Reklama

Reklama

Chaplin vesnickým hrdinou

  • USA Sunnyside (více)

Charlie pracuje jako hotelový pomocník v jedné podhorské vesnici a zároveň je nucen zastávat i farmářské práce. Při vyhánění krav na pastvu dojde k nehodě a on se v bezvědomí setkává s vílami... (oficiální text distributora)

Recenze (18)

kinej 

všechny recenze uživatele

Ty staré Chaplinovy grotesky jsou sice legrační, na druhou stranu někdy působí jako by sám režisér nevědel rady co si se všemi těmi metry filmového pásu počít. A tak se vlastně jedná o sled gagů, z nichž některé jsou průměrné (koza žere noty), ale některé jsou opravdu vtipné a originální (kafe zahuštěné cukrem). Tento film je zajímavý tím, že už i zde se projevuje nesmírné sociální cítění režiséra, jaké je patrné v jeho pozdějších dílech. Jenomže krom toho a několika vtipných scén má film dost hlušiny. Každopádně to stojí za shlédnutí, pořád se jedná o lepší záležitost než třeba současné televizní zábavné show. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Na Chaplina poměrně zajímavá záležitost. V téhle grotesce pracuje jako hotelový pomocník v jedné podhorské vísce, nicméně musí zastávat i farmářské činnosti, jako dojení, hnaní krav na pastvu apod. Ale dojde i na klasické námluvy, souboj s konkurentem, sen o vílách a jednu malou pointu. K zasmání tu tolik není, z některých momentů (třeba zrovna ty krávy) se asi dalo vytěžit víc, nicméně i díky délce a exteriérům je to celkem pestrá záležitost a šance vidět Chaplina v pro něj netradičním prostředí. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

To ranné (ne)vstávanie, akoby som už niekde videl, priamo vo svojej domácnosti. Len ten budíček kopancom do zadku neprevádzkujeme. Chaplin sa na dedine neobjavuje často, tu urobil vzácnu výnimku. Súčasťou vtipov sa tak stávajú aj domáce zvieratá, ale vtipu je na tú dĺžku pomerne málo. Dobré sú prechody zo snov, ako negujú predchádzajúci dej, a tiež gagy hlavne na začiatku filmu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Sugar's to sweeten - not to thicken."     Nápaditá krátka groteska, jedna z Chaplinových posledných. Charlie je tu ako dievča pre všetko - od domácej gazdinej, cez pastiera kráv, predavača, upratovača, až po hotelového sluhu. Zaujímavo sa tu pracuje s náladami, keď tá bláznivá grotesková občas prechádza až do takej melancholickej. Výborné sú hlavne tie snové pasáže (najmä tanec s vílami) a romantické scény s Ednou Purviance (hra na slepú babu, skvelá hra na piane, nákup ponožiek). A to neustále kopanie do zadku sa budem tváriť, že nevidím. Videná 30-minútová verzia s veľmi dobrou hudbou Charlieho Chaplina z roku 1974 (hoci spočiatku je trošičku vtieravá). ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin a sen ako prvok na ktorom vystaval obidve zápletky svojho filmu Sunnyside. O vtipné momenty tu ako obvykle nie je núdza. Chaplin z umom stupňuje humor a tragiku do takej miery že nikdy jedno neprevyšuje druhé. Je pravda že ako krátkometrážny film, ktorý sa predsa len na poli svojej stopáži rozťahuje, nepôsobí tak komplexne ako Chaplinové dlhometrážne filmy alebo tie krátke, v ktorých sa zaoberá len určitou udalosťou. Ale obhliadnuc od toho je to predsa len film, ktorý dokáže pobaviť a ktorý Chaplinovu menu nerobí hanbu. Tento film postavil na fakte že jeho postavu - pred tulákom - všetci dobre poznajú. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama