Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Starou verzi jsem sice neviděla, tahle ale byla skvělá. Je pravda, že film hodně staví na schopnostech hlavních představitelů. Takovéhle role (čestný, slušný a laskavý člověk) prostě Neessonovi padnou a ve filmu jsem mu věřila každé slovo. Ani záporná strana neztrácela nic oproti dobré- Geoffrey Rush předvedl úžasný výkon v roli bezcitného inspektora, striktně dodržujícího předpisy, začínám ho mít čím dál radši. I ostatní obsazení je vynikající a musím pochválit i scénář- do posledního okamžiku jsem byla napjatá, jak vše skončí a v ději nebyl jediný pro mě očekávaný okamžik (což mimo jiné značí i mou neznalost Hugovi literatury). Zkrátka a dobře- film hodnotím 4 silnými, plně zaslouženými hvězdami a mrzí mě jen, že takových filmů znám tak málo... Čas plynul a musím dodat- měním na 5 zářivých hvězd a těším se na Muzikál ve filmu Bídníci 2012 :-) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Strhující přepis slavné knihy, který ji svými kvalitami v jistých aspektech dokonce i převyšuje. Příběh je plný napětí a divák se po celou dobu prakticky nemá šanci nudit. August režíruje znamenitě a několik málo kiksů promptně zamaskovává výtečnou výpravou a zajímavým vypravěčským stylem. Liam Neeson sem padne jako ulitý a démonický Geoffrey Rush stejně tak. S největší pravděpodobností skutečně nejlépe a nejpůsobivěji zfilmovaná verze a celkově až překvapivě vynikající výkony všech složek, podílecíjích se na filmu. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sobě odpusťte a mně dejte vinu !! Za mé milosrdenství.." Viktora Huga hodně ctím, a tak k adaptacím jeho děl přistupuji jen velmi nerad.. Nedá se tvrdit, že by tenhle pokus dánského režiséra Billeho Augusta oživit jeho Bídníky, skončil zrovna fiaskem, nicméně platí především za ukázkově rutinní záležitost s poněkud v jistých pasážích unaveným scénářem, kterou pozdvihá snad jen skvostný výkon tradičně jisté Umy Thurman.. Jakkoli některé nejlepší snímky dokáží diváka přímo vtáhnout do daného období minulosti, tento jej zvládá přenést tak maximálně do hodiny dějepisu.. Případně literatury.. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace knih jsou velmi často poměrně problematická záležitost. Zpravidla proto, že i dobré knihy dostanou strašně na frak. Bídníci s Valjeanem Neesonem jsou učebnicovou ukázkou takové brutality. Ač on sám, Fantina - Uma Thurman (kterou popravdě nějak zvlášť nemusím), Marius i Cosette jsou ve svých rolích poměrně přesvědčiví, celkově to je hodně nepovedená adaptace. Do poloviny to ještě jde a člověk si u odchylek od knihy říká - no jo, muselo se to osekat, aby diváci nezemřeli vyčerpáním, od poloviny se film přestává tvářit jako adaptace knihy a začíná nepokrytě být dílem někoho, kdo někdy slyšel, že existují jacísi Bídníci a velmi přibližně tuší, o čem to tak má být. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak, ako len hodnotiť plným počtom. Ide tu o známy, nesmrteľný príbeh s veľkým myšlienkovým presahom, v ktorom Jean Valjean dosiahne morálne víťazstvo nad svojim súperom inšpektorom Javertom. Navyše sú obe hlavné postavy excelentne stvárnené mojimi obľúbenými hercami - L. Neesonom, ktorý je tu Valjeanovým stelesnením a G. Rushom, ktorý je tu zase výnimočne neskutočne slizký a už na pohľad zlý chlap. K tomu keď si ešte prirátame nádhernú výpravu a výbornú muziku, tak nie je vážne čo riešiť. Veľmi vydarená verzia tohto Hugovho románu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Povstání ve filmu na pohřbu velitele Lamarque, kterého se účastnil Marius Pontmercy (Hans Matheson), Cossettin (Claire Danes) milý, se skutečně stalo. V historických pramenech ho najdeme jako Červnové povstání nebo Pařížské povstání 1832, které bylo vládou potlačeno. (Nick321)
  • Při natáčení v Žatci došlo k omylu při přípravě scény s výbuchem. Nečekaně velká detonace rozbila všechna okna v ulici. (jenik71)
  • Filmaři rovněž natáčeli na Hradčanském náměstí v Praze, v zámku Trója, na hradě Rabí, v Kutné Hoře, Žatci a Vrbnu, které sloužilo jako francouzské městečko, kde působí starosta Jean Valjean (Liam Neeson). (Lynette)

Reklama

Reklama