféře, která dodává zajímavému (a nutno podotknout televiznímu) dramatu další body. Bezpochyby talentovaná (a nezdravě vychrtlá, až byste se s ní rozdělili o svačinu) Kristen Stewart (širšímu publiku se poprvé představila coby dvanáctiletá v Úkrytu) pak podpořila nemalou přízeň filmové kritiky na festivalu Sundance. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Kristen Stewartová, ešte pred tým než sa stala hviezdou kinder-upírskej ságy "Twilight", skúšala rozbehnúť svoju hereckú karieru aj v iných filmoch. Ja som si ju prvý krát všimol v horrore "Kliatba domu slnečníc". A teraz ma znova zaujala v dráme "Speak", kde stvárnila mladú, stredoškolskú študentku. Mala vtedy iba štrnásť rokov a musím napísať, že predviedla veľmi dobrý výkon. Zdá sa, že Kristen Stewartová má talent. Až skončí s tými emo-vamp hlúposťami, tak si rád pozrem nejaký normálny film, v ktorom sa objaví. Má u mňa šancu. *** ()

Reklama

Reklama