Stříbrný kalich

USA, 1954, 142 min

Victor Saville

Franz Waxman

• Houdini

Oscar 2 nominace: Kamera, Hudba(20.5.2004)

Rozpočet $4,5milióna(17.4.2009)

Ani divadlo, ani film a příběh je trochu hloupá pohádka. Snad jen s ohledem na rok vzniku a z úcty k Paul Newmanovi tři hvězdy.(29.3.2009)

Značně netypický sandálový dilm, výtvarně stylizovaný do neoklasicismu, případně připominájící tvorbu italského směru předcházejícímu surrealismu zvaného pittura metafisica (nejvýznamnějším představitelem byl pak Giorgio de Chiroco) - v určitém směru (dekadentní atmosféra Neronova paláce) předznamenávající Felliniův Satyricon (ten je ovšem vášnivě živočišný), strohostí pak mnohem více Kawalerowiczova Faraona. Neoklasisickému záměru pak odpovídá i velmi uměřená hudba Franze Waxmana. Osobně mě nejvíce nadchly scény s Šimonem kouzelníkem (představovaného Jackem Palancem), jejichž imaginárnost konvenovala chirokovské poetice i následnému surrealistickému snění.(16.3.2010)

• danecek24

14. Zlatý Glóbus za rok 1956 - cena (1) - *Objev roku (herec) - Paul Newman(19.1.2009)

Drsná pseudohistorická blbost, někde na pomezí sandálovejch filmů a praštěný historky z doby počátků křesťanství. Místama dost pitomý, ubohý a nudný. Jack Palance jako novej Mesiáš je docela srandovní a prdel je i debut Paula Newmana, kterej neskutečně nechutně imituje Marlona Branda, kterej právě v týhle době podával nejlepší ze svejch ranejch výkonů.(23.11.2005)