Krásný důkaz, proč byl Chaplin nejoblíbenějším umělcem mezi vojáky. Stojí na jejich straně, chápe jejich pocity a váži si toho, co dělají. Kdyby mohli přímí aktéři zákopových bojů natočit němou grotesku, věřím, že by vypadala nějak takhle. Být zároveň všichni vojáci jako Charlie, asi dnes mluvíme jenom německy.
Dle mého názoru jedna z nelepších Chaplinových grotesek. Chaplin v ní jasně dává najevo svou averzi k válce a to ještě v době,kdy se válčilo. Každá minuta je naplněná těmi nejšílenějšími gagy. Spoustu kousků,které Chaplin předvádí zde,předvedl pak i později v roce 1940 v Diktátorovi v úvodní scéně z 1.světové. Zajímavostí je,že v Československu,když se film po válce promítal,musely být z filmu vystříhány scény v nichž byli vyobrazeni staří mocnáři,protože bylo zakázáno zákonem je zobrazovat,byť v takovýchto směšných karikaturách. Je to typická ukázka Chaplinova génia,sociálního cítění a jeho lidské povahy. Nikdy nikdo co pamatuji nedokázal s takovým humorem zachytit ve filmu tak hrůzné ohavnosti ,jako je válka, s takovou dávkou sarkastického humoru.
Charlie v první světové válce. Tento film je spíš než bláznivou taškařicí, jakýmsi pokusem vyjádření sympatií k vojákům na frontě v první světové válce. Abych to vysvětlil, kdybych tam tehdy v tom zákopu ležel já, tak by mi takovýto film jistě udělal velkou radost. Chaplin si tu utahuje z rakousko-uherských vojáků, dojemně zlehčuje vlhkost v zákopech, kde vojáci spí a vtipně komentuje různé útrapy, které mohou vojáky v nehostinném prostředí potkat. Ze svého tuláka (který se tu ale jinak než v uniformě neobjeví) nakonec udělá hrdinu, což je asi nejlepší způsob, jak dokázat, že hrdinou může být opravdu každý, aniž by šlo o to, kolik lidí zabijete.
Gagy ešte nie sú vyšperkované k dokonalosti, no Chaplin sa triafa do čierneho už len tým, že jeho film je protivojnový a vyšiel počas vojny. Takisto si netreba nechať uniesť spánok vo vode a Chaplina v preoblečení za strom ako maskovanie :)
vynikající groteska. Charlie jako voják se opravdu povedl. Je zde několik velmi vtipných scén, zejména scéna se zaplaveným stanem. Je obdivuhodné, jak se Chaplin dokázal vypořádat s tak vážným tématem jako je válka, aby to nepůsobilo křečovitě nebo trapně, prostě svým typickým humorem.