Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Itar 

všechny recenze uživatele

S touhle látkou a herci by si v případě neúspěchu měl režisér nechat setnout hlavu... To se naštěstí neděje a mně jakožto divákovi nepolíbenému ostatními adaptacemi vzali Augustovi bídníci dech. Především potom bezkonkurenční Geoffrey Rush, jehož Javert je velice blízko slůvku dokonalý. Režie nechává většinu práce na hercích a občas to všechno podbarví klasicky znějící Poledourisovy tóny. Jediná škoda je zkratkovitosti děje v první půlce filmu. Natáhnout stopáž klidně ještě o jednu hodinu a jednalo by se o monumentální snímek. Takhle jde "jen" o v rámci mezí citlivě natočený film podle vynikající předlohy s neméně dobrými herci. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sobě odpusťte a mně dejte vinu !! Za mé milosrdenství.." Viktora Huga hodně ctím, a tak k adaptacím jeho děl přistupuji jen velmi nerad.. Nedá se tvrdit, že by tenhle pokus dánského režiséra Billeho Augusta oživit jeho Bídníky, skončil zrovna fiaskem, nicméně platí především za ukázkově rutinní záležitost s poněkud v jistých pasážích unaveným scénářem, kterou pozdvihá snad jen skvostný výkon tradičně jisté Umy Thurman.. Jakkoli některé nejlepší snímky dokáží diváka přímo vtáhnout do daného období minulosti, tento jej zvládá přenést tak maximálně do hodiny dějepisu.. Případně literatury.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akademizmus vo svojej kryštalickej podobe. Vlastne prečo nie, raz za čas. Väčší problém mám s akýmsi nijakým Augustovým uchopením atmosféry príbehu, ktorý si potrpí na silné emócie. Tie nám však režisér s hereckou špičkou však naservírovať dokáže. Lenže Paríž a Francúzsko sú akési nezaujímavo matné, výprava polovičatá (záverečná revolúcia to nezachráni) a vďaka skratkovitosti asi nie úplne v duchu knihy vyznieva občas chovanie postáv. Toto je materiál pre veľký drahý televízny seriál. Tak napríklad: Danes ide prvýkrát do mesta, ihneď zahliadne rebelujúceho mladíka, on sa na ňu pozrie a je vymalované. Ale ako som spomenul, možno to inak pri takejto stopáži nejde a akademickosť takýmto osudovým látkam pristane. 70%. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejslabší verze a přesto je na plný počet, což mnohé vypovídá nejen o filmu, ale také o příběhu Bídníků jako takovém. Sice je tam dost pozměněný konec, což mě docela naštvalo, ale jinak tomu není moc co vytknout. Je to samozřejmě zkrácené, ale tak nějak elegantně, s grácií, bylo tam vše podstatné. A i když jsem ještě neviděl verzi s Jackmanem, troufám si říct, že Geoffrey Rush je nejlepší Javert ze všech, lépe ho snad ještě nikdo nezahrál. Ta fascinace a posedlost Valjeanem je naprosto geniální a skvostná, opravdu síla. Zato Liam Neeson, ačkoliv taky výborný, jako je on ostatně vždycky, je nejslabší Jean Valjean a kvalit Gabina nebo Ventury ani trochu nedosahuje, tím ho ale nechci hanit, naopak ho pochválit, že to zvádl. Herecky tedy výborné, to se týká i Umy Thurman, po strance vizuální taky skvělé, atmosféra parádní, hudba výborná, jen ten konec mě trochu zklamal. Za mě tedy spokojenost, ale tím Hollowoodem to smrdí docela dost, ten z toho prostě poznáte. Jinak se ale tito Bídníci nemají za co stydět, rozhodně povedená adaptace, ale ostatní jsou prostě lepší a proto "jen" 90%. ()

voleman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film se skvělou ponurou atmosférou a s ještě lepšími herci. Hlavně ústřední dvojice Liam Neeson a Geoffrey Rush byla skvělá. Jinou adaptaci bídníků jsem sice zatím neviděl, ale tohle se mi hodně líbilo, ikdyž na úplně plný počet hvězdiček tomu něco málo chybělo, ale přesně nevím co to bylo. Takhle to jsou hodně silné 4*. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Film Bídníci se v České republice natáčel roku 1997, mimo jiné i na zámku z 18.století Dobříš. (Lynette)
  • Filmaři rovněž natáčeli na Hradčanském náměstí v Praze, v zámku Trója, na hradě Rabí, v Kutné Hoře, Žatci a Vrbnu, které sloužilo jako francouzské městečko, kde působí starosta Jean Valjean (Liam Neeson). (Lynette)
  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)

Reklama

Reklama