Dobrý voják Charlie

Dobrý vojak Chaplin

Komedie / Válečný

USA, 1918, 46 min

Charles Chaplin

Krásný důkaz, proč byl Chaplin nejoblíbenějším umělcem mezi vojáky. Stojí na jejich straně, chápe jejich pocity a váži si toho, co dělají. Kdyby mohli přímí aktéři zákopových bojů natočit němou grotesku, věřím, že by vypadala nějak takhle. Být zároveň všichni vojáci jako Charlie, asi dnes mluvíme jenom německy.(29.3.2009)

Tento snímek se tak trochu liší od jeho ostatních grotesek. Je zde totž patrná velká míra solidarity vůči vojákům a vyznění filmu bych nehodnotil zrovna jako pacifistické. Naopak zde Chaplin demonstruje angažovaný politický postoj. Není v tom ale nic nechutného, jako tomu bývá v politických agitkách, protože v podání Chaplina je vše milé a vtipné.(16.2.2011)

Dle mého názoru jedna z nelepších Chaplinových grotesek. Chaplin v ní jasně dává najevo svou averzi k válce a to ještě v době,kdy se válčilo. Každá minuta je naplněná těmi nejšílenějšími gagy. Spoustu kousků,které Chaplin předvádí zde,předvedl pak i později v roce 1940 v Diktátorovi v úvodní scéně z 1.světové. Zajímavostí je,že v Československu,když se film po válce promítal,musely být z filmu vystříhány scény v nichž byli vyobrazeni staří mocnáři,protože bylo zakázáno zákonem je zobrazovat,byť v takovýchto směšných karikaturách. Je to typická ukázka Chaplinova génia,sociálního cítění a jeho lidské povahy. Nikdy nikdo co pamatuji nedokázal s takovým humorem zachytit ve filmu tak hrůzné ohavnosti ,jako je válka, s takovou dávkou sarkastického humoru.(13.1.2007)

Chaplin byl samozřejě génius z největších, a když se obuje do armády, aniž ji vlastně snižuje,člověku to prostě dělá dobře.(10.12.2011)

Charlie v první světové válce. Tento film je spíš než bláznivou taškařicí, jakýmsi pokusem vyjádření sympatií k vojákům na frontě v první světové válce. Abych to vysvětlil, kdybych tam tehdy v tom zákopu ležel já, tak by mi takovýto film jistě udělal velkou radost. Chaplin si tu utahuje z rakousko-uherských vojáků, dojemně zlehčuje vlhkost v zákopech, kde vojáci spí a vtipně komentuje různé útrapy, které mohou vojáky v nehostinném prostředí potkat. Ze svého tuláka (který se tu ale jinak než v uniformě neobjeví) nakonec udělá hrdinu, což je asi nejlepší způsob, jak dokázat, že hrdinou může být opravdu každý, aniž by šlo o to, kolik lidí zabijete.(26.10.2006)

Gagy ešte nie sú vyšperkované k dokonalosti, no Chaplin sa triafa do čierneho už len tým, že jeho film je protivojnový a vyšiel počas vojny. Takisto si netreba nechať uniesť spánok vo vode a Chaplina v preoblečení za strom ako maskovanie :)(19.2.2009)

Charlie si tentokrát dělá srandu z první světové války a jde mu to moc dobře. Nejvíc mě dostalo jeho přestrojení za strom.(15.7.2010)

Shoulder Arms je, stejně jako třeba The General s Frigem, spíše dobrodružnou akční komedií než čistou groteskou. První polovina je přímo naládována skvělými gagy, zatímco druhá je spíše dobrodružná. A celé to šlape jako hodinky a letí dopředu šílenou rychlostí.(31.12.2010)

Pěkná porce ironie a sarkasmu servírovaná Mistrem. Na jednu stranu byla první světová válka peklem, na druhou stranu proč si z ní taky neudělat prdel? A to i se slušnou dávku cynismu (scéna jak Chaplin ze zákopu střílí a dělá si křídou čárky na dřevěné prkno je totiž neuvěřitelně morbidní).(17.2.2012)

Dokonalá réžia, dokonalé gagy, dokonalá komédia. V krátkosti. Nechcem sa opakovať, ale podobne ako u predchádzajúceho majstrštyku PSÍ ŽIVOT, chudobná stopáž. Mohlo toho byť viac.(25.10.2010)

Nádherně ironická až cynická protiválečná groteska. Těžkosti a radosti v zákopech první světové války. A neuvěřitelný sen nového rekruta (skvělý Charles Chaplin), který se i přes "vodní" postel stává hrdinou. Nejdříve sám obklíčí a zajme 13 Němců, včetně vzteklého a maličkého důstojníka (Loyal Underwood). Dále jeho práce v týlu nepřítele v kostýmu stromu, seznámení se s Francouzskou (Edna Purviance), do které se samozřejmě zamiloval. A vše vyvrcholili husarsky přidrzlým zajetím samotného německého císaře (Syd Chaplin, hrál také rekrutova spolubydlícího v zákopech). Čímž samozřejmě válka končí a nastává probuzení. Velmi příjemně zábavné.(15.11.2010)

vynikající groteska. Charlie jako voják se opravdu povedl. Je zde několik velmi vtipných scén, zejména scéna se zaplaveným stanem. Je obdivuhodné, jak se Chaplin dokázal vypořádat s tak vážným tématem jako je válka, aby to nepůsobilo křečovitě nebo trapně, prostě svým typickým humorem.DÁLE HRAJÍ: Jack Wilson (German Crown Prince) Tom Wilson (Training Camp Sergeant) John Rand (American Soldier) Park Jones (American Soldier) Loyal Underwood (Small German Officer) W. G. Wagner, J. T. Powell, W. Herron, W. Cross, G. E. Marygold (Motorcyclists) Roscoe Ward, Ed Hunt, M. J. Donovan, E. B. Johnson Fred Graham, Louis Ort, AI Blake, Ray Hanford, Cliff Brouwer, Claude McAtee, F. S. Colby, Jack Shalford, Joe Van Meter, Guy Eakins, Jack Willis, Charles Cole, T. Madden (American and German Soldiers) Harry Goldman, Jack Willis, Mark Faber, E. H. Devere, Fred Everman, A. North, Charles Knuske, 0. E. Haskins, Tom Hawley, W. E. Graham, James Griffin, W. A. Hackett, E. Brucker, J. H. Shewry, Sam Lewis, R. B. McKenzie, K. Herlinger, A. J. Hartwell (Additional players in street set, with Kaiser's car)(25.10.2009)

Chaplin je skvelý, je to fajn, ale nie je to až také vtipné, aj keď niektoré momenty stoja naozaj za to.(28.8.2011)