Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že něco takového můžu nějakému příběhu vytknout, ale tohle bylo až příliš osudové. Ano, je to velký příběh z jiného století, ale to ho neomlouvá. Vyhrocený kontrast mezi Valjeanem a Javertem a propletenost jejich osudů ale není jediná vada na bídné kráse Bídníků. Ještě větší problém představuje postupně se snižující kvalita filmu, kdy začínáme na něčem výtečném a propadáme se až do hluboké stoky zklamání (a výkalů) jménem Seina. Uvěřitelnost charakterů i přes klasicky dobré (nic víc, nic míň) výkony Neesona a Rushe úpí a já si jakožto neznalý předlohy kladu otázku, může-li za to hlavně nutnost smrsknout mamutí román do dvou hodin. Nejspíš ano. Na závěr můžu dodat jen jedno. Naštěstí se tam nezpívá. ()

voleman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film se skvělou ponurou atmosférou a s ještě lepšími herci. Hlavně ústřední dvojice Liam Neeson a Geoffrey Rush byla skvělá. Jinou adaptaci bídníků jsem sice zatím neviděl, ale tohle se mi hodně líbilo, ikdyž na úplně plný počet hvězdiček tomu něco málo chybělo, ale přesně nevím co to bylo. Takhle to jsou hodně silné 4*. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, že jsou z toho ostatní tak vyvalení. Tahle verze Hugova románu nesahá těm s Jeanem Gabinem a Hosseinově verzi s Lino Venturou ani po kotníky. Geoffrey Rush tu odvádí svůj standart a ani ostatní nijak nezáří. Celý to vypadá spíš jako dražší televizní inscenace, bez špetky invence. Standartně odvedená práce, nic víc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný příběh Jean Valjeana má stále něco do sebe i v bídných českých exteriérech. Liam Neeson versus neústupný Geoffrey Rush. A příběh Victora Huga ožívá v další verzi. O ději se nemá cenu rozepisovat, protože je dostatečně známý. Z galejníka je boháč a má za sebou podezíravého konstábla. Oproti nejnovější zpívané a vyšperkované verzi tahle působí, jako chudý příbuzný. Film vypadá lacině především tam, kde historické filmy mají mít největší sílu. Dobové kostýmy a výprava však tentokrát nijak neohromí a je vidět, že se na filmu šetřilo, a to i na technické stránce. Neeson nehraje nijak špatně, ale proti vynikajícímu Rushovi neměl šanci a byl naprosto zatlačen do kouta. Rushův prohnaný konstábl Javert je postava, která výrazně hýbe dějem a posouvá ho ze statické roviny. Dalším kladem je poměrně ponurá atmosféra, která se line celým filmem a postupně houstne. Jenže film má kupodivu inklinaci k televiznímu formátu, a tak jen nepříjemně vynikne poměrně těsný rozpočet, včetně slabého vizuálu. Srovnávat tuhle verzi s tou nejnovější muzikálovou, je jako srovnávat NHL s Extraligou.Tahle verze je takový přijatelný střed a je výhodou se na ni podívat, hlavně pokud jste neviděli moc jiných verzí Bídníků a nemáte přehnané nároky. Tahle verze až tolik nesmrtelná nebude a mohla by být také kratší. Mé hodnocení: 60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Les Misérables od Victora Huga je jednou z mojich srdcoviek. Tento príbeh je tak výborný, že snáď nikdy neomrzí. O to viac som aj náročnejší pri hodnotení každú adaptáciu tohto veľdiela. Myslím, že tento film bol spracovaný relatívne kvalitne, keď vezmem do úvahy aj rok jeho vzniku. Výprava, kulisy a kostýmy sa skutočne vydarili. Prekvapilo ma, že to bolo celé točené v Česku, takže za to palec hore! Liama Nessona moc nemusím, ale Jeana zahral dobre. Avšak Geoffrey Rush v podobe Javerta ma až tak nebavil. Čo sa týka reprodukcie diela, tak tu bolo viacero odchyliek a "skratiek", ktoré tomu až tak neprospeli, ale samozrejme tá ústredná kostra diela bola našťastie zachovaná. Každopádne, dobré spracovanie, aj keď tomu predsa len chýbala nejaká umelecká invencia v prevedení. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy se bojuje o rakev jednoho z revolucionářů, je možné v záběru vidět, že natáčení probíhalo před pražským hradem. Místo katedrály sv. Víta však vidíme Notre Dame. V dalších střizích a záběrech ale vidíme opět skutečný chrám sv. Víta. (Mr.Hudson)
  • Ve scéně, kdy se komisař Javert (Geoffrey Rush) spoutá a poté úmyslně spadne do řeky, můžeme vidět, jak se mění její hladina. V prvním záběru je klidná, v dalším střihu sledujeme rozvířenou řeku a ke konci opět klidnou hladinu. (Mr.Hudson)
  • Herec Hans Matheson (ve filmu Marius) musel letět roku 1997 kvůli castingu až do New Yorku. (Lynette)

Reklama

Reklama